Les deg opp om neste motstander

FC Zürich er neste motstander på Aspmyra. Her er (nesten) alt du trenger å vite før kampen.

Annonse:

Det har vært litt av noen dager for Bodø/Glimt de siste par ukene. Man kan vel si at resultatene har vært meget varierende. I Eliteserien har de helgule to strake tap for Molde og Tromsø, kun avbrutt av et meget sterkt uavgjortresultat i Eindhoven i midtuka forrige uka. 

Kampen mot nederlandske PSV sparket i gang Glimts aller første forsøk i Europa League. Albert Grønbæk ga gjestene fra Nord-Norge ledelsen like før pause, før hjemmelaget på fortjent vis utliknet i den andre omgangen. Kampen kunne fort bikket begge veier, men Glimt tok sitt første poeng i Europa League og fikk en fin start på turneringen. 

Det er som nevnt første gang Bodø/Glimt er med i gruppespillet på dette nivået. I fjor debuterte Glimt i et europeisk gruppespill, men da på nivået under i Conference League. Nordlendingene deler gruppe med et sterkt PSV-lag, London-klubben Arsenal og den sveitsiske seriemesteren, FC Zürich. Sistnevnte er Glimts neste motstander. Vi skal ta en nærmere titt på laget som gjester et utsolgt Aspmyra førstkommende torsdag klokken 21:00. 

Zürichs vei til gruppespillet

FC Zürich er, ikke overraskende fra den sveitsiske byen Zürich midt i landet. Vi vil som alltid komme tilbake med en mer utfyllende artikkel om Zürichs hjemby når vi reiser dit senere på høsten. 

I vår ble Zürich seriemestere i Superligaen i Sveits for trettende gang i klubbens historie. Seriemsterskapet var det første siden 2009, så det var nok et sulteforet publikum som omsider fikk servert sitt festmåltid forrige sesong. Gleden kan dessverre se ut til å være av det kortvarige slaget. I skrivende stund, etter syv serierunder ligger FC Zürich nest sist i ligaen, med to poeng og ingen seire. 

Det har derimot gått litt bedre i Europa denne sesongen. I motsetning til Bodø/Glimt gikk sveitserne først inn i den andre runden av kvalifiseringen til Champions League, i den såkalte champions path, hvor man bare møter andre seriemestere. 

Jubel.jpg
Foto: Keystone-SDA/FCZ

Det ble bom stopp for Zürich i det gjeveste selskapet. Aserbajdsjanske Qarabag ble et bitte lite hakk for sterke for sveitserne. På bortebane tapte Zürich 2-3 før de spilte  uavgjort 2-2 hjemme. 

I samme runde avanserte Bodø/Glimt 8-1 sammenlagt mot nordirske Linfield, som ble Zürichs neste motstander i Europa League-kvalifiseringen. De fikk ingen problemer med nordirene og vant 2-0 borte og 3-0 hjemme. I den avgjørende play off-runden måtte sveitserne tilbake til Storbritania og møte skotske Hearts og vant komfortabelt 3-1 sammenlagt. 

Også i gruppespillet blir det tur til Storbritania for Zürich, men aller først skal de altså til Bodø. I den første runden var det engelske Arsenal som gjestet Zürich og vant ganske knepent 2-1. Dermed befestet Arsenal sin posisjon som gruppeener allerede etter første runde. Den er derimot truet på torsdag, da den andre kampen i gruppe A er utsatt denne runden. Dersom Glimt vinner, eller Zürich vinner med mer enn ett mål vil vinneren av oppgjøret på Aspmyra på torsdag ta over tronen i gruppe A. 

Arbeidernes lag

FC Zürich, eller Fußball-Club Zürich, som er klubbens fulle navn ble etablert helt tilbake i 1896. Tjue år før Bodø/Glimt så dagens lys. Klubben spiller sine hjemmekamper på Letzigrund, et stort stadion med løpebaner, et lite stykke utenfor sentrum av byen. Stadionet tar rundt 25 tusen tilskuere. 

Stadionet ble også brukt under fotball-EM i 2008, hvor Sveits og Østerrike arrangerte sammen. Da var kapasiteten på stadionet på over 30 tusen. 

FCZFCB_Letzigrund2.jpg
FC Zürichs hjemmebane. Foto: Keystone-SDA/FCZ

Klubbens argeste rivaler, Grashopper holder også til i Zürich, men spiller hjemmekampene sine på et annet stadion. Tradisjonelt sett var FC Zürich en klubb for arbeiderklassens, mens byrivalen var en klubb for borgerklassen. Wikipedia påstår derimot at de sosiale forskjellene har blitt mer eller mindre visket ut. 

Den norske landslagsspilleren Ole Kristian Selnæs spiller for FC Zürich. Han signerte for sveitserne tidligere i år etter flere år i kinesisk fotball. Han bidro også med målpoeng i lagets forrige kamp da de tapte 2-3 borte mot Servette. Noen husker kanskje Servette fra fjorårets kvalifisering til Conference League. Laget tapte 2-3 sammenlagt mot Molde i den andre kvalifiseringsrunden. 

Sveitsisk superliga er rangert som nummer 14 i Europa, tre plasseringer over Eliteserien. Det er ofte innslag fra sveitsisk fotball i de store europeiske turneringene. Blant annet er Basel et velklingende navn for mange. I år holder Basel, som eneste sveitsiske lag til i Conference League. Qarabag sørget for at ingen sveitsiske lag har tatt steget opp i Champions League i år, mens FC Zürich er eneste innslaget i Europa League. Der stiller Norge likt med Molde i Conference League og Glimt i Europa League.

Det er Grasshoppers som har flest seriemesterskap i Sveits med sine 27, selv om de er i en gulltørke-periode uten seriemesterskap siden 2003. Basel har 20, mens Servette (17) og Young Bouys (15) også befinner seg foran FC Zürich. 

Stolt europeisk historie og angrep mot spillerne

FC Zürich troner ikke øverst på lista over mest suksessfulle sveitsiske lag, men er faktisk det eneste laget fra hjemlandet som har vært i semifinalen i Champions League to ganger. Det skjedde i 1964 og i 1977. I 64 tapte de hele 1-8 sammenlagt for Real Madrid, som senere tapte finalen for Inter. Også i 77 ble det stygge siffer for sveitserne. Da tapte 1-6 for Liverpool, som senere vant finalen mot Borussia Mönchengladbach.

Nå er de igjen med i et europeisk gruppespill, tre år etter de sist var i Europa League. FC Zürich har ved flere anledninger vært i gruppespill de siste tjue årene, og er jevnlig et innslag i Europa League. Laget har ikke kvalifisert seg til Champions League siden 2009/2010 da de endte som nummer fire i sin gruppe med Marseille, AC Milan og Real Madrid. Zürichs møte med Bodø/Glimt på torsdag er også klubbens første besøk til Norge for en offisiell kamp. De har tidligere spilt i både Sverige, Danmark, Island og Finland.

532535395_highres.jpg
FC Zürichs lag mot Hearts fra Skottland tidligere i år. Kampen ble spilt på en annen sveitsisk stadion på grunn av ombygging. (KEYSTONE/Ennio Leanza)

Vi rekker neppe å gå gjennom hele klubbens historie før skrivekrampa tar oss, men vi tar oss tid til et tilbakeblikk til 2006. Det var én serierunde igjen av sesongen og Zürich befant seg tre poeng bak sin siste motstander, Basel. Før kampen i Basel hadde også gjestene bedre målforskjell og ville dermed bli seriemester med seier. Og det startet bra for Zürich som tok ledelsen, men i andre omgang utliknet hjemmelaget. 

Sekunder før Basel kunne strekke armene i været som seriemestere, tre minutter på overtid dukket derimot romenske Iulian Filipescu opp for gjestene. Han scoret det avgjørende målet som sikret FC Zürich seriegullet. Det ble tatt dårlig imot av enkelte av hjemmelagets supportere som stormet banen og gikk til angrep på både egne og Zürichs spillere. Også Zürichs supportere inntok banen for å feire og det hele resulterte i et stort slagsmål på banen. Hendelsen førte til et enda større sikkerhetstiltak under fotball-EM to år senere. 

Annonse fra Eliteserien: