Nå er endelig Europa tilbake - bli bedre kjent med RFS

Tirsdag starter årets Europa-eventyr igjen. Bli bedre kjent med vår neste motstander

Annonse:

For femte sesongen på rad går Bodø/Glimt i gang med kvalifisering til Europa. De siste tre årene har det lykkes de helgule å kvalifisere seg til ett av de tre gruppespillene i Europa. I år starter Bodø/Glimt i den andre kvalifiseringsrunden til Champions League, og det starter allerede tirsdag. 

Før vi skal bli bedre kjent med RFS, vår første motstander i årets kvalifisering, skal vi ta en lynkjapp titt på veien til gruppespill. Formatet i både Champions League, Europa League og Conference League er endret foran årets sesong. I stedet for gruppespill spilles det et seriespill i de innledende rundene. Vi tar et mer dypgående presentasjon av det nye formatet om vi kommer så langt. 

Da Glimt i 22/23-sesongen sist forsøkte å kvalifisere seg til Champions League startet vi i den første kvalifiseringsrunden, akkurat som i 21/22-sesongen. I år er Glimt allerede forbi den runden basert på tidligere resultater. Det er fortsatt sånn at man rykker ned til nivået under om man ryker ut av en kvalifiseringsrunde. 

For at Glimt skal gå hele veien til Champions League må de helgule vinne tre kvalifiseringsrunder totalt, inkludert play off. Taperen av play off går direkte til seriespillet i Europa League, slik som Glimt gjorde i 22/23. 

Ryker Glimt i en av de tidligere rundene er det neste kvalikkrunde i ligaen under som gjelder. Det betyr at dersom Glimt vinner kun én av sine tre kvalifiseringskamper (dobbeltoppgjør) er Glimt for fjerde år på rad klar for én av de tre europeiske turneringene, uansett hvordan det måtte gå i de resterende kampene. 

Se bildet nedenfor for en tydligere forklaring av Glimts vei inn i Europa: 

Oversikten viser Glimts vei inn i europeisk gruppespill høsten 2024. Bodø/Glimt starter i andre kvalifiseringsrunde i Champions League. Kampene spilles 23./24. juli med retur 30./31. juli. Dersom Glimt vinner går de videre til tredje runde i Champions League. Ved tap rykker de helgule ned til tredje runde i Europa League.
Bodø/Glimt starter i andre kvalifiseringsrunde i Champions League. Kampene spilles 23./24. juli med retur 30./31. juli.

Fotballskolen fra Riga

Som alltid når Bodø/Glimt møter lag fra Europa prøver vi å bli litt bedre kjent med motstanderen og deres hjemby her på våre nettsider. Vi kommer tilbake med en artikkel som forteller mer om Riga og Latvia i forbindelse med bortekampen neste uke. 

Nå skal det dreie seg om fotballaget RFS. RFS misforståes ofte som en forkortelse for Rīgas Futbola Skola. Riktig nok er ikke misforståelsen veldig stor, for det var faktisk navnet på fotballklubben frem til 2016. Siden 2016 har det fulle navnet på klubben vært FK RFS. Intet mer, intet mindre. 

I 2015 endte Rīgas Futbola Skola som nummer tre på nivå to i latvisk fotball. Til tross for at tredjeplassen normalt sett ikke rykker opp til Virslïga fikk Rīgas Futbola Skola tilbud om å overta plassen til Skonto FC, som av det latviske fotballforbundet fikk inndratt lisensen sin. Etter opprykket endret de navn til RFS og har siden det vært blant de beste lagene i Latvia. 

I 2022 kvalifiserte RFS seg til gruppespillet i Conference League for første gang, hvor de blant annet imponerte stort ved å spille 1–1 borte mot italienske Fiorentina, som senere vant hele turneringen. Høres det kjent ut? 

RFS har vunnet den latviske ligaen to ganger før. I 2021 og 2023. Siden 2018 har klubben endt på topp tre hvert eneste år, med to bronse, to sølv og to gull i ligaen. Klubben har også vært i cupfinalen i fire av de siste fem sesongene, og vunnet cupen to ganger. 

Nærbilde av RFS' logo på en spillerdrakt tatt i forbindelse med RFS' deltakelse i gruppespillet i Conference League i 2022/23

Serieleder og overkjøring i første runde

I motsetning til Bodø/Glimt er ikke RFS direkte kvalifisert til den andre kvalikkrunden i Champions League. RFS måtte gjennom den første runden der de møtte den nordirske seriemesteren Larne. 

RFS hadde få problemer og vant komfortabelt 3–0 hjemme og 4–0 på bortebane, noe som sørget for en meget imponerende og overbevisende 7–0-seier sammenlagt. RFS har fin historie mot nordirske motstandere i Europa. 

Etter at Bodø/Glimt slo ut den nordirske seriemesteren Linfield i CL-kvaikken i 2022 møtte de RFS i play off til Conference League. Det ble en dramatisk kamp, der RFS til slutt vant på straffer og tok seg inn i sitt første og foreløpig eneste europeiske gruppespill. 

For øyeblikket leder RFS de latviske ligaen som i likhet med det norske seriesystemet følger vår/høst-systemet. RFS ligger etter 22 spilte kamper fire poeng foran sin største rival, Riga FC på tabellen. 

RFS har også én kamp mindre spilt enn Riga FC, så det er mye som tyder på at RFS er på stø kurs mot sitt andre strake seriemesterskap i hjemlig liga. 

53864279814_10fc5bb1a5_k.jpg

Tilbake til Riga

Bodø/Glimt har faktisk møtt motstand fra Riga i Europa før. I sesongen 1994/95 møtte Glimt den tidligere fotballklubben Olimpjia Riga i cupvinnercupen. Olimpija Riga hadde vunnet cupen i 1994, den eneste prestasjonen som er verdt å skryte av i klubbens svært korte levetid. 

Olimpija Riga eksisterte fra 1992 til de ble nedlagt allerede i 1995. I 1994 fikk de altså sitt eneste møte med internasjonal fotball da de i Bodø tapte hele 0–6 for Glimt. De seks målene i Bodø ble scoret av Charles Berstad, Runar Berg (2), Aasmund Bjørkan og Bent Inge Johnsen (2). Returoppgjøret i Riga endte 0–0. 

Det er Riga-fotballen som har dominert fotballen i Latvia helt siden starten av 1900-tallet. I 1940 ble Latvia okkupert og underlagt Sovjetunionen. Frem til 1991, da Sovjet ble oppløst ble det avholdt et lokalt latvisk seriespill, men Latvia var ikke alene en del av FIFA og UEFA. 

Derfor viser nesten alle oversikter over seriemesterskap i Latvia kun seriespillene etter 1991 og der er det den tidligere storheten Skonto Riga som troner øverst. Skonto Riga vant den latviske ligaen fjorten år på rad fra 1991 til 2004. Deres siste og femtende seriemesterskap kom i 2010, seks år før klubben ble nedlagt og RFS tok over plassen deres. Skonto hadde frem til 2013 rekorden for flest sammenhengende seriemesterskap. I 2013 ble rekorden tatt av kvinnelaget til Klaksvik på Færøyene. 

RFK Riga har vunnet ligaen i Latvia åtte ganger, med sin første seier i 1924 og sin siste i 1940. RFK Riga ble oppløst under andre verdenskrig. Olimpija Liepaja og Ventspils er andre suksessrike klubber fra Latvia. 

Vinneren av Bodø/Glimt og RFS møter vinneren av FK Panevėžys fra Litauen og Jagiellonia Białystok fra Polen i tredje runde av kvalifiseringen til Champions League. Taperen av Glimt og RFS går inn i tredje kvalikkrunde i Europa League og møter taperen av oppgjøret mellom UE Santa Coloma fra Andorra og FC Midtjylland fra Danmark. 

Bodø/Glimts spillere Amahl Pellegrino, Lars-Jørgen Salvesen, Hugo Vetlesen, Joel Mvuka, Elias Hagen, Isak Helstad Amundsen, Marius Høibråten, Brice Wembangomo, Alfons Sampsted, NIkita Haikin og Ulrik Saltnes står oppstilt på Aspmyra foran Champions League-kampen mot Dinamo Zagreb i august 2022
Skal det bli Champions League-hymne på Aspmyra igjen denne sommeren må Glimt slå ut RFS over to kamper.

 

Annonse fra Eliteserien: