Ferieparadis og fotballstormakt
Som "alltid" vil glimt.no gi deg den aller beste reiseguiden til vår neste Europa-destinasjon. A-lag Herrer
Bodø/Glimt har reist til den kroatiske hovedstaden, hvor laget skal gjøre opp med Kroatias mestvinnende fotballag om en plass i gruppespillet i Champions League.
Verken Dinamo Zagreb eller kroatisk fotball er noen smårollinger i fotballverdene. Vi vet jo blant annet at Kroatia tok sølv i forrige fotball-VM, som ble arrangert i Russland i 2018. Noe vi her på berget bare kan drømme om (enn så lenge), tross at Norge så vidt er større enn Kroatia, med deres drøye fire millioner innbyggere.
Men denne artikkelen skal i utgangspunktet ikke handle om fotball. Vi liker å gi våre tilreisende (og hjemmeværende) supportere en (veldig bitte) liten innføring i byene og landene vi besøker, uten at vi selv skal påberope oss noen ekspertise. Vi googler, så du slipper, er vårt mantra (fra og med nå).
Vi har tidligere skrevet disse artiklene om byer vi har besøkt:
Om du har klikket deg inn på alle lenkene over ser du at Glimt stort sett møter lag fra hovedsteder når de er i Europa. Faktisk er det bare Klaksvík og Zorya som har tilhørt andre byer enn hovedstedene Glimt har møtt siden AC Milan for to år siden.
Endelig forent av bro
Kroatia er et yndet ferieparadis for varmesøkende nordmenn. Dubrovnik og Split er vel kanskje de mest besøkte byene for nordmenn, og mange har nok et forhold til landet helt sør i Europa.
Kroatia har kystlinje mot Adriaterhavet i sør. Det lille havet i klem mellom Italia og resten av Europa, om man kan si det på den måten. Dersom du har studert Europa-kartet ser du også at Kroatia nærmest snyter Bosnia-Hercegovina for kystlinje, ettersom Kroatia omfavner sine naboer i øst langs hele sørkysten. Bosnia-Hercegovina har derimot en bitte liten bit med kyststripe, som lenge har delt Kroatia i to.
Men! For under en måned siden åpnet Pelješac-broen. En bro som forener Kroatias sørvestside med sørøstsiden. Dermed kan man nå reise gjennom hele Kroatia uten å dra innom nabolandet. Vi går ikke mer i detalj på dette nå, men om du er interessert lenker vi like så greit til Wikipedia-artikkelen om broen her.
Kysten har uansett ført til at Kroatia de siste tjue årene har fått en voldsom oppblomstring i turisme, som nå har blitt landets nye hovednæring. Landet grenser til Slovenia, Bosnia-Hercegovina, Serbia, Montenegro og Ungarn og var tidligere en del av Jugoslavia.
Nordnorsk vennskapsby
Landets hovedstad er som nevnt Zagreb. Byen ligger ganske midt i landet, men på grunn av Kroatias litt usymetriske form, ikke så langt fra grensen til Slovenia i vest. Det bor om lag 1,2 millioner mennesker i byen, som også er landets største. Split, som også er hjembyen til Hadjuk Split, Dinamo Zagrebs arge rivaler er landets nest største by.
Zagreb ble grunnlagt i det 12. århundre og er en flerreligiøs by. I byens gamleby, også kjent som Gornij Grad (Øvrebyen) kan du finne flere gamle bygninger, kirker og den mer kjente Steinporten.
Da Jugoslavia ble oppløst i 1991 ble byen, som hadde hatt en stor utvikling i etterkrigstiden, hovedstad i Kroatia. I løpet av de påfølgende fire årene pågikk den kroatiske frihetskrigen, men til tross for flere kamper i byen unngikk Zagreb større ødeleggelser.
Zagrebs norske vennskapsby er ... Tromsø.
10 fun fact om Kroatia og Zagreb
Vi liker å avslutte disse artiklene med noen lettbeinte fakta, som kanskje også kan være litt vittige. Faktaene er ikke ettergått veldig nøye i sømmene, som det viser seg å ikke stemme helt, vær grei å ta det med et smil.
Før vi setter i gang med lista skal du få en liten bonus-fun-fact. Denne er syltynn, så hold deg fast. I 1998 deltok Kroatia i Eurovision med artisten Danijela Martinovic, som fremførte balladen "Neka mi ne svane". En sang som høstet 12 poeng av både Slovenia og Nord-Makedonia. Sangens tittel betyr noe sånt som "ikke la det gå opp for meg", men nå skal vi over til poenget her. Dersom du legger godvilja til og innbiller deg at Danijela synger på norsk vil du helt klart og tydelig høre henne synge om "Bestevenna fra Bodø" i refrenget. Bare hør selv (fra cirka 1.15):
Okei, hvis du fortsatt henger med etter det røret der, er vi så imponerte at du skal få dine ti fun facts:
1. Verdens korteste fjellheis ligger i Zagreb. Det er en skinnegående kabelbane, akkurat som Fløibanen i Bergen, bare at den er mye kortere. 66 meter måler den, og er et av Zagrebs største turistmål.
2. Hvis du løfter blikket til Zagrebs mange tak, vil du se at det finnes piggete kuler på flere av takene. Dette er en gammel tradisjon som skulle beskytte byens innbyggere mot hekser på sopelime.
3. Flere av gatelyktene i gamlebyen lyses fortsatt opp av gass. Elektrisitet har ikke nådd gamlebyen ...
4. ... ironisk nok! All den tid Nikola Tesla er født i Kroatia. Oppfinneren av moderne elektrisitet, der altså. Han er født i Smiljan, som den gang lå i Østerrike, men som nå ligger i dagens Kroatia.
5. Den populære hunderasen, Dalmatiner har sin opprinnelse i Kroatia.
6. Kroatene fant opp slipset. Så da kan du takke Kroatia for at du ser så flott ut i dressen din.
7. De fant også opp torpedoen. Ikke like festlig.
8. Du finner verdens største trøfler i Kroatia. Eller, det spørs vel om du finner den. De har trent opp griser til å grave frem sånt.
9. Pennen er en kroatisk oppfinnelse. Slavoljub Penkala fant opp en mekanisk blyant i 1906 og kalte den opp etter seg selv, Penkala. I dag kjenner vi den som "penn". Den siste delen der visste du fra før.
10. Denne visste du kanskje også fra før, men HBO-suksessen "Game of Thrones" ble spilt inn i Split og Dubrovnik.