Den baltiske storbyen som en gang var svensk
Bli bedre kjent med Glimts neste reisemål i Europa A-lag Herrer
Tirsdag setter Bodø/Glimt seg på flyet sørøstover mot den latviske hovedstaden. Med seg i bagasjen har de helgule en 4–0-seier fra det første oppgjøret mot RFS på Aspmyra sist uke. Det laget som vinner sammenlagt går videre i Champions League-kvalifiseringen.
Som alltid når Glimt er ute på reise på kontinentet gir vi i glimt.no-redaksjonen deg en lynrask innføring i vårt neste reisemål. Denne artikkelen kommer derfor til å handle om Riga og Latvias historie, geografi og liknende. Det er ingen doktoravhandling, og som alltid har vi brukt høyst usikre kilder.
På toppen av Europa
Riga er både Latvias hovedstad og landets største by. Byen er også den største i Baltikum, som i tillegg til Latvia består av Estland og Litauen. Bodø/Glimt har besøkt Riga før da Glimt i 1994 møtte Olimpjia Riga i Cupvinnercupen. I tillegg har Glimt møtt Levadia Tallinn fra Estland og Zalgiris fra Litauen, og dermed har Glimt for lengst spilt kamper i alle de baltiske hovedstedene.
Men Riga er altså den største baltiske byen, og i Latvia er det den soleklart største byen. Over en tredjedel av landets innbyggere bor i Riga. Byen har rundt 600 tusen innbyggere. Riga ligger strategisk plassert innerst i Rigabukta, ved elva Daugavas utløp. Daugava er over tusen kilometer lang og renner tvers gjennom Riga.
Riga ligger på en sandslette og er derfor en by uten store bakker og topper. Det er med andre ord en perfekt by å ta en titterunde på sykkel eller liknende. Riga er en svært vakker og sjarmerende by. Byens gamleby ligger midt i sentrum og har blant annet flere bygninger fra middelalderen.
Det er også flere kirker i byen, blant annet den svært vakre Fødselskatedralen (se toppbildet). Fødselskatedralen er den største ortodokse kirke i Baltikum og er verdt et besøk. I tillegg til kirkespir som ruver over byens tak kan man også se TV-tårnet, som med sine 368,5 meter er Europas tredje høyeste tårn, det høyeste innenfor EUs grenser. I alle fall tidvis (les mer i fun fact-delen). Fra observasjonsplattformen 95 meter over bakken har du utsikt over hele byen og omlandet.
Krig og elendighet
Latvia er en tidligere sovjetstat, og det bærer naturligvis også byen preg av. Byens forsteder er blant annet dominert av brede gater og boligblokker fra sovjettiden. I Riga finner du også flere interessante historiske monumenter, museer og liknende som hjelper deg å forstå enda mer av hvordan Latvia var under sovjettiden.
Men Riga og Latvia har historie som strekker seg lenger tilbake enn sovjettiden. Allerede i 1158 etablerte tyske kjøpmenn Riga som et handelssted. Riga ble i starten en base for tyske fremstøt mot de baltiske stammene, og tysk var byens eneste offisielle språk frem til 1891.
Du visste kanskje ikke at Riga en gang har vært den største byen i Sverige? Riga har ligget under mange stater og riker. Både det polsk-litauiske samveldet, Svergie og Russland har regjert over den latviske hovedstaden. Etter den store nordiske krigen vokste Riga seg til en levende havneby innenfor det russiske imperiet.
Under den første verdenskrig ble Riga hardt rammet. Byen lå helt på frontlinjen og over 200 tusen arbeidere med familie ble evakuert til mer sentrale strøk. Etter krigen fulgte den russiske revolusjonen og borgerkrig. I 1918 ble Latvia erklært som suveren stat, og Riga ble landets hovedstad. Under andre verdenskrig invaderte Sovjetunionen Latvia, og igangsatte massedeportasjoner av både latviere og tyskere, og det ble en brutal russifisering av landet. I løpet av årene hvor krigen herjet i Europa ble russerne kastet ut av tyske styrker som også drepte eller deporterte Rigas jødiske befolkning. Mot krigens slutt ble landet igjen erobret av Sovjetunionen og ble en del av Sovjet til oppløsningen i 1991. Latvia ble i løpet av årene under sovjetisk styre forsøkt kolonisert med russere, og i dag bor det 36 prosent russere i Riga. Latviere ble i samme periode deportert til Sibir.
Ti artige fakta
Det er mye krig og elendighet i historiebøkene, så nå må vi heller konsentrere oss om lystigere saker.
Vi presenterer alltid ti artige fakta om byen eller landet vi besøker. Det er bare å lene seg tilbake og la deg underholde av våre artige fakta.
- Det kryr av parker: Hele 19 prosent av Riga består av parkarealer.
- Blant verdens største orgler: Orgelet i Fødselskatedralen har nesten 7000 piper og er blant verdens største, og fremdeles i bruk.
- Verdens første pynta juletre: Verdens første juletre var i Tallinn i Estland, men i 1515 fikk verden se det aller første pynta juletreet. Det skjedde i Riga.
- EUs høyeste tårn ... noen dager i året: Husker du at vi skrev at TV-tårnet i Riga er EUs høyeste? Det gjelder faktisk ikke hver dag i året. Metallet i TV-tåret i Riga utvider seg i høye temperaturer, og slår derfor TV-tårnet i Berlin med tre centimeter noen få dager i året.
- Latvisk mat finnes ikke: Latvia har visst nok ikke et eget kjøkken. På restauranter som påberoper seg å lage latvisk mat er det egentlig russisk eller tysk mat som produseres med lokale råvarer.
- Riga var Sveriges største by: Vi har allerede vært innom det, men på 1600-tallet var Riga den største byen i Svergie under Stormaktstiden.
- Forstadene er bygd for å brenne: For å forhindre at angripende styrker skulle bosette seg i forstedene i Riga ble byggene her bygget i tre, slik at de kunne brennes ned under angrep.
- Haner på kirkespir: For å gjøre det enkelt for troende å finne riktig kirke ble det bestemt at lutherske kirker i Riga skulle ha en hane på toppen av spiret.
- Ishockey er landets nationalsport: Fotballer gøy, men det synes ikke balterne. Fotball er en ganske liten sport i Baltikum. Basketball er derimot enormt, men ishockey er Latvias nationalsport.
- Svenskeporten er den eneste gjenlevende porten fra middelalderen: Det er vel ikke så mye mer å si om den saken.