Nye ansikter i akademiet
Petter Skogsletten og Dan Leivers er nyansatte i klubben.
Glimt-akadmiet har styrket temaet, og ønsket velkommen til to nye. Petter Skogsletten fra Stovner og Dan Leivers fra Nottingham begynte i klubben 1. januar. Etter en lang intervjuprosess er de begge klare for å ta tak i nye utfordringer.
- Det føles utrolig bra. Jeg er kjempefornøyd, og ser frem til å bidra i klubben. Bare de første ukene på jobb har vist meg at det er stor kompetanse i teamet. Jeg har mye å lære, men kan også bidra med mye, forteller Skogsletten.
Fikk drømmen oppfylt
Skogsletten er ansatt som fysisk trener, og har kontrakt ut 2021. Han har siden han var åtte år vist stor interesse for fotball.
- Da satt jeg med spillet Football Manager og lagde strategier, formasjoner og så på taktikk. Allerede da så jeg sammenheng mellom øvelser og hva du fikk igjen på banen. Så jeg startet lage mine egne øvelser, forteller han.
Som 13-åring begynte han som trener, og derifra har det ballet på seg. Han har selv spilt fotball, men da han var 16 år fikk han en hjertefeil og måtte legge ballen på hylla. Da satte han seg et nytt mål - å bli så god han kan bli som fotballtrener og lære av den beste han vet om, José Mourinho, før han hadde fylt tredve. Det siste fikk han oppfylt, i en alder av 25 år.
- Etter at jeg la fotballspillingen på hylla, ble jeg plukket opp av Lyn, og jobbet der ved siden av å ta fotball coaching på VGS. Jeg tok UEFA B-lisens da jeg var 17-18 år og keepertrener-lisensen like etterpå. Jeg har vært innom England og kvinnefotballen. Jeg har vært hovedtrener i fjerde divisjon og kampleder i tredje divisjon. Jeg har også sett nytten av å ta mer formell utdanning, og har utdannet meg innen pedagogikk, coaching, idrettsvitenskap og nå senest med en mastergrad i Top Football Coaching fra Portugal. Der var Mourinho lærer, forteller Skogsletten.
Han forteller at han tar utfordringer på strak arm og at han gjerne strekker seg ekstra langt.
- Det har nok noe med oppveksten på Stovner å gjøre. Som Joshua King sa det - du er vant til å bruke albuer og sloss deg litt frem. Du tåler å få deg en på trynet, og så fortsette. Du går hardt til verks for å oppnå det du ønsker, fortsetter han.
Viktig med hårete mål
Nå gleder han seg til å ta fatt på den nye jobben i Glimt-akademiet.
- Målsetningen for meg er ha en videreutviklet og systematisk plan på hvordan vi gjør ting på det fysiske plan fra 13 år og opp til A-laget. Når man går fra juniorspiller til A-laget er det lite som skal til for at det enten går rett eller galt når det kommer til belastningsnivå og det fysiske.
Han vil også redusere skadeomfanget i klubben med 50%.
- Det er et veldig hårete mål, men jeg liker å sette høye mål og jobbe knallhardt for å nå de. I verste fall blir resultatet det nest beste, i beste fall det beste, sier han.
Bodø/Glimt er ikke en "ny" klubb for Skogsletten.
- Familien min kommer fra Lofoten og bestefar er Glimt-supporter. Han har alltid vært fan av Berg-gutta, sier han.
Selv har han hatt en veldig godt inntrykk av klubben lenge.
- Andre trenere og fagfolk i miljøet har snakke mye bra om Glimt-akademiet, og om hvordan klubben drives sportslig. Jeg har blitt tatt veldig godt i mot. I akademiet har vi en gjensidig respekt for hverandre. Alle bidrar, alle lytter. Det er åpent og vi tør å diskutere. I tillegg gjør vi alt med en god dose humor. Jeg koser meg vilt, avslutter han.
Tok med seg familien
Dan Leivers kommer fra England, og har det siste året bodd i London hvor han har jobbet med Barnet FC som leder for akademiet. Nå er han spillerutvikler for G13-15 i Bodø/Glimt på en fire års kontrakt.
- Det er veldig spennende å være her i Glimt. Det er annerledes enn å bo i England, men jeg er spent på jobben jeg skal gjøre, og jeg er veldig glad for at familien min er med meg, sier han.
Leivers forteller at han alltid har hatt lyst til å flytte og jobbe utenlands, men at han har ventet på den rette utfordringen.
- De siste årene har jeg sett etter andre steder å jobbe, men det har ikke virket rett. Ikke bare er det viktig for meg at jobben er riktig, men også at det kan være et sted kona og barna mine kan trives. Å få tilbudet i Bodø/Glimt gav meg muligheten til en jobb som er utfordrende, noe jeg trenger, men det er også ett flott sted for barna å vokse opp, fortsetter han.
Klar for Glimts metodikk
Leivers kommer fra en lang karriere i fotballen. Han jobbet i Notts County FC i åtte år, før han altså i fjor jobbet i Barnet FC.
- I Notts County har jeg jobbet meg opp i akademiet. Jeg gikk fra en deltidsjobb hvor jeg jobbet med de yngre aldersgruppene, til å lede hele akademiet. Det var selvsagt tøft å dra derifra når man hadde vært der så lenge, sier han.
Nå gleder han seg til å ta fatt på arbeidet i Bodø/Glimt.
- Å være trener handler om å bli kjent med personene, deretter trene fotball. Fotball er fotball uansett hvor du er. Det viktigste for meg er å bli kjent med, og komme inn i, metodikken til Glimt. De siste fire årene har jeg jobbet med det jeg selv ville gjøre, for det vi gjorde i Notts County og i Barnet var fra mitt eget program. Når jeg nå kommer hit er jeg veldig klar for å jobbe fra Glimts metodikk, forteller Leivers.
Den største forskjellen blir nok dog avstandene.
- I England booker vi en buss, hopper på den og er på hvilken som helst kamp innen to timer. Her ser jeg allerede utfordringene med logistikken når spillerne reiser på bortekamper. Det er veldig annerledes å først måtte fly for deretter å kjøre bil noen timer, forteller engelskmannen.
Leivers forteller om en bra start i klubben, med mye jobb.
- Jeg ser frem til å få alt på plass og komme ordentlig inn i ting, avslutter han.
Fornøyd med prosessen
Gregg Broughton, leder for Glimt-akademiet, forteller om en rekrutteringsprosessen med stor interesse.
- Vi lyste ut fire stillinger i Glimt-akademiet, samtidig som strukturen på lagene og behovene våre var i endring. Noen av de etablerte trenerene var på utgående kontrakter, og søkte også på stillingene, forklarer Broughton.
- Vi ville sikre at trenerene som allerede jobber i klubben hadde alle muligheter til å fortsette i sine stillinger. Samtidig lette vi etter de best kvalifiserte personene i de rette jobbene slik at klubben hele tiden kan utvikle seg.
- Vi utlyste stillingene i Norge, men også i Europa, og responsen var overveldende. Det var rundt 200 personer som kontaktet oss for å høre mer om stillingene, forteller Broughton.
"Ventesystem"
- Vi delte søknadene i tre grupper. Vi gav folk fra Nord-Norge en tyngre vektlegging, og deretter mennesker som enten er fra Norge, eller som har levd og bodd i Norge i gruppe nummer to. Gruppe nummer tre bestod av alle andre. Etter den geografiske gjennomgangen så vi selvsagt på kvalifikasjoner, erfaring og så videre. Dette gjorde vi for å opprettholde klubbens sterke nordnorske identitet.
Han forteller at de er veldig fornøyd med personene som ble tilbudt jobb.
- Vi er glade for at blant personene vi har tilbudt jobb er Stig Johansen og Cato Hansen, som er ex-spillere her i klubben og som også er fra området. Det samme føler vi med Eirik Kolstad og Thomas Aakvik. Flertallet av de som jobber i akademiet er fra Nord-Norge. Tom Dent har også blitt tilbudt jobb, og selv om han ikke er fra Nord-Norge har han bodd her i to år, han snakker flytende norsk og han har en identitet og sterk tilknytning til byen og området.
Skilte seg ut
- I jobben som spillerutvikler for G13 til 15, ville vi ha inn noen som hadde erfaring med å jobbe med spillere i den alderen, men samtidig noen med ledererfaring. Dan Leivers var uten tvil den kandidaten som skilte seg ut. Han har bekledd flere roller i England, både som leder for akademi, som trenerutvikler og i en lignende stilling som han nå skal bekle Glimt. Dette har han gjort i klubber av høvelig lik størrelse som Bodø/Glimt. Notts County og Barnet er ikke Premier League-klubber, men det er små klubber. I mindre klubber må man være forberedt på å ta i et tak og gjøre mye forskjellig. Erfaringen hans var veldig attraktivt for oss. Det at han vil ta med familien til Bodø, og slå seg ned her var også bra. Nå er vi veldig glade for å ha han her, sier Broughton om Leivers.
Unikt ferdighetssett
- Petter har et veldig unikt ferdighetssett. Han er både en kvalifisert trener, som for øyeblikket jobber med sin UEFA A-lisens, men han har også en mastergrad i fysiske forberedelser og sportsvitenskap. Å ha en som har forståelse for det fysiske, men som også kjenner en treners ståsted er veldig viktig. Det kan noen ganger være en klinsj mellom trener og fysisk trener når det kommer til spillere, så det å ha en som kan se det fra begges synspunkt er viktig for oss. Vi tror han kommer til å være et bra tilskudd til klubben og til byen, og vi er glade for at Petter har kommet opp fra Oslo, avslutter Broughton.