Bodø/Glimt i Europa
Bodø/Glimt har en stolt Europa-historie, men det er først de seneste årene at det virkelig har tatt av.
Oppdatert 13. august 2024
Er du kun interessert i nerdete statistikk? Den enkleste oversikten over Glimts statistikk i Europa finner du ved å klikke her
Bodø/Glimts Europa-historie strekker seg tilbake til 70-tallet. Siden debuten i Europa mot italienske Napoli i 1976/77-sesongen har de helgule fått prøve seg sporadisk på kontinentet.
I 2021 kvalifiserte Glimt seg for første gang til et europeisk gruppespill, og den moderne Glimt-historien i Europa var for alvor i gang. Det var også først på 2020-tallet at Glimt jevnlig fikk gode resultater i Europa, selv om det både på 70- og 90-tallet var flere ting å glede seg over.
Europa før:
Debuten og 70-tallet
Etter den sensasjonelle 1975-sesongen, der Bodø/Glimt som første nordnorske lag vant den norske cupen, var laget også kvalifisert for spill i Europa.
I den første runden av cupvinnercupen ble det italiensk motstand for Bodø/Glimt. Dette var altså første gangen Glimt skulle ut i Europa, men i ettertid vet vi også at dette var langt fra siste gang Glimt skulle møte italiensk motstand.
Faktisk hører det til sjeldenhetene at Glimt deltar i Europa uten at en tur til Italia står på reiseplanen.
Uansett, det første møtet med Europa ble en tøff kamp for Glimt. Italienske Napoli ble for sterke både i Bodø og på San Paolo stadion i Napoli. Glimt tapte 0-2 i Bodø og 0-1 på bortebane. Dermed var det første Europa-eventyret over, nesten før det hadde begynt
Igjen italiensk
Men det gikk bare et par sesonger før Glimt igjen fikk prøve seg i Europa. I 1977 tok Glimt sølv i Eliteserien og i NM. Siden Lillestrøm tok gull i både cup og serie fikk Glimt overta LSKs plass i Cupvinnercupen i 77/78-sesongen.
Der ble det, ikke overraskende nok en gang exit mot italiensk motstand. Men først kom Glimts første seier mot et lag fra kontinentet.
I den første runden av cupvinnercupen på sensommeren kom Union Luxembourg, fra ... Luxembourg på besøk til Bodø. Da kom også Glimts første seier i Europa. Gjestene kom best i gang og scorte kampens første mål allerede etter ett minutts spill.
I andre omgang våknet Glimt og Sturla Solhaug (2), Harald Berg og Arne Hanssen sørget for 4-1 til Glimt. Etter 0-1-tap i Luxembourg var Glimt klare for andre runde med 4-2-sammenlagt. Og der sa det stopp.
På San Siro i Milano ble Glimt som smågutter å regne mot italienske Internazionale, bedre kjent som bare Inter. Glimt tapte hele 0-5 i motebyen, og maktet heller ikke å snu det i Bodø. Der tapte Glimt 1-2, etter scoring av Arne Hansen. Dermed var Glimt ute av Europa igjen etter et møte med italiensk motstand.
Men revansjen skulle komme ...
Jevnlig deltakelse på 90-tallet
... nesten tjue år senere. Glimt tok fotball-Norge med storm på starten av 90-tallet der de fosset tilbake i Eliteserien og tok sølv bak suverene Rosenborg. Ikke bare ble det sølv i ligaen i 1993, men i cupen stod Glimt igjen som norgesmestere for andre, og foreløpig siste gang i klubbens historie.
Cupmesterskapet ga Glimt nok en gang plass i cupvinnercupen, som skulle bli scene for en av de sterkeste prestasjonene i Glimt-historien.
I den første runden møtte Glimt latviske Olimpija Riga og vant komfortabelt 6-0 sammenlagt etter 0-0 i returoppgjøret i den latviske hovedstaden. De seks målene i Bodø ble scoret av Charles Berstad, Runar Berg (2), Aasmund Bjørkan og Bent Inge Johnsen (2).
I runde to ble det, selvfølgelig, italiensk motstand for Glimt. Igjen.
Mirakelet på Ullevaal
Torsdag, 15.september 1994, er datoen hvor Glimt leverte en av norgeshistoriens største fotballbragder. På motsatt side sto Sampdoria med spillere som Walter Zenga, David Platt, Riccardo Ferri og Attilio Lombardo. Treneren var ingen ringere enn Sven-Göran Eriksson, og «Blucerchiati» (De blå-hvite) var regjerende cupmester i Italia. Kampen ble også spesiell fordi den ble spilt på Ullevaal, i stedet for på Aspmyra. Grunnen var at det manglet flomlys i Bodø. De drøyt 2000 tilskuerne som hadde møtt opp fikk oppleve en kamp de neppe vil glemme. Sven-Göran Eriksson sa etter kampen at Glimt hadde vunnet fortjent.
Etter bare to minutter fikk Glimt frispark i farlig posisjon. Tom Kåre Staurvik ladet kanonen og sendte av gårde en markkryper som var limt inntil stolperoten, den italienske keeperlegenden Walter Zenga var ikke i nærheten av å redde kanonskuddet.
Etter 32 minutter ble Bent Inge Johnsen spilt gjennom og Zenga kom stormende ut, en lekker touch forbi og Johnsen kunne enkelt trille ballen inn i det tomme målet. Glimt gikk til pause med en 2-0 ledelse og de blå-hvite fra Genova løp frustrerte mot garderobene.
Etter 47 minutter reduserte Mauro Bertarelli for Sampdoria, men bare ti minutter senere scoret Bent Inge Johnsen sitt andre mål og Glimt ledet 3-1. 25 minutter før slutt dukket David Platt opp og headet inn Sampdoria sitt andre mål. Det ble en nervepirrende avslutning på kampen, Sampdoria hadde blant annet to skudd i tverrliggeren.
Se høydepunktene fra kampen mot Sampdoria her:
Det var til slutt Glimt som gikk seirende ut av det som må sies å være en av de største bragdene i norsk fotball historie. Denne kampen vil for alltid stå igjen som en merkedag for klubben og supporterne.
Dessverre endte reisen med Sampdoria. Over to kamper viste italienerne klasse og sendte Bodø/Glimt ut av Europa for denne gang med 4-3 sammenlagt.
Tre nye forsøk
90-tallet var en sterk periode i klubbens historie. Glimt var jevnlig med i toppen av norsk fotball, konstant i Eliteserien og med tre tilfeller også med i Europa. Etter seriebronse i 1995 fikk Glimt et nytt forsøk i Europa den påfølgende sesongen.
Cupvinnercupen var histoire og den nye UEFA-cupen var introdusert for lagene som ikke var kvalifisert for det aller gjeveste selskapet i Champions League. Glimt deltok i Europa både i 96/97-, 99/00- og 04/05-sesongen etter gode resultater i hjemlig liga.
I 1996/97 vant Glimt sin første bortekamp i Europa med hele 5-1 i Israel mot Beitar Jerusalem. Etter hjemmekampen i Bodø var Glimt videre med 7-2 sammenlagt. I runden etter ble tyrkiske Trabzonspor for sterke for Glimt.
I 199/00-sesongen slo Glimt først ut Vaduz 3-1 sammenlagt, før reisen endte mot tyske Werder Bremen med 1-6 sammenlagt.
Noen år senere fikk Glimt igjen prøve seg og nok en gang stoppet reisen i Tyrkia. Estiske Levadia Tallinn ble som første hinder slått 8-7 etter straffespark, før Besiktas vant 2-1 sammenlagt mot Glimt i runden etter.
Se Runar Bergs scoring fra Glimt – Besiktas 1-1 her:
Det moderne Europa-eventyret
Tilbake etter 16 år
Etter at Besiktas slo ut Glimt av Europa i 2004 skulle det gå evigheter før de helgule igjen skulle få prøve seg på kontinentet. Perioden var preget av spill på nivå to i norsk fotball, og ikke før et overraskende sølv i 2019 kom Glimt seg ut på tur i Europa igjen.
I løpet av sesongen 2020 ble det klart at Bodø/Glimt sannsynligvis kom til å bli tidenes første nordnorske seriemester i fotball. De helgule spilte hver eneste motstander sønder og sammen i hjemlig liga og rekorder sto for fall.
Dette burde være den unike muligheten for Glimt til å komme seg til et gruppespill i Europa. Sjelden hadde vel sjansene vært større.
Så var det dette med italienske motstandere da.
Ja, Italia er et kjent land for Bodø/Glimt, men sommeren 2020 skulle også Glimt stifte bekjentskap med Litauen, og navnet Zalgiris. På grunn av koronapandemien ble det i denne kvalifiseringen kun spilt enkeltkamper. Glimt spilte hjemme mot Kauno Zalgiris og Zalgiris Vilnius i de to første rundene.
Begge de litauske storklubbene (i litausk målestokk, altså) kom til Bodø i håp om å bli det første laget i 2020 som maktet å slå Glimt i deres egen lekegrind. Ingen i Norge hadde klart det, men heller ingen i Europa skulle få det til. I veien mot gruppespill i UEFA Europa League vant Glimt 6-1 mot Kauno Zalgiris og 3-1 mot Zalgiris Vilnius.
Så var det duket for en retur til San Siro. Men denne gangen var det AC Milan som sto på motsatt banehalvdel, og ikke Inter.
Glimt sjokkerte italienerne og tok oppskriftsmessig ledelsen 1-0 ved Kasper Junker i den første omgangen. Hjemmelaget svarte tre ganger da de innså alvoret, men kampen var på ingen måte over. Jens Petter Hauge reduserte med et nydelig langskudd før Ulrik Saltnes var centimetere fra å utlikne helt på tampen av kampen.
Mange spør seg fortsatt om Glimt hadde slått ut AC Milan dersom det i 2020 ble spilt returoppgjør på Aspmyra. Det får vi aldri vite.
Romas kapitulering
Det uunngåelige skjedde. Høsten 2020 kunne Bodø/Glimt løfte trofeet som det synlige beviset på at de var seriemester. Og slike prestasjoner gir nye muligheter i Europa. Denne gangen skulle Glimt få prøve seg blant de aller største.
Men moroa i UEFA Champions League var egentlig over før den hadde begynt. Den polske seriemesteren Legia Warszawa ble akkurat for sterke i den første kvalifiseringsrunden, og vant 5-2 sammenlagt over to kamper.
Dermed rykket Glimt ned til den nyopprettede turneringen UEFA Europa Conference League. Den nye turneringen skulle gjøre veien til gruppespill litt kortere for mindre klubber. Glimt grep sjansen med begge hendene og sendte ut Valur fra Island, Prishtina fra Kosovo og Zalgiris fra Litauen (igjen) i tur og orden. Den 26. august 2021 sikret Glimt seg sitt aller første europeiske gruppespill noen sinne.
Og trekningen av gruppespillet ga Europa-feber i hele Nord-Norge. Opp av bollen sammen med Glimt, ukrainske Zorya Luhansk og bulgarske CSKA Sofia kom nemlig nok en italiensk storklubb. Denne gangen var det hovedstadslaget, ledet av den legendariske treneren José Mourinho, Roma som skulle til Bodø. Den kampen går det fortsatt gjetord om i fotball-Europa.
Bodø/Glimt fikk en pangstart på gruppespillet og slo gjestene fra Ukraina 3-1 i tidenes første gruppespillkamp på Aspmyra. I runden etter var Glimt kun en håpløs dommeravgjørelse unna tre nye poeng, men måtte nøye seg med 0-0 mot CSKA Sofia. I runde tre og fire var det duket for duell mellom Roma og Bodø/Glimt.
Verdensmetropol mot fiskelandsby. Fotballag mot fotballag. Bodø/Glimt spilte feiende flott festfotball med sjokkerte romere som rundingsbøyer. 1-2-3-4-5-6! Da dommeren blåste av etter 90 minutter med kulerammefotball på Aspmyra sto det hele 6-1 på måltavla. Erik Botheim (2), Patrick Berg, Ola Solbakken (2) og Amahl Pellegrino hadde sammen med resten av laget rundspilt, ydmyket og filleristet laget til José Mourihno. Ydmykelsen er totalt og et faktum, utbrøt den legendariske fotballkommentatoren Roar Stokke gjennom TV-ruta.
Se alle scoringene fra 6-1-seieren mot Roma nedenfor:
Spenningen var derfor stor da Glimt et par uker senere tok turen til Roma i gruppespillets fjerde runde. Roma var revansjesugne, og nå var det ingen unnskyldninger om kunstgress, dårlig vær eller dårlig oppladning til kamp. Denne gangen skulle Glimt få smake.
Derfor var nok ydmykelsen nok en gang total og et faktum da Ola Solbakken smadret ballen i vinkelen like før pause. Roma utliknet, men Erik Botheim, romadødaren ga Glimt nok en gang ledelsen i andre omgang. Roma kom tilbake, men bare én gang. 2-2! De helgule kunne takke de rundt 2000 oppmøte Glimt-supporterne for kampen med hodet høyt hevet. Ikke en gang Roma kunne beseire denne gjengen. I alle fall ikke enda.
Bli med oss bak kulissene i Roma i 2021:
Etter 2-0 i Bodø mot CSKA Sofia og 1-1 borte mot Zorya Luhansk var Glimt sikret avansement til sluttspillet i sitt aller første forsøk. Glimt gikk gjennom gruppespillet uten tap.
UEFA Europa Conference League 2021/22 – Gruppe C:
Pl | Lag | K | V | U | T | M+ | M- | MF | P |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Roma | 6 | 4 | 1 | 1 | 18 | 11 | +7 | 13 |
2 | Bodø/Glimt | 6 | 3 | 3 | 0 | 14 | 5 | +9 | 12 |
3 | Zorya Luhansk | 6 | 2 | 1 | 3 | 5 | 11 | -6 | 7 |
4 | CSKA Sofia | 6 | 0 | 1 | 5 | 3 | 13 | -10 | 1 |
MD | Hjemmelag | Bortelag | Resultat | Målscorere | Stadion |
---|---|---|---|---|---|
1 | Bodø/Glimt | Zorya Luhansk | 3-1 | Saltnes, Solbakken, Pellegrino | Aspmyra Stadion |
2 | CSKA Sofia | Bodø/Glimt | 0-0 | Vasil Levski | |
3 | Bodø/Glimt | Roma | 6-1 | Botheim (2), Berg, Solbakken (2), Pellegrino | Aspmyra Stadion |
4 | Roma | Bodø/Glimt | 2-2 | Solbakken, Botheim | Stadio Olimpico |
5 | Bodø/Glimt | CSKA Sofia | 2-0 | Fet, Botheim | Aspmyra Stadion |
6 | Zorya Luhansk | Bodø/Glimt | 1-1 | Selvmål | Slavutytsj Arena |
Sensasjonen fortsetter
Andreplass i gruppespillet ga Glimt avansement til sluttspillet i Conference League. Rettere sagt, det ble spilt en play off til sluttspillet. I play offen møtte Bodø/Glimt den skotske seriemesteren og storlaget Celtic. Celtic ble nummer tre i sin gruppe på nivået over (Europa League) høsten før.
Et Glimt-lag ute av sesong, og med store endringer fra gruppespillet var knapt levnet en eneste sjanse i heksegryta i Glasgow. Men man skal selvfølgelig ikke undervurdere dette Glimt-laget. Runar Espejord brukte syv minutter på å score sitt første mål i helgult, før Amahl Pellegrino og Hugo Vetlesen kunne fastsette resultatet til 3-1 for 50 tusen tilskuere på Celtic Park. I den ene svingen hadde rundt 2000 feststemte nordlendinger samlet seg for å støtte laget sitt på bortebane. Halvdan Sivertsens "Hver gang vi møtes" runget ut over Celtic Park da seieren var i boks, til gåsehud og tårer.
I returoppgjøret vant Glimt komfortabelt 2-0, og dermed 5-1 sammenlagt mot den skotske giganten.
Bli med bak kulissene i Glasgow:
I åttendedelsfinalen i den første utgaven av Conference League møtte Bodø/Glimt nederlandske AZ Alkmaar. Nederlenderne hadde i likhet med Glimt heller ikke tapt en eneste kamp i turneringen, men de skulle nå møte sine overmenn.
Bodø/Glimt på Aspmyra er nemlig en nøtt ingen har klart å knekke i denne turneringen. Både Celtic eller Roma hadde reist tomhendte hjem. Nå var det AZ' tur.
Med tidligere Glimt-yndling Håkon Evjen på banen ga AZ Alkmaar Glimt en skikkelig kamp. Pellegrino ga Glimt ledelsen, men gjestene utliknet. Det var først på overtid at seiersmålet kom for Glimt. Ola Solbakken hamret et straffespark utagbart i målet. 2-1 til Glimt foran returoppgjøret.
Og for en opplevelse det skulle bli i Alkmaar. Hjemmelaget var gode og solide. Til tross for én scoring av Pellegrino var det hjemmelaget som ledet 2-1 ved fulltid. Dermed skulle Glimt for første gang i historien ut i ekstraomganger i sin Europa-historie.
Det ble en opplevelse for livet for de oppmøtte Glimt-supporterne. Alfons Sampsted, den mest usannsynlige Glimt-helten av alle dukket opp på et innlegg fra Hugo Vetlesen i den første ekstraomgangen og geleidet ballen i nettmaskene i det lengste hjørnet. 2-2! Glimt hadde tatt seg hele veien til kvartfinalen i debutsesongen.
Se episoden om Celtic- og AZ-kampen fra dokumentaren om 2022-sesongen:
Romas revansj
At 6-1-tapet i gruppespillet fortsatt preget og plaget romerne ble åpenbart for alle da Glimt igjen trakk Roma i kvartfinalen. Foran over 8000 og et fullsatt Aspmyra vartet Glimt igjen opp med festfotball når Mourinho kom på besøk.
Denne gangen var det litt jevnere, og det var Roma som kom best i gang. Gjestene tok ledelsen, før Ulrik Saltnes satt ræva til på et skudd fra Brice Wembangomo. Rævstøtet var nok til å sette den portugisiske landslagskeeperen til Roma ut av spill. 1-1. Like før slutt eksploderte det på myra.
Glimt fikk frispark nede ved hjørneflagget, og i feltet lurte Hugo Vetlesen. Unggutten satt hodet til og sendte Aspmyra til himmels.
Tapet var mer enn José Mourinho og hans trenerteam kunne bære. For første gang møtte Bodø/Glimt kynismen som ligger i fotball-Europa. Roma viste at taktisk spill også foregår utenfor banen, og etter en hendelse i spillertunnelen ble både Glimts trener Kjetil Knutsen og Romas keepertrener utestengt foran returoppgjøret.
Nå satt Jose Mourniho alle kluter til. Han hadde fått nok av Bodø/Glimt, og det samme hadde resten av Romas enorme fanskare. Foran 70 tusen mennesker på ærverdige stadio Olimpico gikk Roma ut i hundre. Bodø/Glimt var ikke klare, og nok en gang endte Glimts Europa-eventyr i Italia. Roma vant 4-0, og det holdt nok lenge for å mette Romas revansjelyst, men for Glimt og våre supportere betød det lite.
Verdens vakreste bortefelt applauderte sine helter av banen, mens Glimt-spillerne takket for støtten. Tidenes Europa-eventyr var over, og stoltheten kunne ingen ta fra oss. Men bare noen måneder senere skulle den gule fanskaren igjen ut på tur. Roma gikk hele veien og ble den første vinneren av UEFA Europa Conference League. Laget tapte kun to kamper gjennom hele mesterskapet. Begge i Bodø.
Runde | Hjemmelag | Bortelag | Resultat | Målscorere | Stadion |
---|---|---|---|---|---|
Sluttspill PO 1 | Celtic | Bodø/Glimt | 1-3 | Espejord, Pellegrino, Vetlesen | Celtic Park |
Sluttspill PO 2 | Bodø/Glimt | Celtic | 2-0 | Solbakken, Vetlesen | Aspmyra Stadion |
8-dels 1 | Bodø/Glimt | AZ Alkmaar | 2-1 | Pellegrino, Solbakken | Aspmyra Stadion |
8-dels 2 | AZ Alkmaar | Bodø/Glimt | 2-1 (2-2 e.e.o) | Pellegrino, Sampsted | AFAS Stadion |
Kvart 1 | Bodø/Glimt | Roma | 2-1 | Saltnes, Vetlesen | Aspmyra Stadion |
Kvart 2 | Roma | Bodø/Glimt | 4-0 | Stadio Olimpico |
Se Glimt fra Glimt-episoden om kampene mot Roma og hva som skjedde i spillertunnellen:
Majestetiske hymne på Aspmyra
Glimt ble seriemester for andre gang i 2021. Seriemesterene får muligheten til å prøve seg i Champions League. Der Glimt feilet på første forsøk året før fikk de helgule en bedre opplevelse i kvalifiseringen i 2022.
I de første rundene var det færøyske Klaksvik (4-3), nordirske Linfield (8-1) og igjen, litauske Zalgiris (6-1) som måtte gi tapt for Bodø/Glimt. Selv om Glimt slet på bortebane var det aldri noen tvil om hvem som var det sterkeste laget når lagene målte krefter på Aspmyra.
Dermed var Bodø/Glimt klare for det siste hinderet før gruppespillet i Champions League. Denne kampen regnes som en del av den offisielle turneringen, i motsetning til kvalifiseringskampene. Dermed ble Aspmyra pyntet i full CL-drakt. Når spillerne kom ut av spillertunnelen var det til den majestetiske Champions League-hymnen på Aspmyra.
I play off-kampen var det kroatiske Dinamo Zagreb som måtte til Bodø. På dette tidspunktet hadde ikke Glimt tapt en eneste Europa-kamp på Aspmyra siden polske Legia Warszawa var på besøk over et år i forveien. Heller ikke denne historiske kvelden skulle Glimt la seg kvele på eget gress.
Amahl Pellegrino stanget Glimt i ledelsen i første omgang, men til tross for iherdig innsats maktet ikke Glimt å punktere kampen. Det ble med Glimts ene mål. Et godt utgangspunkt før det skulle avgjøres i den kroatiske hovedstaden én uke senere.
Uansett, var Glimt klare for sitt andre gruppespill i historien. Taperen av play off-kampene havner nemlig i Europa League. Nivået over der Glimt debuterte året før.
I Zagreb ble det beintøft. Kroatene stormet ut av startblokkene og ledet 2-0 før noen av de helgule gikk summa seg. I andre omgang reiste Glimt seg betraktelig og Albert Grønbæks scoring var nok til å sikre ekstraomganger (bortemålsregelen ble fjernet året før).
I ekstraomgangene sprakk Glimt i jakten på vinnermålet, og fire minutter før straffesparkkonkurransen scoret hjemmelaget to ganger. Dermed ble det heller gruppespill i Europa League for Glimt.
Slik så det ut på Aspmyra under Champions League-kampen mot Zagreb:
Bli med på innsiden da Champions League-drømmen brast:
Pangstart i Europa League
Den imponerende innsatsen i Champions League-kvalifiseringen sikret Glimt plass i gruppespillet i Europa League. Ett år etter at klubben debuterte i et europeisk gruppespill var de helgule altså klare for sitt andre gruppespill. Denne gangen på nivået over Conference League, hvor Glimt hadde gjort stor suksess året i forveien.
I Europa League fikk Glimt også smake på at nivået var et steg opp. Da gruppene ble trekt kom Glimt opp i gruppe A sammen med nederlandske PSV, sveitsiske Zürich og en av de største storfiskene av alle. Den engelske serielederen Arsenal skulle til Aspmyra, og igjen var det billettfeber i byen.
Men først skulle Glimt ut på tur. På Phillips stadion i Eindhoven fikk Glimt en skikkelig pangstart på gruppespillet. Albert Grønbæk sendte Glimt i ledelsen like før pause, med det som senere fikk plass på topp 10-listen over flotteste mål scoret i gruppespillet.
Se målet og innside-materiale fra kampen i Eindhoven her:
Nederlenderne utliknet i andre omgang, og Glimt tok et meget sterkt poeng på en beintøff bortebane. Det kunne blitt mer, og Glimt hadde fortjent mer, men ett poeng ble fasit.
Uka etter kom sveitserne på besøk til Bodø, og fikk lide samme skjebne som de foregående lagene som hadde prøvd seg. Glimt var nådeløse og gode mot Zürich og vant kampen 2-1. Like etter pause ga norske Ole Selnæs Glimt ledelsen med et selvmål, før Hugo Vetlesen doblet ledelsen noen minutter senere.
De helgule slapp foten av gasspedalen mot slutten og Zürich kom tilbake. Det ble riktig spennende, men Glimt sto av og tok sin første trepoenger i Europa League.
Dette er også Glimts siste seier i Europa, enn så lenge.
Farget London gult
Deretter ventet to kamper mot tabelleneren fra Premier Leauge, Arsenal. Først i deres egen lekegrind i London. Der ble nivåforskjellen for stor og hjemmelaget vant komfortabelt 3-0.
Det sterkeste minnet fra denne kampen er det likevel Glimts ihugga supportere som sto for. Rundt 4000 Glimt-fans hadde møtt opp for å støtte laget på bortebane. Nærmere 10 prosent av byens befolkning hadde kjøpt opp hvert eneste ledige sete i borteseksjonen og det var et gult folkehav som kom til syne da laget kom ut til oppvarming.
Med eksemplarisk oppførsel, humør, humor, konstant liv og en iherdig innsats skapte den gule svingen overskrifter for sin jobb bak mål. Det ble ikke noe å juble for denne høstkvelden i London, men det hadde de fortjent.
I Bodø var det også Glimt-feber når Arsenal kom på besøk en uke senere. Stadion var utsolgt, og stadion var helgul. Aspmyra stadion var på sitt aller vakreste. Denne gangen var nivåforskjellen mellom lagene betydelig redusert. Glimt spilte en fantastisk fotballkamp, men målene uteble. Det var Arsenal som knota ballen i mål med real tur, og dermed vant 1-0 i nordlandsnatta. Igjen hadde supporterne fortjent mer, men det hadde også de elleve på banen. Det var lov å gå hjem med hodet høyt hevet, til tross for at Arsenal ble det første europeiske laget til å vinne på Aspmyra siden Legia Warszawa 13 kamper og 15 måneder tidligere.
Avansementet svinner
I Europa League må man bli nummer én eller to i gruppa for å gå videre. Tredjeplassen faller ned i Conference League, mens sisteplassen er ferdigspilt. Med fire poeng på de fire første kampene hadde Glimt fortsatt alt i egne hender.
Utgangspunktet var enkelt. Glimt ta tre poeng mer enn PSV og unngå tap i siste runde for å ta seg videre. Derfor passet det utmerket at Glimt skulle møte Zürich borte i den femte kampen, samtidig som nederlenderne skulle møte Arsenal på hjemmebane. Arsenal var ubeseiret i gruppespillet og toppet fortsatt tabellen i Premier League. Zürich lå sist både i hjemlig liga og i gruppespillet og jaget fortsatt sesongens første seier.
PSV viste sin klasse hjemme mot Arsenal og vant 2-0. Dermed måtte Glimt vinne begge sine to siste for å gå videre. Slik gikk det ikke. Glimt ledet 1-0 mot Zürich etter scoring av Amahl Pellegrino. Hjemmelaget utliknet ledelsen etter rundt 70 minutters spill, og på overtid tok de endelig seieren sin.
Skuffelsen i Glimt-leiren var overværende, og håpet om avansement til utslagsrundene i Europa League var ute. Nå måtte Glimt bare sørge for å holde Zürich bak seg i den siste runden.
Sveitserne måtte med andre ord slå Arsenal i London, samtidig som Glimt måtte tape poeng mot PSV hjemme for at Zürich skulle knabbe plassen foran de helgule. Bodø/Glimt på Aspmyra er ingen enkel kamp for noen i Europa, men denne høsten falt fortet.
PSV var gode, solide og effektive og vant kampen 2-1. Nino Zugelj var Glimts målscorer. I London slet Arsenal seg til en knepen 1-0-seier, og tredjeplassen i gruppa falt i Glimts hender.
UEFA Europa League 2022/23 – Gruppe A:
Pl | Lag | K | V | U | T | M+ | M- | MF | P |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Arsenal | 6 | 5 | 0 | 1 | 8 | 3 | +5 | 15 |
2 | PSV Eindhoven | 6 | 4 | 1 | 1 | 15 | 4 | +11 | 13 |
3 | Bodø/Glimt | 6 | 1 | 1 | 4 | 5 | 10 | -5 | 4 |
4 | Zürich | 6 | 1 | 0 | 5 | 5 | 16 | -11 | 3 |
MD | Hjemmelag | Bortelag | Resultat | Målscorere | Stadion |
---|---|---|---|---|---|
1 | PSV | Bodø/Glimt | 1-1 | Grønbæk | Philips stadion |
2 | Bodø/Glimt | Zürich | 2-1 | Selvmål, Vetlesen | Aspmyra stadion |
3 | Arsenal | Bodø/Glimt | 3-0 | Emirates stadion | |
4 | Bodø/Glimt | Arsenal | 0-1 | Aspmyra stadion | |
5 | Zürich | Bodø/Glimt | 2-1 | Pellegrino | Letzigrund |
6 | Bodø/Glimt | PSV | 1-2 | Zugelj | Aspmyra stadion |
Se dokumentarepisoden om Europa-sesongen 2022 her:
Snipp, snapp, snute
Tredjeplassen ga Glimt nok en gang plass i play off-kampen til sluttspillet i Conference League. Der Glimt året i forveien hadde briljert og herjet med Celtic, ble det mye tøffere i 2023.
Et Glimt-lag utenfor sesong møtte den polske seriemesteren Lech Poznan i play offen. Det ble et svært jevnspilt dobbeltoppgjør der Glimt ikke maktet å få ballen i mål. Da gikk det som det måtte gå.
På Aspmyra var det et svært defensivt polsk lag som gjorde alt for å reise hjem med et godt utgangspunkt før returoppgjøret. Det lyktes de med, og før kampen i Polen uka etter var lagene like langt, og utgangspunktet var status quo.
Også i Poznan styrte Glimt det meste av spillet, og gjorde en god kamp. Men ballen ville ikke i nettet. Polakkene straffet Glimt nådeløst på sin mulighet og tok seg videre med 1-0 sammenlagt. Det var nok mange i Glimt-leiren og på bortefeltet som følte Glimt hadde fortjent mer etter kampene mot Lech Poznan, men det er målene som teller i fotball.
I den hjemlige Eliteserien tok Bodø/Glimt medalje for fjerde år på rad i 2022. Dermed blir det et nytt forsøk i Europa i 2023.
Saken oppdateres