Spørsmål og svar før kampen mot Maccabi Tel Aviv
I denne saken finner du relevant informasjon før kampen mot Maccabi Tel Aviv. A-lag Herrer
Bodø/Glimt har mottatt en rekke spørsmål fra supportere, media og lokalbefolkningen i forbindelse med kampen mot Maccabi Tel Aviv 23. januar.
Vi har notert ned forespørslene og under kommer vi med svar på en rekke spørsmål som folk og media lurer på.
Billettsalget til kampen åpner denne uka. Fyldig informasjon finner du her.
Ofte stilte spørsmål:
Hva gjør Bodø/Glimt for å sikre at både spillere og tilskuere er trygge under kampen mot Maccabi Tel Aviv?
Bodø/Glimt gjør grundige forberedelser foran enhver kamp for å ivareta sikkerheten til alle involverte, og for å skape en god ramme rundt oppgjørene. Når det gjelder denne kampen så gjør vi naturlig nok ekstra forberedelser. Detaljene i dette vil vi ikke gå inn i, men vi har en konstruktiv og god dialog med politiet og vi gjør grep for å ivareta sikkerheten til alle involverte, samt for å sikre at idrettens idealer om respekt og inkludering skal stå i sentrum.
Hvordan samarbeider dere med politiet og etterretningen for å håndtere eventuelle utfordringer?
Vi har en god dialog med dem. Klubben deler sine erfaringer med politiet, og vi mottar råd og innspill fra dem. Nøyaktig hva dette går i, er det ikke riktig at vi går inn på nå. Men både klubben og politiet er godt kjent med bakteppet til dette oppgjøret, og erfaringer som er gjort andre steder hvor Maccabi Tel Aviv har spilt sine Europa League-kamper.
Har Bodø/Glimt tidligere erfaring med kamper mot lag fra politisk sensitive områder?
Bodø/Glimt har spilt mot lag fra flere land med ulike politiske situasjoner, kanskje spesielt i Øst-Europa. Men kampen mot Maccabi Tel Aviv er unik i sin politiske sensitivitet, og vi gjør derfor ekstra forberedelser før dette oppgjøret.
Hva er klubbens holdning til politiske ytringer eller demonstrasjoner under fotballkamper? Vil det reageres, og på hvilken måte?
Det er selvfølgelig slik at også vi anser ytringsfriheten som en svært viktig dimensjon i samfunnet. På prinsipielt grunnlag er vi videre opptatt av at politiske ytringer eller demonstrasjoner må foregå i fredelige former. I den forbindelse er det viktig for oss å tilkjennegi at vi støtter Palestinakomiteens oppfordring om fredelige demonstrasjoner. Dette betyr samtidig at både vi og politiet må være svært bestemte dersom ytringer eller demonstrasjoner setter liv, helse eller verdier i fare.
I et slikt perspektiv er det nødvendig at det gjøres viktige vurderinger av hvilke rammer som gjelder for eventuelle ytringer og demonstrasjoner inne på arenaen, og som eventuelt kan lede til farlige situasjoner. Dette fordi det inne på Aspmyra, som er et svært avgrenset område, vil være samlet opp mot 8000 mennesker. Blant disse vil det også være mennesker med svært forskjellige perspektiver, meninger og verdier, noe som gjør at det vil være avgjørende å unngå handlinger som kan provosere og bidra til uønskede situasjoner. Vår primæroppgave er å sikre at Aspmyra er et trygt og godt sted å være for publikum under arrangementet. Det er viktig å presisere at det vi skal arrangere på Aspmyra ikke er en politisk demonstrasjon, men derimot en fotballkamp. Eventuelle reaksjoner vil måtte vurderes utfra situasjoner som oppstår og i samråd med relevante aktører.
Hvorfor boikotter ikke Bodø/Glimt kampen mot Tel Aviv?
Hadde vi ment at en boikott kunne bidratt til en slutt på konflikten mellom Israel og palestinerne, ville vi vurdert det. Problemet er bare at det eneste laget som vil vinne på dette er det israelske – i dette tilfellet Maccabi Tel-Aviv. Dessuten mener vi at en boikott ville ført til ytterligere polarisering. Derfor har ikke boikott vært et tema. Skal slike virkemidler ha en effekt, må det vedtas gjennom styrende organer, som UEFA og FIFA. Samtidig har vi respekt for at andre kan konkludere annerledes enn oss i dette spørsmålet.
Er dere enige i argumentene som er fremført av blant andre Drillo om at lag fra Israel bør boikottes i internasjonale turneringer?
Vi i Bodø/Glimt har reagert like sterkt på den lidelsen som først den Israels befolkning opplevde, og deretter i særdeleshet de sivile palestinere på Gaza og Vestbredden har gjennomlevd. Vi stiller oss bak både Norges og NFFs krav om at angrepene mot uskyldige på Gaza og Vestbredden må stanse.
I likhet med alle andre ønsker vi også fred for alle våre medborgere – uavhengig av hvor de bor og hvilken bakgrunn eller nasjonalitet de har. NFF har i ti år støttet det palestinske fotballforbundet, med å utdanne kvinnelige trenere og for å skape fotballaktivitet i flyktningleirer på Gaza.
Vi støtter NFFs holdning om at disiplinærsaken i FIFA om utestengelse av israelske lag bør behandles på en skikkelig måte og så raskt som mulig.
Bodø/Glimt har tidligere tatt tydelig stilling i viktige spørsmål som kampen mot rasisme. Hvorfor tar dere ikke like tydelig stilling i dette oppgjøret?
Det opplever vi virkelig at vi gjør. Vi er tydelige i våre verdier også nå. Vårt engasjement for fred, likeverd og rettferdighet står like sterkt i dag som det gjør resten av året. Denne gangen ønsker vi å bruke plattformen vår til å ta avstand fra lidelsene som sivilbefolkningen i Gaza nå opplever, og de lidelser som krig medfører. For oss er det viktig å stå opp for fred, rettferdighet, inkludering og respekt.
Hva gjør klubben for å sikre at kampen forblir et sportslig arrangement og ikke blir politisert?
Vi informerer om hvordan vi forholder oss til denne kampen, vi gir tydelige oppfordringer til supportere og andre besøkende om å oppføre seg skikkelig, og respektere kampen som skjer på banen. Det er selvfølgelig lett å si at fotball ikke er politikk, men i praksis er det vanskeligere å skille de to. Vi har forståelse for at enkelte synes det er problematisk at vi møter et israelsk lag. Fotballen tilhører folket. Den tilhører ikke politiske, religiøse eller ideologiske bevegelser. Det er også Bodø/Glimts utgangspunkt. Vårt engasjement er, og vil alltid være, mellommenneskelig. Vi står på sivilbefolkningens side, uavhengig av hvilken bakgrunn den måtte ha. Det er en grunnholdning vi opplever at også NFF og resten av fotballfamilien slutter opp om.
Hvordan forholder klubben seg til tidligere episoder av bråk under Maccabi Tel Avivs kamper?
Vi har naturligvis nøye studert hva som har skjedd før tidligere oppgjør både i Amsterdam og i Skien, der det har utspilt seg scener som vi på ingen måte ønsker å se i Bodø. Vi tar våre forholdsregler, og vi vil sterkt henstille alle om å tenke grundig gjennom hva som er en konstruktiv måte å jobbe for sin sak. Det er i alle fall ikke å gå til angrep på verken politi eller lokalbefolkningen. Vil man ytre sin mening, må det skje på fredelig vis. Vi ber om at alle under enhver omstendighet følger de instruksjoner politiet gir. Bodø er en liten og fredelig by, og vi håper fotballens budskap om fred og likeverd skal stå i sentrum.
Hva vil dere gjøre hvis det oppstår voldelige situasjoner før eller under kampen?
Vi har en tett og god dialog med politiet. Det er de som må håndtere slike situasjoner, og vi vil følge deres anvisninger dersom det oppstår situasjoner.
Hvilke tiltak har blitt gjort for å informere Bodø/Glimts supportere om ønsket oppførsel under kampen? Har dere lagt føringer for hva slags Tifo J-feltet får lov til å bruke før kamp?
Vi har regelmessige og egne møter med J-feltet og vil naturligvis ha en nær dialog med dem inn mot kampen. Det er ingenting som tilsier noen form uenigheter mellom klubben og våre supportere, og vår vurdering er at styret i J-feltet gjør gode vurderinger i forhold til virkemiddelbruk, og da også i forhold til TIFO’er.
Hva skjer hvis supportere blir involvert i vold eller opptøyer? På hvilken måte vil klubben ta ansvar?
I første rekke vil vaktmannskapet og politiet håndtere slike situasjoner. Personer som begår ulovlige handlinger utenfor stadion i forbindelse med denne kampen, har i utgangspunktet ingenting på stadion å gjøre. Vi har også et eget sanksjonsreglement som kan bli anvendt, og det vil bli praktisert likt under denne kampen som alle andre.
Er det gjort noe spesielt for å koordinere med UEFA angående sikkerhet og oppførsel under kampen?
Vi har hatt mye kontakt med UEFA i forkant av kampen, og fått gode innspill fra dem. Men til syvende og sist er det Bodø/Glimt som er vertskap og ansvarlig arrangør. Vi tar våre egne valg basert på hva vi mener er rett, i samråd med våre nærmeste her i Bodø. Men UEFA er en viktig og verdifull ressurs for oss.
Har dere hatt dialog med Maccabi Tel Aviv før kampen?
Vi har hatt en normal og nødvendig dialog med Maccabi Tel Aviv i planleggingen av kampen.
Har Maccabi Tel Aviv påvirket dere på noen som helst måte før kampen?
Det har ikke vært noen form for forsøk eller ønske om å påvirke oss.
Er palestinaskjerf tillatt på Aspmyra denne dagen?
Ja, men vi oppfordrer publikum til å ikke bruke skjerfene på en måte som kan oppfattes provoserende.
Hva er ellers tillatt og ikke tillatt på Aspmyra denne dagen?
Du finner fullstendig stadionreglement her. Flagg og banner som skal brukes inne på Aspmyra må avklares med klubben på forhånd, slik det er på andre kamper. Det gjøres oppmerksom på at det i forbindelse med denne kampen vil være strengere enn andre kamper hva gjelder sekker, bager og vesker, som ikke vil være tillatt på Aspmyra mot Tel Aviv.