Sammen for et renere hav
Da gradestokken bikket 25 grader, den siste dagen i juli, dro et team fra akademiets G17 og G19 på utflukt utenfor Bodø for å rydde Store Hjartøya for plast og søppel. Action Now Akademiet Barn og ungdom
Plastavfall og havforurensing er et økende problem for både folk, fugl og fisk. (Se video nederst i saken)
En av ambisjonene til FK Bodø/Glimts Action Now-program, er å inspirere og involvere alle som er tilknyttet klubben. Som en del av programmet, har hvert akademilag egne prosjekter hvert år. En gruppe fra G17 og 19 ønsket å gjøre en forskjell for livet i havet, knyttet opp mot FN´s bærekraftsmål nummer 14 (FN, 2023).
Det anslås at havet mottar mellom 9 og 14 millioner tonn plastavfall i året (WWF, 2023). Plast og avfall forurenser verdens hav i et økende tempo, og det påvirker i stor grad livet i havet (FN, 2021). Etter en studie gjort i 2020, som fant mikroplast i både villfisk, fjellørret og oppdrettsfisk (NILU, 2020), har debatten rundt renere hav og kystlinjer i Norge fått mer oppmerksomhet. Vi er derfor veldig stolte av at guttene i Akademiet valgte akkurat dette bærekraftsmålet som sitt Action Now-prosjekt.
– For å gjennomføre aksjonen på best mulig måte, fikk vi hjelp av Lovemar, en familieeid bedrift fra Fiskebøl som har utviklet teknologi for å rydde havet for plastavfall, forteller Michael Reinholdtsen som er daglig leder hos Lovemar.
Lovemar er vår nyeste nettverksambassadør til vårt Action Now-program.
Jakob Øvretveit Larsen som til daglig er en del av Glimt sitt Akademi følger opp:
– Etter et sikkerhetskurs og en innføring i problematikken rundt plastavfall i havet, gikk teamet ombord i en båt, spesialdesignet for nettopp avfallsrydding. Turen gikk til Store Hjartøya, rett utenfor Bodø, der guttene ble utstyrt med hansker og avfallsposer. Ved første øyekast, virket det til å være en svært ren øy, uten mye avfall. Likevel, ble teamet overrasket over hvor mye avfall de kunne finne både i oppskylt tang, i gress, i jord og i strandkanten.
Etter tre timer med rydding, endte de opp med åtte sekker med avfall. På tross av svært rene forhold og strenge lovverk i Norge, finnes det mye avfall i havet og langs kysten. Vi er stolte av at akademiet ønsket å gjøre sitt, for en litt renere fremtid!
Fant du dette inspirerende?
Les mer om hvordan du kan bidra på https://ryddenorge.no/. Her kan du rapportere inn om du rydder avfall, om du finner avfall som burde ryddes, opprette ryddeaksjoner, eller melde deg på andres ryddeaksjoner.
Kilder:
https://www.wwf.no/dyr-og-natur/hav-og-fiske/plast-i-havet
https://unstats.un.org/sdgs/report/2021/goal-14/
https://www.nilu.no/2020/10/nye-metoder-avslorte-mikroplast-i-filet-fra-fisk/