Spiller på lag for å avskaffe fattigdom

Glimt-keeper Ricardo Friedrich og Kirkens Bymisjon Bodø har noe til felles. Friedrich er oppvokst i fattigdom i Brasil. Bymisjonen jobber for å redusere fattigdom i Bodø.

Annonse:

Denne saken er produsert av markedsavdelingen i Avisa Nordland, Bodø/Glimts partner.

Kirkens Bymisjon Bodø er ukens kamppartner til Bodø/Glimt, når laget førstkommende søndag tar imot Lillestrøm hjemme på Aspmyra. Som SpareBank 1 Nord-Norge og Nobl, omfavner bymisjonen Glimts bærekraftprosjekt GI ALT for en bærekraftig fremtid. Et prosjekt som bygger på FNs bærekraftsmål.

Bymisjonen har valgt FNs mål nummer 1: Utrydde fattigdom. En virkelighet Glimt-keeper Ricardo Friedrich kjenner så alt for godt til.

- Jeg vokste opp i et fattig område i Candelária i Brasil. Byen er preget av høy fattigdom, mye kriminalitet - og er et stort kokainsenter. Men på den andre siden er det en veldig fin by, hvor økonominen er basert på landbruk og handel, folk er vennlige og åpne. Dessverre er det den andre siden som er en felles realitet i Brasil, forteller Friedrich.

Foreldrene jobbet flere jobber for å holde ham og storebroren unna gatene. Begge ble tidlig hektet. Ikke av rus og vold, men av fotballen. 

- Det var et godt liv. Når du er et barn forstår du ikke så mye, og foreldrene våre beskyttet oss. Etter hvert skjønte jeg at det ikke var så bra. Jeg har sett mye av vold, narkotika og kriminalitet. Jeg har flotte foreldre, og hadde det ikke vært for dem kunne jeg ha blitt kriminell, forteller han.

18DAG_01-07-Kirkens Bymisjon-6
Ricardo Friedrich på besøk hos bymisjonens Matstasjon, hvor fattige kan komme å fylle matkurven gratis. F.v. Ola Smeplass, Sissel Qvam og Chris Slettvoll fra bymisjonen. Foto: Lise Fagerbakk, innholdsprodusent Avisa Nordland

- Holdt oss unna gatene

Friedrich identifiserer seg derfor lett med bymisjonens fattigdomsarbeid i Bodø, hvor alt for mange lever under det som defineres som fattigdomsgrensen. 

Fra sitt hovedkontor i Bankgata jobber derfor bymisjonen bredt for å nå ut til så mange som mulig. På Kirkens Bymisjon Bodø sin hjemmeside informeres det om tiltakene som de tilbyr.

Også Friedrich har fått hjelp.

- Foreldrene våre jobbet hard og hjalp meg og broren min med å nå våre mål. Vi gikk på skolen halve dagen. Moren min jobbet i en frivillig barnehage hvor vi gikk etter skolen. Der fikk vi mat - og det holdt oss unna gatene. Det var ikke noe krav fra mine foreldre om at vi skulle begynne å spille fotball, men nå er jeg her og min eldre bror er profesjonell fotballspiller i Brasil, forteller han.

Keeperen har helt siden han var 14 år jobbet målrettet for å nå sitt mål om å bli internasjonal og proff fotballspiller. I Europa.

- Jeg utmerket meg på banen og fikk stipend til et fotballakademi i en annen by. Der var det skole - og fotball. Jeg var ikke moden, men jeg har lært mye hjemmefra slik at jeg har klart å velge de rette ting. Jeg jaget muligheter hele tiden, forteller han.

Etter rundt ett år på akademiet ble han hentet til storklubben Sport Club Internacional i byen Porto Alegre i Brasil. Klubben spiller i Série A i Brasil. Til å begynne med var alt bra. Laget vant alt - og Friedrich trivdes. Men medaljen hadde en bakside.

- De ville profittere på meg og la fram avtaler jeg ikke kunne skrive under på, da jeg ikke lot dem bruke meg. Det gjorde at jeg ble sparket. Jeg dro til en annen klubb i Sán Paulo hvor broren min spilte. Der ble jeg noen år, forteller han.

Så, da Friedrich var 22 år og hadde fått seg kjæreste - kom telefonen fra Europa.

- En trener jeg kjente hadde spilt i Finland. Han fikk en telefon fra sin finske kollega. De trengte en keeper og han fortalte finlenderen om meg. Under to uker senere sto jeg på banen i Rovianiemi i Finland, forteller han.

Jobb hardt - og ikke gi opp. Vær tålmodig. Da kommer mulighetene.

— Ricardo Friedrich
Fantastiske år ventet. Friedrich ble godt tatt imot i Finland, laget vant - og selv ble han gift med kjæresten. Da klubben etter noen år gikk konkurs var han redd han måtte dra hjem igjen til Brasil og starte på nytt. Det skjedde ikke. Bodø/Glimt trengte ny keeper - og siden har brasilianeren voktet Glimts mål. 

18DAG_03-07-Kirkens Bymisjon-12
Ricardo Friedrich gjør seg noen tanker i samtale med Ola Smeplass hos bymisjonens Matstasjon. Foto: Lise Fagerbakk, innholdsprodusent hos Avisa Nordland.

Rundt 1.000 fattige barn

Men barn i fattigdom er ikke noe fotballspilleren liker å høre om.

- Jeg ble hjulpet, slik at jeg ønsker å hjelpe barn i Bodø så mye som mulig, sier han henvendt til Sissel Qvam i bymisjonen.

- Det er bare å kontakt klubben, så finner vi tid i kalenderen, sier han. 

Bymisjonen anslår at det finnes rundt 1.000 barn i Bodø som lever under fattigdomsgrensen. 

- Det offisielle tallet er 500, men gjennom tiltaket vårt Batteriet vet vi at det reelle tallet er rundt 1.000, sier Chris Slettvoll.

Batteriet er et tiltak rettet mot lavinntektsgrupper, og er to av flere tiltak bymisjonen har i gang for å redusere forskjellene mellom de som har mye og de som har lite.

-  Vi gir bort mat på matstasjonen. På kafeen gir vi også bort mat - og tilbyr billig varmmat. Vi har sosionom som kan hjelpe til opp i mot Nav og andre instanser, forteller Qvam.

Matstasjonen ble startet opp for to år siden som et prøveprosjekt. Økonomisk støtte fra lokalt næringsliv og Bodø kommune, gjør at stasjonen nå blir permanent. 

Mat takket være frivillighet

  • Odd Smeplass hos Kirkens Bymisjon er ansvarlig for matstasjonen vegg-i-vegg med Kirkens Bymisjon og kafeen. Sammen med seg har han 10-12 frivillige.

  • - Dette hadde ikke gått uten de frivillige. Vi har avtale om å hente mat som er i ferd med å gå ut på dato hos 16 butikker. Vi kjører rundt og henter - og fyller opp i butikken. Kundene får fylle en kurv hver med de varene de ønsker. Målet er at butikken skal tømmes hver dag, sier Smeplass.

  • Han er glad for at tiltaket nå går fra å være et prosjekt, til å bli permanent.

Ytterligere ett tiltak vil opprettes til høsten på Mørkved.

- Skattkammeret vil ha sports- og fritidsutstyr for utlån. Voksne vil være til stede for å vise hvordan utstyr brukes, hvis det er nødvendig. Du kan også låne utstyret over lengre tid, for eksempel hvis du vil spille fotball får du låne skoene så lenge som du trenger dem, sier Qvam.

Doner billettpenger til bymisjonen

Ønsker du å hjelpe Kirkens Bymisjon Bodø? Kom å se Glimt - Lillestrøm på Aspmyra søndag 5. mai.

- Vi håper å få så mange publikummere som mulig, og oppfordrer næringsliv og private til å støtte Kirkens Bymisjon med en krone per publikummer. Beløpet baserer seg på det offisielle publikumstallet som oppgis etter kampslutt, sier Friedrich på vegne av Glimt.

Ønsker du eller din bedrift å bidra?

Ta kontakt med Sissel Qvam ([email protected]) i Kirkens Bymisjon for mer informasjon.

18DAG_07-07-Kirkens Bymisjon-23
Glimts keeper Ricardo Friedrich ønsker å støtte Kirkens Bymisjon Bodø. - Norge er et rikt land. Du ser ikke fattigdommen, men den er her. Jeg ønsker også å støtte dere, sier han til Sissel Qvam i bymisjonen. Foto: Lise Fagerbakk, innholdsprodusent Avisa Nordland

Bærekraftmål 1: Utrydde fattigdom

  • "Utrydde alle former for fattigdom i hele verden"

  • I 1990 levde 36 prosent av verdens befolkning i ekstrem fattigdom. Siden den gang har andelen ekstremt fattige blitt mer enn halvert. 767 millioner mennesker lever i dag under fattigdomsgrensa på 1,90 dollar dagen. Ekstrem fattigdom skal utryddes innen 2030.

  • For å bekjempe fattigdom må den økonomiske veksten være inkluderende og fordeles jevnere blant land og befolkning. Den må skape bærekraftige jobber, og gi like muligheter til alle.

Annonse fra Eliteserien: