Serbisk mesterlag er siste hinder

Les deg opp på vår neste motstander i Champions League-kvalifiseringen

Annonse:

Bodø/Glimts siste hinder før et eventuelt ligaspill i Champions League er den serbiske storheten Røde Stjerne, eller FK Crvena zvezda som laget heter på lokalspråket. 

I denne artikkelen skal vi forsøke å bli litt bedre kjent med Glimts neste motstander, men uten å bruke timesvis på research. Med andre ord, gjør deg klar for en lynkjapp innføring i FK Crvena zvezda, heretter omtalt som Røde Stjerne. 

Røde Stjerne holder til i Beograd, Serbias hovedstad og er landets mest suksessfulle og anerkjente fotballklubb. Til tross for at laget navn er Crvena zvezda omtales klubben som oftest med diverse oversettelser. I Tyskland går klubben under navnet Roter Stern, mens i engelsktalende land er det Red Star Belgrade som gjelder. 

Verdens mest intense hatoppgjør

Etter andre verdenskrig ble alle fotballklubbene i Jugoslavia som hadde spilt fotball under krigen oppløst. Disse klubbene ble sett på som nazistiske lakeier, og dermed måtte helt nye fotballklubber opprettes. Den 4. mars i 1945 ble klubben som skulle bli den mest suksessfulle klubben på Balkan gjennom tidene opprettet, Røde Stjerne. 

Klubben ble stiftet av studenter ved Universitet i Beograd, og måtte i likhet med alle andre klubber stiftet etter andre verdenskrig godkjennes av den nye statslederen i Jugoslavia, "Tito". 

Samtidig ble også klubben Partizan stiftet i Beograd. De to klubbene har helt siden oppstarten vært bitre rivaler. 

Som Tobias Storruste Dahle skriver i sin eminente Twitter-tråd om Røde Stjerne, er det svært sjeldent spillere går mellom de to rivalene. "Det evige derbyet" er kallenavnet på kampene mellom de to klubbene, og nesten uansett hvilken liste over verdens mest intense hatoppgjør du leter opp vil kampene mellom Røde Stjerne og Partizan Beograd være representert. 

Players of FK Crvena zvezda applaud the fans after the team's victory in the UEFA Champions League match between FK Crvena zvezda and BSC Young Boys at Stadion Rajko Mitić on October 04, 2023 in Belgrade, Serbia. (Photo by Marco Mantovani - UEFA/UEFA via Getty Images)
Spillerne takker publikum etter hjemmekampen mot Young Boys i Champions League i fjor høst (Foto: Marco Mantovani - UEFA/UEFA via Getty Images)

Mesterligamester

Det er Røde Stjerne som har det største medaljeskapet i Serbia. Ja, i hele Balkan og Sørøst-Europa. I løpet av tiden frem til Jugoslavia ble oppløst i 1992 vant Røde Stjerne 19 seriemesterskap. Røde Stjerne har vunnet Superligaen i Serbia ti ganger siden ligaen ble opprettet etter oppløsningen av Serbia og Montenegro i 2006. I tiden mellom 1992 og 2006 vant klubben seriemesterskapet i Serbia og Montenegro fem ganger. 

Røde Stjerne har vunnet serien hvert år siden 2017/18-sesongen.

Men det er nok de internasjonale prestasjonene som står aller høyest i kurs blant klubbens tilhørere. I 1991 gikk nemlig Røde Stjerne helt til topps i den aller gjeveste turneringen av dem alle. På Stadio San Nicola i Bari i Italia vant Røde Stjene Champions League-finalen mot Olympique de Marseille etter straffespark. 

Klubben ble også kåret til verdensmestere i klubbfotball etter å ha slått Colo-Colo fra Chile 3–0 i VM-finalen samme år. 

I fjor spilte Røde Stjerne gruppespill i Champions League, der de ble eliminert etter å ha havnet på sisteplass i gruppa med Manchester City, RB Leipzig og Young Boys. Laget tapte kun 2–3 på hjemmebane mot Manchester City, som samme sesong ble seriemestere i England. 

Beryktet hjemmebane

Røde Stjerne spiller sine hjemmekamper på Stadion Rajko Mitić, et stadion som åpnet i 1963. Stadion tar over 55 tusen tilskuere og forventes fullsatt til returoppgjøret i Beograd om en ukes tid. Stadionet blir også brukt av Serbias landslag. 

Selv om stadionet tar i overkant av 55 tusen tilskuere kan det tidvis høres ut som dere er i alle fall det dobbelte. Røde Stjernes supportere er kjente for å laget et kok uten sidestykke på tribunene og gjør det de må for å hjelpe sine helter på banen. 

Helt til slutt runder vi av med to godbiter. Det er ikke fryktelig mange fotballspillere som har kamper for både Bodø/Glimt og Røde Stjerne, men det finnes to (som vi har kommet på i farta). 

Zoran Popović: I 2018 signerte den serbiske keeperen Zoran Popović for Bodø/Glimt fra FK Voždovac. Kun et halvt år senere kom Røde Stjerne på banen og ville hente keeperen hjem til Serbia. Popović ble i Røde Stjene til januar 2024. Popović fikk totalt 28 kamper i Røde Stjerne.

Milan Jevtović: Milan Jevtović kom til Bodø/Glimt på lån fra østerikske LASK Lins i 2016-sesongen og ble en umiddelbar publikumsyndling i Bodø. Etter bare et halvt år i helgult gjorde han seg fortjent til en overgang til tyrkisk fotball og Antalyaspor. Jevtović ble i 2018, etter et utlån til Rosenborg fanget opp av Røde Stjerne. Der spilte han 16 kamper før han etter hvert igjen endte opp i norsk fotball og Odd. 

BELGRADE, SERBIA - OCTOBER 04: Jean-Phillipe Krasso and Peter Olayinka walk through the players tunnel prior to the UEFA Champions League match between FK Crvena zvezda and BSC Young Boys at Stadion Rajko Mitić on October 04, 2023 in Belgrade, Serbia. (Photo by Marco Mantovani - UEFA/UEFA via Getty Images)
Selv spillertunnelen på Røde Stjernes hjemmebane er beryktet i fotball-Europa

 

Annonse fra Eliteserien: