Drevet vekk av krigen

Zorya Luhansk er drevet vekk fra hjembyen på grunn av krig, men likevel kjemper de stadig i toppen av ukrainsk fotball.

Annonse:

Torsdag denne uken spilles årets siste kamp i gruppespillet i UEFA Europa Conference League for Bodø/Glimt. Det blir en viktig og spennende kamp om hvem som stikker av med gruppeseieren i gruppe C. Med seier vil Bodø/Glimt vinne gruppa, for Roma lurer ett poeng bak de helgule fra Bodø. 

Turen går til den ukrainske byen Zaporizhzhya, i den sørøstlige delen av landet. Byen kampen spilles i ligger drøye 40 mil vest for Luhansk, byen Zorya opprinnelig kommer fra. Vi skal gi en nærmere beskrivelse av hvorfor ikke Zorya spiller i hjembyen lenger ned i denne artikkelen. 

Bodø/Glimt må med andre ord ut på langtur før siste kampen i Europa, men reisetiden er cirka den samme som til både Roma og Sofia.

Zorya i Conference League

Det er nok ikke så fryktelig mange nordmenn som har et nært og kjært forhold til torsdagens motstander. Zorya Luhansk spiller til vanlig i den ukrainske ligaen som har for vane å sende lag ut i europeiske turneringer. Blant annet har Dynamo Kiev og Shakhtar Donetsk vært med flere ganger og i år er begge de to lagene kvalifisert for det aller gjeveste selskap, UEFA Champions League. 

Vi fikk stifte litt nærmere bekjentskap med Zorya i høst da lagene barket sammen i den første kampen i gruppespillet. Den gangen vant Glimt hele 3-1 på Aspmyra etter en meget velspilt kamp. Faktisk var flere overrasket over hvor stor forskjell det var på lagene. 

Til tross for overkjøringen i Glimts gruppe-debut har Zorya tatt seks sterke poeng så langt i gruppa. De har vunnet to kamper, begge mot CSKA Sofia fra Bulgaria. Bulgarerne har forøvrig bare ett poeng, som de tok hjemme mot Bodø/Glimt. 

Zorya Luhansk kom på tredjeplass i fjorårets VBet League, fire poeng bak Shakhtar. Dynamo vant ligaen overlegent 15 poeng foran Zorya. Det er en utakknemlig jobb å skulle utfordre de to gigantene i ukrainsk fotball, men tredjeplassen har gitt Zorya en plass i gruppespillet i UEFA Europa Conference League. 

DCM_4348.jpg

UEFAs ligarangering er ganske komplisert. Zorya som endte som nummer tre fikk først prøve seg i kvalifiseringen til Europa League. 4. - 5. -plassen i Ukraina prøvde deg i kvalifiseringen til Conference League, men røyk ut i henholdsvis runde 1 og 2 av kvalikken. 

Zorya Luhansk kom rett inn Play Off i Europa League, hvor de tapte 6-2 sammenlagt for Rapid Wien. Dermed bar det inn i gruppespillet i Conference for Zorya Luhansk. 

Drevet ut av hjembyen på grunn av krig

Zorya Luhansk er, som nevnt fra Luhansk, en by på rundt 400.000 innbyggere helt øst i Ukraina på grensa mot Russland. Laget ble stiftet i 1923 og fylte 98 år i mai i år. 

Klubben spiller "vanligvis" sine hjemmekamper på Avanhard Stadium i Luhansk, en stadion som tar over 20.000 tilskuere. På grunn av krigen i Øst-Ukraina har klubben blitt nødt til å flytte midlertidig. De har ikke spilt på sin egentlige hjemmebane siden 2014. Nå spiller laget sine hjemmekamper i Zaporizhzhia, foran rundt 12.000 tilskuere. Deres nye "hjemby" har rundt 720.000 innbygger seg noe lenger vest i landet enn Luhansk. 

Zorya Luhansk er et flaggskip i Luhansk Oblast og ett av tre ukrainske lag som har vunnet den tidligere Sovjetiske toppligaen. Det skjedde i 1972, da klubben het Zorya Voroshilovgrad, før byen Luhansk endret til sitt nåværende navn. 

Ordet "Zorya" betyr "morgengry" på ukrainsk, så vil tiden vise om fredagsmorgenstund har gull i munn for ukrainerne. Du ser også tydelig en soloppgang i Zoryas logo, der solen er erstattet av en fotball. 

I 2014 ble Luhansk en såkalt "utbryterrepublikk" kontrollert av den selvproklamerte "Folkerepublikken Luhansk" som ikke er internasjonalt annerkjent. Det ukraniske forsvaret forsøkte et par ganger i løpet av sensommeren 2014 å vinne tilbake Luhansk, men overga seg etter et sammenstøt ved flyplassen 1. september. 

Krigen i Ukraina foregår på flere nivåer. På FNs nettsider kan vi lese at krigen foregår mellom grupperinger innad i Ukraina, mellom Ukraina og Russland og mellom NATO og Russland. "Det er en konflikt om landområder, makt og sikkerhet, hvor spørsmål er knyttet til historie, identitet og folkerett er viktig", skriver de forente nasjoner. 

01.jpg

Det er spesielt uenighetene omkring den mye omtalte Krimhalvøya som utløser krigingen. Krim tilhørte frem til 1954 den russiske delen av Sovjetunionen, som både Russland og Ukraina var en del av. Ledelsen i Sovjetunionen bestemte da, i 1954 å legge Krim til den ukrainske delen, og Krim ble lagt under Den ukrainske sovjetrepublikk. Makten over både Krim og Ukraina lå likevel i Moskva, hovedstaden i dagens Russland. 

I 1991 erklærte Ukraina seg som en selvstendig stat, da Sovjetunionen ble oppløst. Etter den kalde krigen ble Krim en del av Ukraina etter at ledelsen i Moskva godtok denne løsningen. Ukraina er i dag et noe splittet land. Landet grenser til EU i vest og Russland i øst og er sånn sett avhengige av et godt samarbeid med begge parter. Innbyggerne i vest favoriserer en tilknytning til EU, mens innbyggerne i øst ønsker en sterke tilknytning til Russland. Det er det som har skap krisen i Ukraina, skriver FN på sine Ukraina-sider. 

Så tilbake til 2014. I februar samme år ble Ukrainas president Viktor Janukovitsj fjernet fra makten av parlamentet. Janukovitsj ble presset til å velge mellom EU og Russland etter at EU hadde tilbydd Ukraina en såkalt assosieringsavtale, som ville ført landet nærmere EU. Samtidig planla Russland å inkludere Ukraina i en økonomisk union de hadde sammen med blant annet Hviterussland og Kasakhstan. Dette ville ikke EU godta, og selv om Janukovitsj i utgangspunktet var positiv til et tettere samarbeid med EU ønsket han ikke å skape større avstand fra Russland. Derfor skrev han ikke under på avtalen med EU, til EU-tilhengernes store frustrasjon. I november 2013 var det en massiv demonstrasjon i hovedstaden, Kiev. Demonstrasjonene og misnøyen i landet førte, veldig kort fortalt til at presidenten ble avsatt. 

Russland reagerte på avsettelsen av Janukovitsj med å ta kontrollen over Krimhalvøya med bruk av militære styrkjer. "Russland hadde allerede en lovlig militærbase på Krim som gjorde operasjonen rask og enkel, uten kamper. Deretter ble det avholdt valg på Krim om å slutte seg til Russland. Nesten alle som deltok, stemte ja. Valget ble ikke anerkjent internasjonalt. 13 av de 15 medlemmene i FNs sikkerhetsråd stemte for å anse valget på Krim som ugyldig. Et problem med valget var at befolkningen på Krim ikke hadde lov til å ta en slik type avgjørelse på egenhånd. Valgalternativene var også problematiske, siden det i praksis stod mellom to former for løsrivelse fra Ukraina.", skriver FN på sine sider

Da Russland senere samme året anså Krim for å være en del av Russland førte det til store kamper mellom de som støttet Russland på den ene siden og den ukrainske hæren og paramilitære nasjonalister på den andre. Luhansk, provinsen Zorya opprinnelig kommer fra ble en av to provinser som ble scene for kampene. Donetsk var den andre. 

Vi har allerede gått grundig til verks i historien om konfliktene i Luhansk og Øst-Ukraina, men velger å stoppe her. Det er mye informasjon for en enkel fotballnettside. Men krigføringen og konflikten i Øst-Ukraina har altså drevet torsdagens motstandere på flukt fra egen hjemby. Og nå ser konflikten igjen ut til å ta seg opp. 

Dersom du ønsker å lære mer om konflikten i Øst-Ukraina kan du se denne fra NRK Urix: 

10 funfacts om Ukraina

Nok krig nå. Som alltid når Glimt spiller bortekamp i Europa varter vi opp med funfacts om landet vi reiser til. Ukraina er intet unntak. 

  1. Verdens nest dypeste undergrunnstasjon ligger i hovedstaden Keiv. Kiev Metro ligger 105 meter under bakken. 
  2. Ukraina er Europas største land, i alle fall om vi bare regner med land som ligger helt og holdent innenfor Europa-grensa. 
  3. Ukrainas flagg er horisontalt delt med en blå topp og en gul bunn. Det blå representerer himmelen og fred over de gule kornåkerene. 10 Fun Facts About Ukraine - WorldAtlas
  4.   Den verdenskjente sangen "O Sole Mio", som ofte forbindes med Italia er komponert i Ukraina. 
  5. Trembita, verdens lengste musikkinstrument er opprinnelig fra Ukraina. 
  6. McDonald's i Kiev er en av verdens travleste McDonald's-restauranter. 
  7. Hovedgaten i Kiev er den korteste hovedgaten i en hovedstad i verden med sine 1,2 km. 
  8. Gasslampa ble funnet opp i Lviv i Ukraina
  9. Du finner syv turistattraksjoner på UNESCOs verdensarvliste i Ukraina
  10. Du finner Europas geografiske midtpunkt i Ukraina (denne er litt omdiskutert)
    Annonse fra Eliteserien: