Glimt i storform møter et Zürich uten seier

To lag med helt motsatt formkurve barker sammen i Sveits' største by på torsdag. Les deg opp før kampen.

Annonse:

Et Bodø/Glimt-lag i storform som tirsdag ettermiddag vendte snuten mot Sveits og Zürich for den tiende og siste bortekampen i Europa i 2022.  Det var vært litt av et år for de helgule ute i Europa som nå går mot slutten. Men før sesongen er historie skal det spilles noen kamper til, både i hjemlig liga og i gruppespillet i Europa League.

Og det står fortsatt mye på spill for Glimt. Utgangspunktet er ganske enkelt, men samtidig er det mange faktorer å ta hensyn til. For eksempel, hvilken plassering i gruppa som gir hvilke muligheter.

Gruppevinneren er direkte kvalifisert til sluttspillet i Europa League. Her er det umulig for Glimt å ende opp, ettersom Arsenal har vunnet alle sine kamper og er åtte poeng foran Glimt med to kamper igjen å spille. PSV kan fortsatt bli nummer én, to kamper før slutt.

Gruppetoeren går inn i play off til sluttspillet i Europa League. For at Glimt skal bli nummer to i gruppe A Glimt slå PSV i siste runde om en drøy uke. I tillegg er også Glimt avhengige av å i verste fall speile resultatet i oppgjøret mellom PSV og Arsenal borte mot Zürich på torsdag. Altså;

Dersom PSV taper for Arsenal, kan Glimt fortsatt bli nummer to ved tap for Zürich. Dersom PSV slår Arsenal må Glimt også slå Zürich for å ha muligheten til å bli nummer to.

PSVs målforskjell er så suveren at Glimt sannsynligvis ikke vil bli nummer to om Glimt slår Zürich, PSV taper for Arsenal for så at Glimt – PSV ender uavgjort. Innbyrdes regnes foran målforskjell, og derfor vil Glimt passere PSV på tabellen ved poenglikhet og seier i siste runde.

Gruppetreeren i gruppa går inn i tilsvarende play off som nummer to, men på nivået under i Conference League. Der vil man møte en gruppetoer fra Conference League, slik som da Glimt møtte Celtic i februar. Glimt sikrer minimum tredjeplassen i gruppa med uavgjort mot Zürich på torsdag, uavhengig av resultatet i de andre kampene.

To lag i motsatt utvikling

Det er liten tvil om at Glimt har fått fart på laget. I Eliteserien står Glimt nå med 19-2 i målforskjell på de siste fire kampene. Medaljekandidatene Lillestrøm (4-1) og Vålerenga (6-0) er blant lagene Glimt har slått den siste perioden.

De helgule reiser til Sveits rett fra nedsablingen av Kristiansund (5-0) på hjemmebane i helga, og strutter av selvtillit. I Europa har ikke Glimt fått de samme resultatene etter landslagspausen, men står likevel igjen med strak rygg etter to tap for gruppeener Arsenal.

FC Zürich på sin side sliter tungt om dagen. Laget står med null poeng i gruppespillet i Europa etter å ha tapt 1-2 for både Arsenal og Glimt, samt hele 1-5 og 0-5 i de to kampene mot PSV. Men det er ikke bare i Europa Zürich sliter.

Glimt.no skrev en lengre gjennomgang av Zürich og klubbens historie foran det første møtet mellom lagene i høst. Denne artikkelen omhandler lagenes seneste prestasjoner og ikke minst en liten reiseguide til vår neste destinasjon. Les deg opp om FC Zürich her.

Den regjerende seriemesteren i Sveits har fått alt annet enn en gledelig start på årets sesong på hjemmebane. Etter 13 spilte kamper ligger laget helt sist på tabellen med kun seks poeng. De seks poengene har de hentet gjennom seks uavgjort-kamper, og de venter dermed stadig på sin første seier i år.

Glimt - Zurich - H.Kjollmoen 20220915 1210.jpg
Det ble mye å juble for for Glimt-spillerne i det motsatte oppgjøret i september. Foto: Håkon Kjøllmoen

Det vil si, Zürich har vunnet fotballkamper denne sesongen, men ikke i ligaen eller i gruppespillet. De har i likhet med Glimt slått nordirske Linfield i kvalifiseringen. Der Glimt tapte 0-1 i Belfast og vant 8-0 i Bodø gjorde sveitserne det mindre spennende med henholdsvis 2-0 og 3-0 i sine to kamper mot nordirene. I den avgjørende play off-kampen til Europa League vant Zürich knepent i begge kampene mot skotske Hearts (2-1, 1-0).

I den andre Champions League-runden tapte Zürich 5-4 sammenlagt mot Qarabag.

Som nevnt har det gått trått i ligaen for Zürich i år, men til tross for to meget sterke uavgjortresultater mot serieleder Young Boys og storklubben Basel, begge 0-0, klarte de ikke følge opp i byderbyet mot Grasshoppers sist helg. Hjemme på eget gress tapte de hele 1-4 for rivalene.

Dermed venter Zürich på sesongens første seier utenom kvalifiseringsspill, og de aner nok muligheter mot Glimt på torsdag. Seier mot Glimt vil gi sveitserne håp om å ta igjen Glimt på tabellen og dermed få muligheten til å forlenge Europa-cupspillet inn i vinteren.

Storbyfølelse i alpeland

Glimts neste destinasjon i Europa er Sveits’ største by. Dette er første gangen de etter hvert rutinerte helgule spiller en obligatorisk fotballkamp i Sveits. Landet som ligger landlåst i sentral-Europa, og grenser til Tyskland, Frankrike, Italia, Østerike og Liechtenstein. Sveits utgjør også store deler av Alpene, som gjør det til et foretrukket reisemål for ski-turister på jakt etter adrenalinrush i fjellsidene.

Sveits’ mange naboer fører også til at Sveits har flere offisielle språk. Både sveitsisk standardtysk (tysk), fransk, italiensk og retroromansk er offisielle språk i Sveits.

Til tross for at Zürich er landets største by er det ikke hovedstaden. Den tittelen innehar nemlig byen Bern.

IMG_9491.JPG
Zürich er en sjarmerende storby ved foten av alpene. Foto: En av gutta da undertegnede var på interrail i 2018

Zürich ligger i den tysktalende delen av Sveits ved Zürichsjøen og er et yndet turistmål, kanskje særlig for personer som reiser gjennom Europa med tog. Byen har et sjarmerende sentrum som ligger på begge sider av elven Limmat, som gir byen et typisk europeisk preg.

Det bor omtrent 435 tusen innbyggere i byen, og både togstasjonen og flyplassen er de største og travleste av sitt slag i Sveits. Zürich regnes også som et av verdens største økonomiske senter, til tross for det relativt lave innbyggertallet. Blant annet har Google store kontorlokaler i byen.

Fun fact om Sveits og Zürich

Som alltid når Glimt reiser på tur serverer vi et utvalg av mer eller mindre korrekte artigfakta om vårt reisemål, hentet fra diverse ukritiske kilder. Gjør deg klar til å lære noe nytt du kan slå i bordet med ved neste sosiale høve.

  1.  Zürich finner du Europas største kirkeur. Med en diameter på 8,64 meter er urskiven på St.Peter-kirken i Zürich Europas største. Minuttviseren er nesten seks meter lang. Du kan nesten ikke unngå å se uret om du tar deg en tur i Zürich sentrum.
    Europas største kirkeur. Foto: En av gutta da undertegnede var på interrail i 2018
    Europas største kirkeur. Foto: En av gutta da undertegnede var på interrail i 2018

     

  2. Googles største europeiske kontorer er i Zürich. Som nevnt er Zürich et stort økonoisk senter, og det har Google sett nytten i.
  3. Müsli er funnet opp i Zürich. Det var Max Bircher-Benner som lagde den første müslien i verden i Zürich i 1897.
  4. Du trenger ikke tørste i Zürich. Nei, det gjør du heldigvis ikke. For du finner over 1200 drikkefontener i byen.
  5. Du finner 7000 innsjøer i Sveits. Det er kanskje verken artig eller imponerende. I alle fall for oss nordmenn som kommer fra et land med hele 450 000 innsjøer. Mer enn Finland, som til og med går under navnet «de tusen innsjøers land».
  6. Verdens lengste tunell er i Sveits. Med sine 57 km er Gotthard-tunnellen hele 7 km lenger enn kanaltunnellen. Den tok 17 år å fullføre.
  7. Søndag er like stort i Sveits som i Norge. Kanskje er du en av de som bryter ut et aldri så lite «potitland» når du får langefingeren av naboen for å klippe plenen på søndager. Vel, da er også Sveits et «potitland». Her skal du verken klippe plenen, henge ut klesvask eller gjøre noe som plager naboen på en søndag. Les heller en bok, oppfordres det.
  8. Zürich er blant verdens beste byer å bo i. De vinner stadig kåringer om hvilken by som har verdens lykkeligste befolkning.
  9. Sveits har sin egen Grand Canyon. Flaks om du ikke gidder å reise hele veien til Arizona. I Sveits finner du The Rhine Gorge og kan altså visst nok måle seg.
  10. Sveits er trygt. Ja, det finnes knapt land i verden med lavere kriminalitet og drap enn Sveits. Men Sveits er et av landene i verden med høyest eierandel av skytevåpen.
Annonse fra Eliteserien: