For første gang til Tsjekkia

Glimt er på reisefot igjen, og reiser for første gang til Tsjekkia på bortekamp.

Annonse:

Alle foto: Milan Bachan

Tirsdag ettermiddag satte Bodø/Glimt seg ombord i et fly med kursen mot Europa. I sesongens første bortekamp i Europa er det også for første gang i klubbens historie at går til Tsjekkia og hovedstaden Praha.

Kampen blir den 63. kampen Bodø/Glimt spiller i Europa siden debuten på 70-tallet. Er du interessert i å lese mer om Glimts Europa-historie kan klikke her for detaljert historiefortelling og resultater og nerdete statistikk.

Glimt leder 3-0 mot Bohemians 1905 Praha etter det første oppgjøret som ble spilt i Bodø torsdag i forrige uke. Albert Grønbæk, Amahl Pellegrino og Runar Espejord scoret målene som sikret Glimt et herlig utgangspunkt foran den viktige og spennende returen i Praha. 

Sammenlagtvinneren går videre til den tredje kvalifiseringsrunden til UEFA Europa Conference League, hvor vinneren at svenske Kalmar og armenske Pyunik venter.

Men nok sport og fotball nå. Som alltid når Glimt reiser ut i Europa klinker glimt.no-redaksjonen til med en nerdete artikkel om reisemålet, sånn at du som skal på tur eller nyte kampen på fjernsynet kan lese deg opp før kampen. En artikkel som er skrevet uten bruk av kildekritikk.

Et yndet turistmål

Nesten hver eneste gang Glimt reiser ut i Europa er det en eller annen hovedstad turen går til. I alle fall om vi ser bort fra Poznan, Zürich og Eindhoven fra slutt- og gruppespillet i fjorårets sesong ... Uansett, denne gangen er det Praha, hovedstaden i Tsjekkia som får besøk av de helgule.

Praha er også Tsjekkias største by og har i overkant av 1,3 millioner innbyggere. Byen er kjent for sine vakre og imponerende bygninger i ulike stilarter. Byens historiske sentrum står på UNESCOs kulturarvliste, og består av fire bydeler. Den gamle bydelen er fra 1200-tallet, mens den nye bydelen bare er hundre år eldre. I tillegg består det historiske sentrumet av Mala Strana og den jødiske bydel.

Byen er et kjent og kjært turistmål og tidligere blant Europas viktigste kulturelle senter. Blant annet hadde forfatteren Franz Kafka sitt opphav her, selv om han store deler av sitt virke jobbet i Wien.

Har du ikke vært i byen fra før kan vi anbefale en tur til torget i gamlebye, den astronomiske klokken og Karlsbroen, blant annet.

DSC09521 F.jpg
Karlsbroen er et svært populært turistmål. Foto: Milan Bachan

Jubilanter

Tsjekkia ligger helt sentralt i Europa, og har ingen kystlinje, ettersom landet er omsvøpet av sine fire naboer Polen, Tyskland, Østerrike og Slovakia. Landet ble grunnlagt 1. januar i 1993, etter oppløsningen av Sovjetunionen. I årene før var heller Tsjekkia aldri et helt eget land, men en del av Tsjekkoslovakia og Østerrike-Ungarn. I år feirer altså den unge nasjonen 30-årsjubileum.  

Vi skal ikke gå veldig detaljert inn på landets lange og innviklede historie, men en rask oppsummering kan kanskje være kjekt likevel. På 1300-tallet ble Praha et politisk og kulturelt sentrum i et tysk-romerske riket. På grunn av epidemier (les; Svartedauden, kriger og hungersnøder begynte kongedømmet sakte, men sikkert å bryte sammen, og områdene som i dag ligger i Tsjekkia ble etter hvert en del av Østerrike-Ungarn.

I 1918 ble Tsjekkoslovakia opprettet som en selvstendig republikk etter at Østerrike-Ungarn ble oppløst som følge av første verdenskrig. Tsjekkoslovakia var det eneste velfungerende demokratiet i Sentral-Europa i mellomkrigstiden og var preget av økonomisk fremgang og politisk stabilitet.

Landet ble okkupert av Tyskland i 1939, og befridd av den sjovetiske Røde armé i 1945. Et statskupp tre år senere førte til at landet ble et kommunistisk «østblokkland» under sovjetisk kontroll, og først da kommunismen falt ble landet delt på fredelig vis mellom Tsjekkia og Slovakia. I dag er Tsjekkia en velfungerende stat og scorer best av de tidligere sovjetstatene på den berømte HD-indeksen (Human Development index), som sier noe om hvordan det er å leve der.

Landets innbyggere består i hoveddel av tsjekkere (rundt 94 prosent). Det finnes også flere andre nasjonalitet i Tsjekkia, der de mest fremtredende er slovakere, polakker, tyskere og ukrainere. Du husker kanskje at vi nevnte den jødiske bydelen tidligere? I dag er det rundt 4000 (2005) jøder igjen i Tsjekkia. Den jødiske befolkningen var mye større før andre verdenskrig, og de rundt 118 000 jødene ble tilnærmet utslettet av nazistene under Holocaust.

Artige fakta om Praha

Og så over til noe langt lystigere. Som alltid serverer vi også en liten bunke med artige fakta som vårt neste reisemål. Så har du noe å slå i bordet med mens du varmer opp til kamp på torsdag med likesinnede.

  1. De digger øl: Kanskje du varmer opp til kamp med en pils? Da er du neppe alene. Tsjekkerne er nemlig den mest øldrikkende befolkningen i verden. Faktisk slår de østerrikerne (2. plass) med over 80 liter per pers hvert eneste år. En gjennomsnitlig tsjekker drikker nemlig 188,6 liter hver i året.
  2. Michelin-pinoér: Praha var den første av de tidligere kommunistiske byene som fikk en Michelin-restaurant.
  3. Sosialt kontorlandskap: Verdens første arbeids-kafé ble åpnet i Praha i 1902. Her serverte de kaffe, og besøkende kunne arbeide med telefoner og egne skriverom.
  4. Trangt: Dersom du har klaus kan vi anbefale at du dropper en tur til Prahas trangeste gate. Den er nemlig bare 50 cm bred. Det er trafikklys i hver endre sånn at det ikke blir propp om det kommer møtende trafikk. Gaten heter Vinárna Certovka
  5. Hitlers museum: Ryktene skal ha det til at Hitler ikke ville ødelegge det jødiske kvarter under andre verdenskrig. Faktisk ville han heller gjøre det hele til et museum og ta vare på historien til en «utryddet rase», heter det. Ikke artig, men svært spesielt. 
  6. De hundre spir: Slott, tårn, kirker og spir er meget populært i Praha. Det er over 120 spir i Praha, og du kan se de overalt.
DSC03773F (1).jpg

 

  • Den hengende mann: Dersom du tar turen i gamlebyen og ser en hengende mann, er det ingen grunn til panikk. Den er nemlig ikke ekte, selv om den ser svært ekte ut. Statuen portretterer Sigmund Freud.
  • Det unike klokketårnet: I gamlebyen finner du den astronomiske klokken, som ikke har en eneste make i verden. Ifølge legenden ble Hanus Carolinum, mannen som bygde tårnet gjort blind av borgermesteren for å unngå at han skulle lage et liknende tårn et annet sted, og dermed gjøre Praha mindre unik.
    1. Forrige fakta er ikke sann: Det vil si; historien om den blinde skaperen kan stemme, men det finnes et liknende tårn. Det ligger i Seoul i Sør-Korea.
  • Europas eldste synagoge: I Praha finner du Europas eldste aktive synagoge. Den heter the old-new synagogue. Den er også den eldste overlevende synagogen fra middelalderen.
  • Populært turistmål: Som vi allerede har nevnt. Men visste du at over 20 millioner turister besøker Tsjekkia hvert eneste år?
  • Annonse fra Eliteserien: