Unik stadion, sær juletradisjon og "alltid" den sure fjerdeplassen

Bodø/Glimt er klare for en ny kamp på kontinentet. Dette er Braga

Annonse:

Ny midtuke og ny kamp i Europa for Bodø/Glimt. Ja, for sånn går dagan, og denne gangen skal Bodø/Glimt på tur et godt stykke sør på kontinentet. 

Tidligere i høst møtte Bodø/Glimt Porto hjemme på Aspmyra i det som var tidenes første kamp mot portugisisk motstand for de helgule. Nå venter klubbens andre møte med et portugisisk lag når Braga står for tur på utebane. 

Kampen mot Braga spilles på den spektakulære Estádio Municipal de Braga førstkommende onsdag klokken 16:30 (!) norsk tid. Kampen spilles allerede klokken 15:30 lokal tid, noe som ifølge rapportene fra Sør-Europa gjør at portugiserne foreløpig ikke går mann av huse (eventuelt jobb) for å få med seg oppgjøret.

I denne artikkelen skal vi bli litt bedre kjent med Braga, både byen og klubben. Vi skal ikke minst også kaste øynene på det spektakulære stadionet Glimt skal møte Braga på. 

Bragas spillere stiller seg opp for lagbilde før bortekampen mot Qarabag før sluttspill-play offen mellom de to lagene i vinter
Bragas spillere stiller seg opp for lagbilde før bortekampen mot Qarabag før sluttspill-play offen mellom de to lagene i vinter

Jomfru Maria og jesubarnet

Sporting Clube de Braga er stiftet i 1921 og er en av Portugals store tradisjonsrike klubber. Klubben har havnet litt i skyggen av landets aller største klubber som Porto, Benfica og Sporting CB, men gjør seg sjeldent bort i ligaspillet og har flere gode resultater å vise til de siste årene. 

Vi må helt tilbake til 2013/14-sesongen for å finne sist Braga ikke havnet blant de fem øverste plassene på tabellen i Portugal. Laget har enda til gode å vinne serien, men har vunnet cupen tre ganger, samt ligacupen ved flere anledninger. 

Braga har spilt i toppdivisjonen i Portugal sammenhengende siden 1975 og har deltatt i Europa hvert eneste år siden 2004/05-sesongen. I 2008/09-sesongen vant Braga Intertoto-cupen. Braga har også spilt i Champions League ved tidligere anledninger. 

Men tilbake til opprinnelsen til klubben. Allerede to år før klubben ble stiftet var det en vennegjeng fra Braga som kom på navnet Sporting Clube de Braga. Vennegjengen var sympatisører av klubben Sporting CB fra Lisboa, og brukte både navnet og draktfargene fra hovedstadslaget. Men det var ikke bare Sporting-supportere som var tilknyttet Braga de første årene. Også noen i vennegjengen likte Benfica best, og derfor kom de i 1921 på en kompromiss. 

Bragas logo består av byens byvåpen med to borger og jomfru Maria og jesubarnet.
Bragas logo består av byens byvåpen med to borger og jomfru Maria og jesubarnet.

De beholdt navnet, men byttet laget draktfarger til rødt og hvitt for å blidgjøre Benfica-supporterne i Braga. Men det finnes også linker til andre fotballag for Braga. Klubbens tilhengere kalles nemlig Arsenalistas, som hinter til at Bragas hjemmedrakter likner på den britiske klubben Arsenals drakter. 

Logoen til Braga er ikke inspirert av andre klubber. SC Bragas logo er byvåpnet hvor det blå er erstattet av rødt. Midt i logoen ser du jomfru Maria som bærer på jesubarnet. Flere Braga-supportere hevder at jomfru Maria er klubbens beskytter og gir laget og deres fans hell og lykke på veien. 

Det kan de kanskje trenge når Glimt står på motsatt banehalvdel førstkommende onsdag. Jomfrumoren og hennes barn er forøvrig også med i byens våpenskjold. 

Bragas argeste rival er Vitória de Guimarães. Kampene mellom de to lagene er blant de mest intense i Portugal og hevdes å handle om mer enn bare fotball. Barn under 13 år har faktisk ikke lov til å se kampene fra tribunene, uten følge fra en voksen.

Rivaleriet skal gå tilbake til da Braga ble sett på som hovedstaden i Gallaecia og Portugals største by, men nå begynner historien å bli så avansert at vi får anbefale spesielt interessert til å lese seg opp på andre kanaler enn glimt.no. Her er det tross alt lettbeinthet i fokus. 

I fjellsiden

Klubbens hjemmebane Estádio Municipal de Braga ble bygget til fotball-EM i 2004. Stadionet har en kapasitet på over 30 tusen, noe som er utrolig i seg selv all den tid det faktisk bare er tribuner på to av de fire sidene av banen. Stadionet har kun tribuner langs langsidene. 

Bak det ene målet ruver en flere meter høy fjellvegg, noe som nok har fått flere TV-seere til å sperre opp øynene. Stadionet ligger i naturskjønne omgivelser utenfor Bragas bykjerne. Bak stadionet andre mål er det nettopp byen du kan se ruve i bakgrunnen. 

Braga stadion her fra en landskamp mellom Portugal og Spania i UEFA Nations League september 2022
Braga stadion er ulik de fleste andre stadioner i verden. Her fra en landskamp mellom Portugal og Spania i UEFA Nations League i september 2022

Det var den portugisiske arkitekten Eduardo Souto de Moura som tegnet stadionet. I 2011 mottok han Pritzker arkitektpris for sitt arbeid med stadionet, som i dag er det syvende største fotballstadionet i Portugal. 

Bragas unike fotballstadion kalles steinbruddet (the quarry), grunnet stadionets beliggenhet. Også den ene langsiden er bygget inn i fjellveggen.

Portugals eldste by

Som nevnt tidligere i artikkelen er Braga en gammel by, som har vært hovedstad i Gallaecia, og på et tidspunkt den største byen i det portugisiske kongerike. I dag har byen rett over 200 tusen innbyggere og er landets syvende største by. Passende nok etter som Estádio Municipal de Braga er landets syvende største fotballstadion. 

Det finnes spor av menneskelige bosetninger i Braga og omegn som kan dateres flere tusen år tilbake i tid. Byen ligger helt nord i Portugal, ikke så fryktelig langt unna Porto. Som så mange andre eldre, europeiske byer har også Braga vært i flere herskeres hender. Både kelterne, maurerne og romerne har lagt byen under seg på sine erobringer. Sistnevnte kom til stedet 136 år før Kristus og det var keiser Augustus som fullførte erobringen av Portugals nordlige områder. Dermed grunnla han også byen Bracara Augusta, ydmykt oppkalt etter seg selv. 

Bracara Augusta heter i dag, som du kanskje gjettet Braga. Det var på denne tiden byen var hovedstad i nord og etter hvert ble Braga også hovedstad i det Svebiske riket. Et rike som dekket hele dagens Portugal og store deler av dagens Spania. 

I dag bærer byen stadig preg av å være gammel, og for tilreisende Glimt-supportere er det nok av gammel og flott arkitektur å titte på. Blant annet kan valfartskirken, Bom Jesus do Monte, som står på oppført på en høyde like utenfor byen, være verdt et besøk. Kirken står på UNESCOs verdensarvliste. Braga har også utviklet seg til å bli en by som er kjent i hjemlandet for sin satsing på teknologi og forskning. 

Men zzzz nå zzz må vi komme oss til de artige faktaene her. 

Ti artige fakta om Braga

  1. Braga er Portugals eldste by: Ja, det er vel ikke mer å si
  2. Braga er en ung by: Vent, vent, vent! Jeg snakker om innbyggerne. Det er en veldig stor andel av byens innbyggere som er unge. 
  3. Europas største hvite natt: Vi måtte faktisk google hva en "hvit natt" er. Det er et kulturelt arrangement med over hundre ulike gratis, kulturtilbud som finner sted i Braga i slutten av sommeren. I Braga finner du Europas største såkalte "hvite natt".
  4. Verdens eldste vanndrevne heis: I den nevnte kirka på høyden sørøst for Braga, Bom Jesus do Monte finner du en veldig unik heis. Den er verdens eldste av sitt slag og bruker vann som motvekt for heise deg til toppen. Det er like vel anbefalt å ta trappene da det går fortest. 
  5. Sære juletradisjoner: Spiser du ribbe, pinnekjøtt, lutefisk eller torsk på julaften? Grandis a? Neida, i Braga spiser de ... hold deg fast ... bananer. Ja, på julaften spiser de bananer til middag. Det startet som en tradisjon i en vennegjeng, hvor de samlet seg og spiste banan og drakk et glass med muskatvin før de ønsket hver andre god jul. Nå er hele byen involvert i den litt merkelige tradisjonen. 
  6. Portugals Roma: Braga blir kalt Portugals Roma på grunn av byens mange religiøse bygg og fordi den er et viktig pilgrimsmål. 
  7. Det er bare seks artige fakta om Braga på internett: Derfor vil de siste tre faktaene vi presenterer heller handle om Portugal. 
  8. Portugal ble et land etter en krangel: Det er kanskje ikke så oppsiktsvekkende når du hører det første gang, men hva om vi forteller deg at det var en mor og en sønn som sto for krangelen? Krangelen eskalerte selvfølgelig og det ble full krig, men en familiær krise kan ha startet hele landets historie. 
  9. Verdens lengst- og kortestsittende monark: Portugal har rekorder i begge endene av denne lista. Deres Henrique var konge i Portugal i 73 år. Verdens lengstsittende monark. Luis Filipe på sin side satt som konge i bare tjue minutter. Verdensrekord det også. 
  10. De har mye kork: Verdens største korkskog finnes i Portugal, og det utnytter de. Her er det bare å handle bordskånere av kork når du er på tur. 
Annonse fra Eliteserien: