På tur i Draculas rike

Glimt er på tur igjen, og vi ligger ikke på latsiden. Her er alt du trenger å vite om alt du lurer på om laget, byen og landet.

Annonse:

Glimt er ett hinder unna sitt tredje europeiske gruppespill på rad. Over to kamper må Glimt ta seg forbi rumenske Asociatia Club Sportiv Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, heretter kun omtalt som Sepsi, for å sikre drømmen om gruppespill.

Glimt kjemper i år om plass i det laveste nivået av UEFAs konkurranser, nemlig Conference League. Den første av de to play off-kampene mot Sepsi spilles førstkommende torsdag i Romania.

Kampen sendes på Direktesport og VGTV

Onsdag formiddag satte Glimt-spillerne og støtteapparatet seg på flyet som tar de til Barsov, som ligger et lite steinkast unna Sfântu Gheorghe. Et sted som ikke er så veldig kjent for oss, noe som også forsåvidt gjelder for klubben som står på motsatt banehalvdel. Derfor benytter vi nå timene i lufta til å bli litt bedre kjent med klubben, byen og landet som venter.

Fersk klubb på en stor scene

Sepsi er en forholdsvis ung klubb, som ble etablert i 2011. I løpet av sine første seks leveår tok klubben seg til det øverste nivået i rumensk fotball, og ble dermed det første laget fra Covasna-regionen på nivå én.

Klubbens medaljeskap er ikke tomt til tross for den korte historien. Sepsi har vært finalist i den rumenske cupen hele tre ganger, og vunnet to av dem. Det skjedde sist i år. Og i fjor. Ja, faktisk har laget vunnet cupen to år på rad. Som cupmester tok de seg også til supercupfinalen, som de vant begge gangene.

Laget spiller sine hjemmekamper på Sepsi OSK Arena, et splitter nytt (UEFA kategori 4-) stadion åpnet i 2021. Stadionet har en kapasitet på 8400, med andre ord ganske likt Aspmyra, selv om arenaen er noe mer moderne.

Vi kan jo også ta to ord om klubbnavnet. Det vil si, kun to ord er umulig, for her er det mye greier. Aociatia Club Sportiv er en standardvariant av sportsklubb, fotballklubb og liknende, og sier vel ikke stort mer enn hva klubben holder på med. De tre bokstavene OSK i midten av navnet er en forkortelse for Olt Sport Klub.

WhatsApp Image 2023-08-22 at 19.42.00.jpeg

Men Sepsi er også en fortkortelse. Ja, for helt til slutt i navnet finner vi navnet på byen klubben kommer fra, nemlig Sfântu Gheorghe, men også Sepsi er en hyllest til byen. Og Ungarn. Sepsiszentgyörgy er nemlig det ungarske navnet på byen. Området har sterk tilknytning til Ungarn, og ungarere er majoriteten av befolkningen her.

I Europa har ikke klubben veldig mye historie å skryte av, men deltar ikke for første gang. Det gjorde de i 21/22-sesongen da de endte opp med å bli slått ut av slovakiske Spartak Trnava på straffespark i andre kvalifiseringsrunde. Året etter var det svenske Djurgården som endte deres europeiske reise i den tredje kvalifiseringsrunden til Conference League. I runden før slo de selv ut slovenske Olimpija Ljubljana på straffespark i runden.

I år har de kommet seg enda et steg lenger. Etter å ha slått ut den gamle Glimt-kjenningen (fra gruppespillet i 2021) CSKA Sofia hele 6-0 i andre runde var det en knepen 2-1-seier mot Aktobe fra Kasakhstan som sendte laget til sin første play off i historien.

Sepsi har til gode å tape en fotballkamp denne sesongen. Kommer det første på torsdag, tro?

St. Georgs by

Sfânfu Gheorghe er en relativt liten by, og er med sine 50 tusen innbyggere på størrelse med Bodø. Byen ligger plassert midt i Romania, men nærmere Moldova i øst enn nabolandene i vest.

Byen er regnet som hovedstad i Covasna fylke, og er en av de eldste byene i Transilvania, som kanskje er mest kjent for Grev Dracula. Bynavnet oversettes til St. George. Byen har en lang historie, som sannsynligvis ikke vil fenge mange lesere om vi nå går i dybden. Det bruker vi naturligvis bare som en unnskyldning for å slippe å lese leksikon, men litt har vi tatt oss både bryet med og tiden til å videreformidle.

Da området var en del av kongeriket Ungarn på 1800-tallet vokste det etter hvert frem industri og arbeidsplasser i byen. Hovedsakelig åpnet det sigarett- og tekstilfabrikker, og i 1920 ble området ført over til Romania.

WhatsApp Image 2023-08-22 at 19.41.19.jpeg

Dette var slett ikke siste gang det skulle skje, for i starten av andre verdenskrig ble byen tilbakeført til Ungarn. Noen få år senere, gjennom Paris-traktaten ble byen og hele Transilvania igjen ført tilbake til Romania. Sånn helt enkelt oppsummert.

Som nevnt er flesteparten av byens innbyggere ungarere og har ungarsk som morsmål (74%), mens 21 prosent er rumenere og snakker rumensk. På Wikipedias liste over kjente personer fra St. George er det i all hovedsak idrettsfolk som står oppført. Av 19 navn er det kun fire som ikke er kjent for idrett. Utover det er det fektere, fotballspillere, håndballspillere, brytere og basketballspillere som preger listen.

Faktaboks om Romania

Romania er langt fra det mest ukjente landet i verden, men det er kanskje ikke alle som sitter på enorm kunnskap om landet i Øst-Europa. Det gjør ikke vi heller, og derfor blir ikke dette noe omfattende lesning. Men likevel kan det jo være kjekt med en kjapp innføring i det viktigste man trenger å vite.

Romania ligger som sagt i Øst-Europa, like sør for Ukraina. I tillegg grenser landet til Bulgaria i sør, Serbia og Ungarn på vestsiden og, som nevnt Moldova i øst. I det sørøstlige hjørnet av landet finner du Svartehavet, som skiller landet fra Georgia og Armenia på andre siden av fjorden. (Svartehavet er ikke en fjord altså).

WhatsApp Image 2023-08-22 at 19.41.37.jpeg

Romania har rundt 19 millioner innbyggere, hvor flesteparten bor i hovedstaden Bucuresti. Det gjør landet til det sjette største i EU, og det tolvte største landet i Europa. De fleste innbyggerne (89%) er rumenere, mens ungarere utgjør den største andelen av  minioritetene i landet med rundt seks prosent.

Har du. Noen gang tenkt på at ordet Romania likner veldig på navnet på Italias hovedstad, Roma? Ikke? Uansett, navnet Romania kommer fra det latinske ordet romanus som oversettes til av Roma. Navnet stammer tilbake til 1500-tallet. Riktig hvorfor det har blitt sånn klarte ikke vi å finne ut her vi sitter med flymodus og ingen Google tilgjengelig.

Nok (kjedelig)fakta om Romania. La oss gå over til artige fakta i stedet.

Artige fakta om Romania

Her pleier vi jo vanligvis å servere artige fakta om vertsbyen for vår bortekamp i Europa. Dessverre viste det seg å være helt umulig å finne en eneste artig fakta om St. George på hele internett. Derfor må vi bare krype til korset og heller fokusere på Romania, også i dette avsnittet.

 

  1. Rumensk er gammelt! Rumensk er et gammelt språk, faktisk hele 1700 år gammelt. Det er også det enste latinske språket i hele Øst-Europa.
  2. Ti av ti! Den rumenske turneren Nadia Comaneci ble den første turneren som fikk en perfekt 10-score. Dette skjedde da hun bare var 15 år gammel i Sommer-OL i Montreal i 1976.
  3. Utendørs museum. Et av de største utendørs museum kan du finne i Romania. Det heter Astra Museum og ligger i Sibiu, i hjertet av Transilvania. Sibiu var europeisk kulturhovedstad i 2007.
  4. Raskt internett. Dette punktet har vi hatt på en av våre tidligere reiser også, men Romania sies å ha lynraskt internett. Faktisk skryter de på seg å ha det sjette raskeste internettet i verden. Lurer på hvem som her nummer én? Ikke pressenettet på SNN-tribunen på Aspmyra i alle fall.
  5. Slott og borger! Det er ikke så mye å utdype her. Det er flust av slott og borger i Romania. Du kan jo ta turen til Draculas slott når du er innom. Eller Peles slott, som var det første slottet i Europa til å få elektrisitet.
  6. Vei som hovedattraksjon. Romania skryter også på seg å ha verdens vakreste motorvei. Den har tunneller, broer og viadukter. I motsetning til andre veier altså. Uansett, veien er faktisk en av de største turistattraksjonene i landet.
  7. Verdens tyngste bygning. Verdens tyngste bygning? Ja, det sies så. Ifølge Guinness World record er parlamentet i Bucuresti verdens tyngste bygning. Den består av 700 tusen tonn stål og bronse og 3500 tonn krystaller. Svær er den også med 900 tusen kvadratmeter med plank, én million kvadratmeter med marmor.
  8. Lille Paris. Nå er det jo uhyre populært med alle varianter av Paris. For eksempel har motebildet i Tromsø gjort byen til Nordens Paris. Bucuresti kalles også lille Paris. Det er pågrunn av at også Bucuresti har en triumfbue. Litt mindre enn den i Paris, riktig nok.
  9. Europas største steinskulptur. Den finner du i nærheten av byen Orsova, og kan kun nås med båt. Den er i alle fall 55 meter høy, så kanskje du kan se den fra avstand om du ikke har båtlappen.
  10. Europas høyeste trekirke. Vi er stolte av trekirkene våre i Norge, og det er mange fine steinkirker i Europas hovedsteder. Men i Marmures i Romania finner du den største trekirken i Europa. Den måler 78 meter på strømpelesten, og tar du med krusifiksen på toppen kan du legge til syv meter til.  
Annonse fra Eliteserien: