Verdens mestvinnende fotballklubb

Champions League-kvalifiseringen fortsetter. Her er alt du trenger å vite om Linfield.

Annonse:

Bodø/Glimt karra seg videre fra den første kvalifiseringskampen i årets Champions League sist uke. Etter et fortjent 1-3-tap på Færøyene slo Glimt Klaksvík 4-3 sammenlagt, ettersom Glimt vant det første oppgjøret 3-0. 

Dermed lever enda drømmen om å nå gruppespillet i Champions League, men det er en del hinder igjen på veien før vi kommer dit (se oversikt under). Søndag ettermiddag reiste Bodø/Glimt til Belfast, hovedstaden i Nord-Irland, hvor Glimt skal lade opp til tirsdagens kamp mot Linfield. I denne artikkelen skal vi lære mer om både Linfield, Belfast og Nord-Irland. 

Nedenfor ser du en oversikt over Glimts vei til et eventuelt gruppespill: 

VEIEN TIL GRUPPESPILL Q2 2.jpg

Europas mestvinnende lag

PS!  Både den nordirske og den irske ligaen og cupen omtales som "irish league/cup". Irsk liga/cup benyttes videre om ligaen og cupen i Nord-Irland

Selv om Linfield ikke akkurat preger europeisk fotball hver eneste sesong er det et seiersvant fotballag som står på motsatt banehalvdel for våre helgule helter tirsdag kveld. Linfield er i likhet med Bodø/Glimt regjerende seriemester i den hjemlige ligaen, men til enorm forskjell fra nordlendingene har Linfield vært det 55 ganger før. 

Da de vant den irske ligaen, eller NIFL Premiership, eller Danske Bank Premiership eller ... Ja, den går under mange navn. Uansett, hvor var vi ...? 

Jo, da Linfield vant ligaen i vår var det den 56. gangen laget løftet pokalen. I tillegg har de vunnet den irske cupen, som helt sikkert også har mange navn, hele 44 ganger. Ti ganger har de vunnet den irske ligacupen og 43 ganger har de stått igjen som mestere i County Antrim Shield. Sistnevnte en slags supercup for vinnerne av ligaen og cupen. 

Så med kjapp hoderegning blir det hele 108 titler i hjemlig fotball. Glimt har vunnet to seriegull, to cupgull og ni nordnorske mesterskap. Det blir 13 det. Siden det nordnorske mesterskapet er avskaffet og Glimt derfor kun kan ta to pokaler i året med maks uttelling, vil det si at det går minst 48 sesong før Glimt tar igjen Linfield, gitt at nordirene slutter å vinne trofeer. 

Litt avhengig av hvilken nettside du besøker blir Linfield ofte regnet som Europas mest suksessfulle klubb. På nettsiden Qtoptens.com listes Linfield opp som nummer én i Europa med 263 trofeer. Hvor de har funnet de siste 155 trofeene, vet ikke vi. Også engelsk wikipedia opererer med over 200 titler totalt medregnet flere tidligere cuper. 

Sånn bare for å sette premieskapene til de to klubbene opp mot hverandre. 

Blå og rutinerte

Linfield er den fjerde eldste klubben på den irske øya med sine 135 år. Klubben ble stiftet i 1886 og omtales ofte som "The blues". Kallenavnet indikerer at Linfield spiller i blå hjemmedrakter. De spiller sine hjemmekamper på Windsor Park, som også brukes som nasjonalarena når Nord-Irland spiller sine landskamper. 

Windsor Park har en maksimumskapasitet på drøye 18 tusen og ligger sentralt plassert i den nordirske hovedstaden. Stadion er også arena for den irske cupfinalen. 

36krnwcupfp61.jpg
Windsor Park, Belfast. Foto: Linfield FC

Klubben var ett av åtte lag som startet den irske ligaen i 1890 og er én av tre klubber som har deltatt i toppdivisjonen samtlige sesonger siden. Sammen med Cliftonville og Glentoran har de altså spilt 132 sammenhengende sesonger på øverste nivå i Nord-Irland. 

I Skottland har også Glimts tidligere motstandere i Conference League, Celtic spilt i øverste nivå i 132 strake sesonger. Sammen deler de fire klubbene verdensrekorden for flest år på rad i øverste nivå. Imponerende tall. Videre på listen følger forresten skotske Rangers (122), nordirske Lisburn (105) og skotske Heart of Midlothian (87). Se hele listen her

I 1921-22-sesongen gjorde Linfield rent bord i nordirsk fotball og vant alle de syv trofeene som var mulig å vinne. I år, hundre år senere er det fortsatt den eneste gangen i verdenshistorien et lag har maktet å vinne syv pokaler på én sesong. I 2006 vant igjen Linfield alle turneringene i hjemlandet, som da var redusert til fire. 

Fire ganger har laget gått gjennom både cup og serie ubeseiret. Likevel har fortsatt Linfield til gode å vinne en europeisk turnering. Deres største europeiske suksess kom tilbake i 1966-67-sesongen da de nådde kvartfinalen i Europacupen etter å ha slått Vålerenga i runden før. I kvartfinalen sa det bom stopp mot Glimts tidligere motstander, CSKA Sofia. 

Trøbbel i Europa

Med 56 seriemesterskap og over 40 cuptitler kommer det ikke som noen overraskelse at Linfield har mye rutine i kvalifiseringer til Europa. Til tross for Linfields enorme resultater i hjemlig serie og cup er ikke klubben spesielt høyt rangert i Europa. 

Den nordirske ligaen befinner seg godt ned på den nedre halvdelen på UEFAs liste over ligaer. Der England topper og Norge ligger som nummer 17 befinner Nord-Irland seg helt nede på en 42. plass, to plasser over den færøyske ligaen. 

Linfield er rangert som nummer 167 i Europa, men denne listen sier mer om hva klubbene har oppnådd i Europa enn hvilket nivå de innehar. Blant annet er den sveitsiske seriemesteren FC Zürich på samme poengsum. 

I forrige runde av Champions League-kvalifiseringen slet Linfield seg videre mot den walisiske seriemesteren, The New Saints. Etter å ha tapt 0-1 i første kampen snudde de oppgjøret hjemme i Belfast. Først på overtid kom utlikningen før vinnermålet kom i ekstraomgangene. 

Dermed lever håpet om et europeisk gruppespill fortsatt videre for nordirene. For det har det ikke vært mange av de siste årene. Ikke én gang siden kvalifiseringsspillet ble innført har Linfield maktet å ta seg til en europeisk turnering. 

20220713-Capture0056 - 20220713_224241.jpg

I fjor endte blant annet Champions League-drømmen allerede i første runde da laget tapte 2-5 sammenlagt mot Glimts gjentagende motstander fra Litauen, Zalgiris. Dermed bar det ned i Conference League-kvalifiseringen der moroa brått stoppet med 2-4-tap for Fola Esch fra Luxemburg i den tredje runden. 

Faktisk har den nordirske ligaen i perioder vært så lavt rangert i Europa at Linfield har måtte belage seg på å kvalifisere seg til kvalifiseringen. Det lyktes de med i 20/21-sesongen, men allerede i første runde av kvalifiseringen ble de slått ut, igjen av et av Glimts bekjentskaper, Legia Warszawa. 

I 2019 var derimot Linfield svært nære et gruppespill. Først ble de slått ut av Champions League med 0-6 mot Rosenborg, før de slo færøyske HB Tórshavn (3-2) og montenegrinske Sutjeska (5-3) i runde 2 og 3. I play offen, siste hinder før gruppespill slo de først aserbajdsjanske Qarabaq 3-2 hjemme i Belfast. I borteoppgjøret tapte nordirene 1-2 og røyk dermed ut på bortemålsregelen på målstreken. 

Så for å oppsummere Linfields sportslige prestasjoner i sine 136 leveår kan vi vel trygt si at det er et lag som er godt vant til å vinne og dominere kamper, men som ikke akkurat har overbevist ute på kontinentet. 

"The troubles"

Linfield er Nord-Irlands mest suksessfulle fotballklubb og holder som nevnt til i hovedstaden. Belfast er en stor by sammenliknet med Bodø, men ingen europeisk storby. Hovedstaden har om lag 333 tusen innbyggere og er landets største by.

Byen har en lang historie og strekker seg tilbake til 1177 da normanerne bygget et borg i området. I underkant av fem hundre år senere ble byen grunnlagt. Byen har i mange år vært delt i katolske og protestantiske områder. I 1960-årene startet også konflikten i Nord-Irland, kalt "the troubles". Da ble det opprettet sperringer mellom bydelene i Belfast, og flere av disse er fortsatt på plass selv om det har vært fredelig i byen siden våpenhvilen ble innført i 1997. 

Kort fortalt er "the troubles" den mest intense perioden med indre konflikt i Nord-Irland. Landet regnes som en del av Storbritannia, men ligger på den irske øya, like nord for Irland. Da den irske fristaten ble etablert i 1922 ble seks grevskaper i nord utskilt som en egen enhet, og forble under britisk administrasjon. 

Den irske republikanske armé motsatte seg dette og førte væpnet kamp for at Nord-Irland skulle bli en del av Irland. Før og under andre verdenskrig var det en periode med flere terrorangrep før konflikten roet seg ned på slutten av 40-tallet. Befolkningen i Nord-Irland var likevel delt. På den ene siden sto katolikker og på motsatt side sto protestanter. Wikipedia skriver: "Det kjennetegner konflikten i Nord-Irland at det som i første rekke er en politisk strid om nasjonal tilhørighet hele tiden har sterke religiøse undertoner, og at kirketilhørighet normalt er viktigste skillelinje."

I 1968 oppsto en borgerrettighetsbevegelse, som startet som en fredelig bevegelse, men ble møtt med aggressiv motstand fra protestantisk hold. Svært enkelt forklart førte dette til opptøyer i flere byer og konflikten eskalerte igjen. 

Vi skal ikke gå så veldig i detalj om konflikten i Nord-Irland, selv om den er en svært sentral del av historien til både landet og hovedstaden. Konflikten varte likevel i nesten 30 nye år før det i 1997 ble annonsert våpenhvile. Belfast er i dag et trygt reisemål for turister. 

Fun fact om Belfast og Nord-Irland

Som alltid avslutter vi med noen fun fact, hentet fra diverse internettkilder helt ukritisk. Disse kan du slå i bordet med mens du spiser familiemiddag, og håpe at ingen sitter på fakta som motbeviser noe her.

1. Manchester United-legenden George Best er født i Belfast

2. RMS Titanic er bygget i Belfast. De to enorme kranene Samson og Golaith er kjente landemerker i Belfast. 

2,5. Bonus fun fact: Harland and Wolff er navnet på skipsverftet som bygget Titanic, og også navnet på et nordirsk fotballag. Linfield motte Harland and Wolff til treningskamp i helgen og vant 8-1. 

3. Led Zeppelin spilte visst nok Stairway to heavne for første gang i Belfast. Det skjedde i Ulster Hall i mars 1971. 

4. Du finner en av verdens største fyrlykter i Belfast. "The Great Light" er 130 år gammelt og er syv meter høyt og veier 10 tonn. Da snakker vi kun om selve lykten altså. Lykten produserer en av de sterkeste fyrlysene som noen sinne har skint. 

5. Europa Hotel i Belfast er det mest bombede hotellet i verden. Hotellet ble bombet hele 36 ganger under "The troubles". Journalister pleide å bo på hotellet mens de dekket hendelsene og media var ikke ønsket. Hotellet fikk alltid 20 minutters frist til å evakuere hotellet. Meningen var å skremme vekk media, ikke drepe dem. Ikke så fun, akkurat denne facten.

6. Belfast ble på 1800-tallet kalt "Lineopolis". Av to grunner; Linfabrikkene og skipsbyggingen i byen. I dag finnes det bare én linfabrikk igjen. 

7. C.S. Lewis, forfatteren som har skrevet Narnia er født i Belfast og brukte Nord-Irland som inspirasjon for Narnia-verdenen. 

8. Du trenger en kran for å fjerne teppene i Belfast City Hall. Teppene på gulvet skiftes ut hvert 25. år og er så tunge at du trenger en kran for å flytte dem. 

9. Det skeive tårnet i Belfast. Ja, du leste riktig. Det er ikke bare Pisa som har sitt skeive tårn. Klokketårnet, Albert Clock i Belfast står på utrygg grunn og synker gradvis. 

10. Game of thrones er spilt inn i Nord-Irland. I alle fall noen av scenene. 

 

Annonse fra Eliteserien: