Nå går turen til Færøyene – omsider
Glimt er på reisefot igjen. Vi gir deg en grundig reiseguide, historietime og geografinerding om neste destinasjon, Færøyene. A-lag Herrer
Etter en god del venting og fryktelig mye usikkerhet gikk Bodø/Glimt tirsdag ettermiddag ombord i flyet som skal fly de sørvestover til Færøyene for returoppgjøret i den første kvalifiseringsrunden til Champions League.
Havtåke og sterk vind på den vesle øystatens eneste lufthavn har gjort det umulig for Glimt å reise til opprinnelig tid. I skrivende stund er det fortsatt uavklart når kampen spilles, men nå er i alle fall Glimt på vei til Færøyene, så kamp blir det.
De helgule reiser til atlanterhavsøyene med et solid utgangspunkt. I den første kampen mellom lagene vant Glimt hele 3-0 etter hat trick av Victor Boniface. Dermed må Klaksvík vinne kampen med tre mål eller mer for å gå videre til neste runde i Champions League-kvalifiseringen.
I denne artikkelen skal vi fokusere mindre på fotball og mer på det fascinerende landet Færøyene. Vi har gjort liknende artikler om de andre destinasjonene Glimt har vært i i Europa det siste året.
Helt for seg selv i havgapet
Færøyene er en øygruppe i Atlanterhavet. Øyene ligger midt i mellom Norge, Island og Skottland, cirka like langt sør som Bergen, men et godt stykke lenger vest.
Tross at Færøyene deltar med egne klubblag og landslag i europeiske fotballturneringer er ikke landet selvstendig. I middelalderen var Færøyene en del av Norge, og derfor har mange færøyinger fortsatt sterke bånd til Norge.
Etter Kielfreden i 1814 beholdt danske makten på Færøyene etter at de hadde regjert over Norge. Svenskene tok over Norge, men danskene tenkte ikke at Færøyene inngikk i noen pakkedeal og derfor forble Færøyene dansk.
Dansk er også ett av de to offisielle språkene på øyene, men færøyingene snakker en "finere" versjon av dansk enn danskene selv og derfor kan du som nordmann både forstå og gjøre deg forstått på eget morsmål dersom du besøker det vakre landet.
Det er et lite land det er snakk om. På hele øygruppen finner du omtrent like mange innbyggere som i Bodø kommune. Av disse snaut 55 tusen innbyggerne bor hele 13 tusen i hovedstaden Tórshavn. Hovedstaden er som du kanskje skjønner oppkalt etter den norrøne guden, Tor. Du finner også Tors hammer, Mjølner i byens byvåpen.
Det er i hovedstaden Bodø/Glimt har planlagt å bo under oppholdet på Færøyene. Tórshavn er en koselig småby og minner på mange måter om klassiske nordnorske fiskevær. Du finner flere trehus fra 15- og 1600-tallet som fortsatt er bevart, da byen aldri har vært rammet av en større bybrann.
Et perfekt reisemål
Selv om det har vært et salig strev å komme seg til Færøyene for Bodø/Glimt er det å anbefale som reisemål. Færøyene er stort sett dekket av gresskledde fjell, med loddrette stup som fører rett ned i det mektige havet. Du finner både majestetiske fjorder, store fuglefjell og små, trivelige landsbyer. Både velfungerende og fraflyttede.
Blant annet kan vi anbefale leiebil og en tur til den meget idylliske og eksotiske landsbygden Saksun ikke lange kjøreturen fra hovedstaden. Bygden er nå en av de mest besøkte i hele landet, men det er ikke mange som hører til fast. I 2020 var det 10 fastboende i Saksun.
Færøyene er stappfulle av utsiktspunkter og spennende turistattraksjoner. Bare det å stoppe bilen langs veien for å se hvordan storhavet slår i mot de værharde fjellskrentene er et unikt skue, selv for oss nordlendinger.
Langs veiene kan du også se nærmere på Færøyenes dyreliv. Vel, det er mye fugl, sel, hval og fisk på Færøyene, selvfølgelig. Det er vanskelig å spotte fra leiebilen, men du kommer garantert til å se sau. Det er mye sau på Færøyene, som navnet tilsier. Fårøyene, fritt oversatt fra norrønt (Færeyjar). I Færøyenes riksvåpen kan du også se en vær på blå bakgrunn.
I vikingenes fotspor
Rundt tre kvarters kjøring fra hovedstaden finner vi Færøyenes nest største by, Klaksvík. Det er er her Glimt skal spille oppgjøret som avgjør videre skjebne i årets Champions League. Den vesle byen har omlag 4500 innbyggere og ligger vakkert til innerst i en liten fjord, blant mektige fjell.
Det er fergefri forbindelse mellom Klaksvík og de største øyene og byene i landet, deriblant Tórshavn. Byen er blant landets aller største fiskerihavner.
For Europa er nok byen mest kjent for fotballaget sitt med samme navn. Laget har seilet opp som det desidert beste laget på Færøyene de siste årene og vant ligaen helt overlegent i fjor. Du kan lese mer om Glimts motstander ved å klikke her.
Byens historie er også interessant. Vi har selvfølgelig ikke tid til å gå i detalj, men byen vokste frem på 1900-tallet rundt rederi, handel og industri, selv om byen har historie helt tilbake til vikingtiden. Færøyene ble bosatt av nordmenn fra og med 800-tallet. Det er funnet rester av bosetninger (Íslendingatoftir) i nærheten av Klaksvík fra 1100-tallet. Fra 1600-tallet ble tinget på Norðoyar (nordøya) holdt fast i Klaksvík.
I 1955 gjorde innbyggerne i Klaksvík opprør etter at overlegen på byens sykehus, Olaf Halvorsen ble sagt opp av danske og færøyske myndigheter, mot innbyggernes vilje. Mellom 100 og 200 politifolk ble sendt til byen for å roe gemyttene, men innbyggerne svarte med å minelegge hele innseilingen til havnen. Før det ble en større konfrontasjon ble det inngått politisk forlik.
Byens stolthet, fotballaget spiller sine hjemmekamper på Við Djúpumýrar. Et stadion som ligger sentralt i den lille byen med en total kapasitet på 2,6 tusen. Det fantes riktignok bare 524 seter på stadion frem til 2019. Nå er stadion utvidet til rundt 1500 sitteplasser. Stadion er stadig under utbygging og er nå på byggetrinn 2ifølge klubbens eget nettsted, som ikke er oppdatert siden juni 2021.
Ti fun fact om Færøyene
Vi avslutter som "alltid" reisebloggen vår med ti fun fact om neste destinasjon. Som alltid er fun fact hentet helt ukritisk fra en tilfeldig internettside.
1. Streyminbroa som forbinder Streymøy og Eysturøy er den eneste broen i verden som krysser atlanterhavet.
2. Færøyene er et av svært få land i Europa som ikke har McDonald's. Vi nordlendinger kjenner oss igjen.
3. Færøyene vant sin første fotballkamp i september 1990. Da slo de Østerrike og det førte til en nasjonal folkefest.
4. Det er ingen treslag som opprinnelig hører hjemme på Færøyene. Alle trær du ser er fraktet dit av mennesker.
5. Det finnes bare ni trafikklys på Færøyene. Det er flere bare i krysset mellom Bankgata og Hålogalandsgata i Bodø.
6. Det finnes bare én flyplass på Færøyene. Den har mye tåke på seg.
7. Landets flagg er laget av en gjeng studenter i København. Flagget heter Merkið (merket) og ble første gang brukt offisielt i 1940.
8. Færøyene ble erobret av britene under andre verdenskrig. Det var over 170 bryllup mellom britiske soldater og færøyske kvinner.
9. Fricamping er forbudt på Færøyene
10. Du kan reise med båt til Færøyene fra Hirtshals i Danmark. Reisen tar ikke mindre enn 35 timer.