Håkon Evjen slår hjørnespark under Eliteserie-kampen mot Tromsø på Aspmyra 16. mai 2024

Revansjelystne før førstegangsoppgjør

Bodø/Glimt har et forsmedelig tap å revansjere når Aspmyra fylles til fredagsfest

Annonse:

Etter å ha gått åtte kamper på rad i Eliteserien uten tap kom til slutt nullpoengeren for Bodø/Glimt i pinsehelga. For de helgule reiste nemlig til Hamar for å avslutte en skikkelig langhelg på best mulig måte, men det ble en heller stusselig affære for Kjetil Knutsens menn. 

Glimt, som stadig topper Eliteserie-tabellen var det dominerende laget på Hamar, men som alltid er det i boksene fotballkamper avgjøres. Og der var det HamKam som var det beste laget. Grønnbuksene fra mjøsbyen scoret kampens eneste mål på et frispark i første omgang, og forsvarte målet sitt heroisk. 

Blokk etter blokk etter blokk etter blokk ble kjenningsmelodien for forestillingen i solsteika på Briskeby. Ja, for HamKam var virkelig gjerrige og gjorde alt de kunne for å holde ligaens mestscorende lag unna målet. Det klarte de nærmest til perfeksjon, selv om Glimt omsider klarte å produsere sjanser som kunne og kanskje burde blitt mål. 

Uansett, seriens første tap er et faktum for Bodø/Glimt, som nå står med 22 av 27 mulige poeng etter ni spilte kamper. Fredag spiller Glimt sin tiende kamp, og dermed er én tredjedel av Eliteserien 2024 gjennomført. 

Glimts Ulrik Saltnes depper etter tapet mot HamKam på Briskeby. HamKam-spillere jubler i bakgrunnen.
Det ville seg ikke for Ulrik Saltnes og Bodø/Glimt på Briskeby i pinsen.

Debutanter på toppnivå

Og de som kommer til fredagsfest på Aspmyra er et helt nytt bekjentskap på øverste nivå i norsk fotball. KFUM har hevdet seg i OBOS-ligaen i mange år. I sin første sesong i OBOS-ligaen i 2019 endte Oslo-klubben som nummer fire, og fire sesonger senere klarte de endelig å ta steget opp til Eliteserien. 

Faktisk ble aldri KFUM dårligere enn nummer åtte i OBOS etter at de rykket opp til nivå to i 2018. To fjerdeplasser, én femteplass, én åttendeplass og én andreplass er KFUMs imponerende tabellplasseringer i OBOS-ligaen de siste fem sesongene. 

Men nå er de med i det gjeve selskapet, og også på øverste nivå har laget fra Ekeberg imponert. Etter ni serierunder har "Kåffa", som de gjerne omtales som, kapret sjetteplassen og sanket totalt 13 poeng. 

Tre seire, fire uavgjort og to tap er KFUMs resultater på sine ni aller første kamper i Eliteserien. Seneste seieren kom på bortebane på Lerkendal 16. mai. KFUM, med Glimt-utlånte Petter Nosa Dahl i spissen snudde Rosenborgs 0–1-ledelse til 3–1 på fotballens nasjonaldag og stilnet slik et fullsatt og feststemt Lerkendal stadion. 

Se høydepunkter fra KFUMs imponerende seier på Lerkendal 16. mai:


KFUM debuterte i Eliteserien med 1–1 hjemme mot HamKam (kampen ble spilt på Intility) før de fulgte opp med nok et uavgjortresultat med litt mer Eliteserie-erfarne Kristiansund på bortebane i runde to. Faktisk er det på bortebane KFUM stort sett har samlet poengene sine. Alle tre seirene KFUM har fått i år har vært på bortebane. I tillegg til nevnte seier mot RBK har de også slått Haugesund (1–0) og Saprsborg 08 (2–0) på bortebane. Nå venter serielederen på bortebane. 

I pinsen tok KFUM ett poeng hjemme mot Odd etter en målløs affære. Målløst ble det også da laget møtte Brann hjemme i slutten av april. I mellomtiden tapte de riktignok hele 1–4 mot Fredrikstad på egen slette. 

For statistikknerdene

Glimt og KFUM møtes på fredag for aller første gang, dermed er det for en gangs skyld ikke mye å skrive om i denne spalten. Men alle statistikknerder fortjener statistikk. Derfor har vi heller samlet sammen statistikk for møte med øvrige klubber fra Oslo. 

Og for å gjøre det enda mer (eller mindre, kommer an på øyet som ser) interessant har vi også utelukket Vålerenga fra statistikken, ettersom det stort sett er de kongeblå Glimt har møtt fra hovedstaden de siste årene. Faktisk må vi tilbake til 2010 for å finne sist gang Glimt møtte et annet lag enn Vålerenga fra Oslo, dersom vi ser bort fra treningskampen mot Grorud i 2020. 

PS! Vi inkluderer bare klubber fra Oslo kommune i oversikten. Vi har ikke kapasitet til å inkludere alle klubber fra Oslo fotballkrets. 

Siden 1999 har Glimt spilt 22 tellende oppgjør mot lag fra Oslo kommune, utenom VIF. På 90-tallet var både Lyn, Skeid og Vålerenga i Eliteserien, og derfor reiste Glimt jevnlig til hovedstaden for å spille kamp. I de senere år, spesielt etter at Lyn ble flyttet ned i divisjonene i 2010 har det bare vært Vålerenga som har hevdet seg av Oslo-klubbene. Til tross for at Glimt var nede i 1. divisjon i 2011–2013 og i 2017 møtte de ingen Oslo-klubber heller på nivå to. 

Glimts største seier noen sinne i en seriekamp (sammen med 8–0 mot Kongsvinger i OBOS-ligaen i 2013) kom mot Lyn i 1993. Se høydepunktene fra den kampen nedenfor: 

I 2010 serieåpnet Glimt mot Lyn på Aspmyra. Thiago Martins var i storslag og scoret tre ganger. Glimt vant kampen 4-1, men det ble aldri spilt noe returoppgjør mellom de to klubbene denne sesongen. Lyn ble nemlig kastet ut av turneringen noen uker senere, og resultatet i serieåpningen på Aspmyra ble trukket. Thiago Martins mistet også sine tre mål, og endte dermed med åtte scoringer på toppscorerlista, til tross for hat trick allerede i første serierunde. 

Lyn er også det laget fra Oslo utenom Vålerenga Glimt har møtt desidert flest ganger. Lyn er i 2024 endelig tilbake på nivå to, slik de var da de i 2010 mistet plassen. Også Skeid er en klubb Glimt har møtt mange ganger på 90-tallet. Faktisk møttes de to lagene også i Adeccoligaen i 2007. Glimt tapte den gang bortekampen på Bislett stadion 0–1. 

Den mest eksotiske Oslo-klubben Glimt har møtt på 2000-tallet er nok Manglerud Star. I årene før Glimt rykket ned i 2005 var Manglerud Star en del av et samarbeidsprosjekt kalt Oslo Øst, som besto av klubbene Manglerud Star, Abildsø, Rustad, Oppsal og Hauketo. Foran 2006-sesongen gikk samarbeidet i oppløsning og Oslo Øst ble igjen en del av Manglerud Star som allerede hadde et svært etablert ishockeylag. Glimt møtte Manglerud Star i Adeccoligaen i 2006 og vant begge kampene komfortabelt (5–1 hjemme og 3–0 borte). 

Her ser du en oversikt over alle Glimts kamper mot Oslo-klubber (utenom Vålerenga) siden 1999 (Glimt-seire er uthevet): 

ÅrstallHjemmelagBortelagResultatGlimts målscorereLiga
2010*Bodø/GlimtLyn4-1Martins (3), KonradsenAdeccoligaen
2009LynBodø/Glimt0-1SelvmålTippeligaen
2009Bodø/GlimtLyn0-2 Tippeligaen
2008Bodø/GlimtLyn2-1Rønning, SørensenTippeligaen
2008LynBodø/Glimt3-1BjarnarsonTippeligaen
2007LynBodø/Glimt1-0 NM Cup
2007SkeidBodø/Glimt1-0 Adeccoligaen
2007Bodø/GlimtSkeid4-1Martins (3), MillerAdeccoligaen
2006Bodø/GlimtManglerud Star5-1Brenes (2), Olsen, Berg, StafsulaAdeccoligaen
2006Manglerud StarBodø/Glimt0-3Råstad, Sakariassen, JohansenAdeccoligaen
2005LynBodø/Glimt6-0 Tippeligaen
2005Bodø/GlimtLyn1-3ThetingTippeligaen
2004LynBodø/Glimt1-0 Tippeligaen
2004Bodø/GlimtLyn0-0 Tippeligaen
2003LynBodø/Glimt1-2Råstad, JohansenTippeligaen
2003Bodø/GlimtLyn3-2Bjørkan, Berg, HanssenTippeligaen
2002Bodø/GlimtLyn0-2 Tippeligaen
2002LynBodø/Glimt3-1HansenTippeligaen
2001Bodø/GlimtLyn5-2Sæternes (2), Berg (2), BergersenTippeligaen
2001LynBodø/Glimt2-1LudvigsenTippeligaen
1999Bodø/GlimtSkeid4-2Ludvigsen (2), Sæternes (2)Tippeligaen
1999SkeidBodø/Glimt1-3Sæternes, Bjørkan, BergTippeligaen

*Kampen ble senere avlyst og Glimt mistet poengene da Lyn gikk konkurs senere på året. 

Annonse fra Eliteserien: