Vikinger til Miklagarðr

Bodø/Glimt er igjen på tokt i Europa. Bli bedre kjent med Istanbul her.

Annonse:

Snødekte Børrvasstinder glinset i høstsola i det Bodø/Glimt-delegasjonen suste over på vei sørover til nok et gigantoppgjør på det europeiske kontinent. Ja, faktisk bare så vidt denne gangen. At det er i Europa, altså.

I kvalifiseringen til årets Conference League fikk Bodø/Glimt en smakebit på den asiatiske delen av europeisk fotball, i den armenske hovedstaden Jerevan. Nå er det Istanbul som står for tur. Den europeiske delen av Tyrkias største by.

Tidlig tirsdag ettermiddag reiste altså Bodø/Glimt til den tyrkiske storbyen for å møte Beşiktaş i gruppespillet i Conference League. Denne artikkelen skal (som alltid) først og fremst dreie seg om det kommende reisemålet, men vi kan jo ta litt sport først.

Beşiktaş ligger sist i firelagsgruppa med ett poeng. Det tok de riktig nok på bortebane mot gruppelederen Club Brugge. Beşiktaş er så langt det eneste laget som har tatt poeng fra belgerne. Glimt tapte på hjemmebane mot Club Brugge i den andre kampen, etter å ha spilt 0-0 i Zürich mot Lugano. Hjemme på Aspmyra for to uker siden ble det endelig full pott og tre poeng for Glimt, mot Beşiktaş.

Glimt ligger som nummer to, og kan befeste den posisjonen i den kommende runden, men Beşiktaş kan også for alvor melde seg på i kampen om avansement til vinterens sluttspill. Kanskje trenger de det litt ekstra i Beşiktaş også. Det går ikke så bra i den hjemlige ligaen, og nok et tap i helgen gjør at tyrkerne har kniven litt på strupen.

_DSC8869.JPG
Instabul er en megaby, og en av Europas aller største byer. Foto: Kent Even Grundstad

Det går med andre ord mot et forrykende oppgjør mellom de to lagene i Istanbul kommende torsdag. I 2004 vant Beşiktaş 1-0 mot Glimt på hjemmebane. Torsdag vet vi hvordan det går denne gang. Nå over til det artikkelen egentlig skal dreie seg om.

Storby uten hovedstadstatus

Da vi for to uker siden presenterte klubben Beşiktaş nærmere kunne vi avsløre at Istanbul er én av åtte byer i Europa som mangler hovedstadstatus, men har hatt to (eller flere) lag i gruppespillet i Champions League. En liten bonus fun fact du kan ta med deg inn i kvelden.

Faktisk er Istanbul den byen som har hatt flest lag i gruppespill i Champions League uten å være hovedstad med hele fire lag, der Beşiktaş er ett av dem.

Men selv om Istanbul mangler hovedstadstatus er det slett ingen småby som venter Bodø/Glimt og våre supportere. Nei, Istanbul er Tyrkias desidert største by og anstas ofte feilaktig for å være landets hovedstad.

Over 15 millioner mennesker kaller Istanbul for sin hjemby. Byen er også den eneste i verden som ligger i både Europa og i Asia. Medregnet den asiatiske delen av Istanbul er det Europas nest største by etter Moskva.

Byen har en lang historie, og den er såpass innholdsrik at denne flyrturen til Konstantinopel måtte vært tre-fire ganger så lang om vi skulle rukket å skrive alt. Vi gir det likevel et halvhjerta forsøk.

En gammel by med flere navn

Konstantinopel, spør du? Ja, det er det grekerne og andre østortodokse land. Men det har også vært det offisielle navnet på byen, fra den gang Istanbul faktisk var hovedstad.

Omkring 660 år før Kristus ble byen grunnlagt av keiser Konstanin, der handelsstedet Bysants en gang lå. Han ga byen navnet Roma Nova, som oversettes til Nye Roma. I år 330 ble Nye Roma hovedstad i Imperium Romana, og etter delingen av Romerriket ble byen hovedstad i det østromerske riket.

_DSC8888.JPG
Bro fra Istanbuls europeiske til asiatiske side. Foto: Kent Even Grundstad

Henger du fortsatt med? Bra, for det har ikke begynt å bli komplisert enda. Etter keiser Konstansins død kom navnet Konstantinopel i bruk, men faktisk var Roma Nova byens offisielle navn helt frem til 1930.

Vi hopper tilbake i tid igjen. Under vikingtiden reiste også norske vikinger på besøk til Istanbul, eller Miklagard som de kalte byen. Nok et navn der, altså. På Wikipedia-siden om Miklagard står det:

Miklagarðr var det norrøne navnet på byen

Bysants, senere Konstantinopel (dagens Istanbul

i Tyrkia). Andre navn på byen er Kostantiniyye

og Stambul.

Navnet Miklagard er kommer fra ordet Mikla, som er er en bøyningsform av ordet mikill, som betyr stor. Miklagard betyr med andre ord, den store byen.

Men tilbake til Det osmanske riket. Konstantinopels nedgang begynte etter det fjerde korstog, da byen ble plyndret og herjet. I 1453, etter en åtte ukers lang beleiring lykkes endelig sultan Mehmet II erobreren å erobre Konstaninopel og erklærte byen hovedstad i Det osmanske riket. Noen timer senere red sultanen til Hagia Sofia, en storslått katedral, som var verdens største i over tusen år, og innkalte en imam for å forkynne den islamske trosbekjennelsen, og konverterte dermed den store katedralen til en keiserlig moské.

Byen var nå hovedstad i Det osmanske riket, og hadde tre navn, blant dem begynte nå Istanbul å få fotfeste. Navnet kommer fra gresk og oversettes til i byen.

Mistet hovedstadstatusen

Som du har skjønt mister Istanbul på et tidspunkt sin status som hovedstad. Tyrkia er en relativt ung stat, men med en gammel historie. Republikken Tyrkia ble dannet etter en rekke kriger, deriblant første verdens krig på starten av 1900-tallet.

Første verdenskrig første til den britiske, franske og italienske okkupasjonen av Istanbul, og den siste osmanske sultanen ble forvist i november 1922. Året etter ble okkupasjonen avsluttet, og Tyrkia ble anerkjent som egen republikk.

I de første årene ble Istanbul oversett til fordel for Ankara som Tyrkias hovedstad. Dette ble gjort for å distansere seg fra landets osmanske historie. Likevel opplevde byen en rivende utvikling og spiste opp omkringliggende skoger og landsbyer. Istanbul er i dag en virkelig Miklagard. En storby.

På grensen og naturkatastrofer

Som nevnt ligger byen litt i Asia og litt i Europa. Først på 1800-tallet ble det bygget broer over Bosporosstredet og til det gylne horn, og byen ble koblet til det europeiske jernbanenettet i 1880. I dag strekker byen seg over de to kontinentene.

Byen beliggenhet på begge sider av Bosporosstredet har vært en strategisk suksess gjennom historien, men fører også mye usikkerhet og fare ved seg. Istanbul ligger nemlig i nærheten av grensen mellom den afrikanske og den eurasiatiske kontinentalplaten.

_DSC8887.JPG
Bosporosstredet deler byen i to. Foto: Kent Even Grundstad

I slike områder kan det være stor fare for jordskjelv, og byen har opplevd flere dødelige jordskjelv i løpet av historien. Jordskjelvet i 1509 regnes som det mest ødeleggende. En tsunamli slo inn i veggene i byen og drepte over 10 00 mennesker. Også i nyere tid, så sent som i 1999 døde over 18 000 mennesker i et jordskjelv, men folket i byen er bekymret for at det kan oppstå en enda mer katastrofal hendelse de neste årene, og mange mener at byen er bygget for dårlig. Seismologer sier at risikoen for at et større skjelv kan ramme byen innen 2030 er over 60 prosent.

Som du skjønner er Istanbul en svært interessant by, med en interessant historie og et stort folketall. Vi lar fakta være fakta (du finner sikkert noe som ikke er fakta her også), og beveger oss heller over til den faste spalten artige fakta.

Ti artige fakta om Istanbul

For hver gang Glimt skal på tur klinker vi til med en liste over de mest artige faktaene vi kunne finne. Noen har du kanskje allerede lest i teksten, men vi antar at de fleste bare scroller rett hit, så det skader vel ikke å gjenta?

  1. Verdens eneste i to kontinenter: Ja, som du har skjønt. Istanbul er verdens eneste by som ligger i to verdensdeler.
  2. Syv topper som i Roma: Istanbul, eller Nye Roma er bygget etter den romerske modellen, og som i den orginale Roma har også Istanbul the seven hills.  
  3. Drapene på Orientekspressen: Forfatteren Agatha Christie skrev «Murder on the Oreint Express» på Pera Palas Hotel i Istanbul.
  4. Som himmelsk korrekturlakk: Til tross for beliggenheten ved sjøen, langt mot sør er det ikke uvanlig med snø i Istanbul. Det er en
  5. Europeisk kulturhovedstad: Akkurat som Bodø har Istanbul vært europeisk kulturhovedstad. Det var de i 2010. En annen likhet de to byene har er at ingen av dem har arrangert olympiske leker. Førstemann!
  6. Offentlige toaletter: Under tiden med Det osmanske riket var byen kjent for å ha over 1400 offentlige toaletter.
  7. Nest eldst: Verdens nest eldste t-bane finner du i Istanbul. Men på en annen side står det verdens tredje eldste.
  8. Eldst: The Grand Bazaar i Istanbul er verdens eldste marked, og har over 5000 butikker.
  9. Nederlandske tullipaner: Det er faktrisk Istanbul som har eksportert de verdenskjente nederlandske tulipanene til Nederland.
  10. Over tre tusen moskéer: Det sier vel sitt. Det er 3112 moskéer i Istanbul.
Annonse fra Eliteserien: