Til Vestfold på revansjejakt

Glimt håper på en bedre forestilling enn sist lagene møttes

Etter 5–1 på Aspmyra mot serietoer Brann sist helg setter Bodø/Glimt seg fredag ettermiddag på flyet sørover mot Vestfold. Neste utfordring i Eliteserien er mot tabelljumbo Sandefjord, uten at det blir en så enkel kamp som det ser ut på papiret.

U KFUM-Bodø/Glimt (1-1) 27.07.2024 16:00 KFUM-Arena

Som mange kanskje husker er det ikke lenge siden Glimt sist møtte Sandefjord i Eliteserien. Like før sommerpausen møttes de to lagene i en fremskyndet kamp på Aspmyra. Sandefjord gjorde som de pleier å gjøre når de møter Bodø/Glimt og ga serielederne en skikkelig utfordring. En straffescoring fra Albert Grønbæk ble avgjørende for at Glimt tok med seg ett poeng i hjemmekampen mot nedrykkstruede hvalfangere.

Sandefjord gir nemlig Glimt ofte kamp helt til døra, og spesielt i Sandefjord har det vært jevnt de siste kampene. Glimt vant både i fjor og i 2022, mer om det senere i artikkelen.

Rykket ifra på topp

1–1-kampen mot Sandefjord på Aspmyra i slutten av mai fulgte en svak periode for Glimt, men siden har de helgule vært i bedre form og nordlendingene står med full pott på de siste tre kampene.

Sist helg var det som nevnt tabelltoer Brann som gjestet Nordland til et heidunrande toppoppgjør. Et oppgjør som for Brann sin del endte i sorgen, og som tidlig ble en vanskelig utfordring. Gjestenes kaptein ble utvist etter sitt andre gule kort allerede etter ti minutter på Aspmyra. Derfra og ut var det liten tvil om hvilket lag som var det beste.

Se høydepunktene fra Glimts seier mot Brann nedenfor:

Ulrik Saltnes stanget Glimt i ledelsen, før Jostein Gundersen doblet ledelsen like før pausen. En vanskelig oppgave var blitt enda vanskeligere for Brann og like etter sidebyttet gjorde Patrick Berg oppgaven helt umulig.

Berg var i det umulige hjørnet for gjestene og Glimts midtbanegeneral scoret to ganger før Sondre Brunstad Fet satte inn den endelig spikeren i Brann-kista med kampens femte mål like før slutt. Brann fikk sitt trøstemål, men Glimts parademarsj kunne de ikke gjøre noe med. Dermed økte Glimt sitt forsprang på tabellen og de helgule topper nå Eliteserien med fem poeng mer enn Brann, som også har én kamp mer spilt.

Fått for dårlig betalt

Helt i motsatt ende av tabellen finner vi lørdagens motstander. Sandefjord har ikke hatt noen bra sesong så langt og ligger helt sist i Eliteserien. Det begynner etter hvert også å bli et stykke opp for vestfoldingene. Sandefjord ligger tre poeng bak Sarpsborg på 15. plass, og har én kamp mer spilt enn østfoldingene. På plassen over med like mange poeng ligger Haugesund, som til gjengjeld har to kamper til gode på Sandefjord.

Likevel snakkes det om at Sandefjord er bedre enn tabellen tilsier. Sandefjord har spilt mange jevne kamper og har til tross for poengfangsten bare minus seks mål i målforskjell.

Jostein Gundersen jubler med Brede Moe, Patrick Berg og Fredrik Sjøvold etter scoring mot Brann på Aspmyra i juli 2024
Jostein Gundersen doblet Glimts ledelse mot Brann like før pause sist helg

På sine 14 kamper har Sandefjord to seire og fire uavgjort. Det gir åtte tap, og mange mener de burde fått bedre betalt ut fra sjanser og banespill. Vi må helt tilbake til 12. mai for å finne forrige Sandefjord-seier. Den kom på hjemmebane mot Sarpsborg 08 i en solid 4–1-seier. Seieren kom i en meget bra periode for hvalfangerne, som i runden før slo regjerende norgesmester Molde hele 3–1 på hjemmebane. Det er også Sandefjords eneste seire i år. Faktisk i alle turneringer.

Sandefjord røyk for andre år på rad ut av NM i aller første runde og har fjernet kampen fra oversikten på egne nettsider.

Sist uke tok Sandefjord ett poeng borte mot Strømsgodset, deres første poeng etter sommerpausen. Både HamKam og Tromsø har etter ferien vunnet 2–1 på Jotun Arena i Sandefjord. Ellers har Sandefjord tatt poeng fra KFUM (3–3), Glimt (1–1) og Odd (2–2), alle på bortebane.

Mot de andre lagene plassert på de fem øverste plassene i Eliteserien har Sandefjord tapt. Fredrikstad (0–1 borte), Brann (1–2 borte) og Viking (0–3 hjemme) ble alle for sterke for de blåkledde.

Slik så det ut da Sandefjord tok ett poeng mot Godset mandag:

For statistikknerdene

Sandefjord har vært en vrien nøtt for Glimt i flere år. De helgule har stort sett stukket av med seieren, men kampene har ofte vært veldig tette, jevne og tøffe for Glimt. Sandefjord er et spillende lag som har evnet å kjempe med Glimt selv i sesonger der lagene har befunnet seg i hver sin ende av tabellen.

Lagene har møttes totalt tjueén ganger og det er ingen tvil om at Bodø/Glimt har det statistiske overtaket. Glimt har vunnet tolv ganger, og av de siste ni kampene har fem endt med poengdeling. På elleve forsøk har aldri Sandefjord maktet å vinne på Aspmyra, men tre ganger har de reist hjem med ett poeng. Det skjedde sist i mai i år, men og i 2018, da lagene spilte 1–1. Samme resultat ble det også i 2011, da lagene møttes i Adeccoligaen.

Sist gang Sandefjord slo Bodø/Glimt var i Vestfold i 2021. Glimt vant til slutt ligaen med kun tre tap, og det tredje av de kom borte mot Sandefjord i slutten av juni.

Mot Sandefjord i 2020 scoret Sondre Brunstad Fet tidenes raskeste Glimt-mål. Se det nedenfor:

Glimt har scoret 15 mål mer enn Sandefjord på de tjue oppgjørene, og har en målforskjell på 39–24. I fjor scoret Glimt hele ni mål mot Sandefjord på de to kampene som ble spilt i serien, men Sandefjord ga de helgule kamp helt til døra. I Sandefjord endte kampen til slutt 5–2 i favør Glimt, mens oppgjøret i Bodø endte med 4–3-seier til Glimt snudde 0–1 til 3–1 i løpet av fem minutter i første omgang.

Slik har de siste oppgjørene endt:

ÅrstallHjemmelagBortelagResultatGlimts målscorereTurnering
2023Bodø/GlimtSandefjord1-2GrønbækEliteserien
2023Bodø/GlimtSandefjord4-3Moumbagna, Zugelj, Grønbæk, SaltnesEliteserien
2023SandefjordBodø/Glimt2-5Grønbæk (2), Pellegrino, Moumbagna, SaltnesEliteserien
2022Bodø/GlimtSandefjord4-1Vetlesen (2), Wembangomo, PellegrinoEliteserien
2022SandefjordBodø/Glimt1-2Boniface, SaltnesEliteserien
2021Bodø/GlimtSandefjord1-0VetlesenEliteserien
2021SandefjordBodø/Glimt1-0 Eliteserien
2020Bodø/GlimtSandefjord2-1Fet, SaltnesEliteserien
2020SandefjordBodø/Glimt2-1Boniface, SaltnesEliteserien
2018SandefjordBodø/Glimt1-1BjørnbakEliteserien
2018Bodø/GlimtSandefjord1-1ÁngelEliteserien