Les deg opp før oppgjøret mot Ajax

Glimt møter Ajax på torsdag. Her finner du herlig nerdestoff.

Annonse:

Det nærmer seg det avgjørende returoppgjøret mellom Bodø/Glimt og Ajax på Aspmyra. Vi har kommet til den andre play off-kampen som avgjør hvem som tar plass i sluttspillet i UEFA Europa Conference League. 

Glimt har vært i denne runden to ganger tidligere. I 2022 slo de helgule den skotske seriemesteren Celtic hele 5-1 sammenlagt, og ble belønnet med plass i konkurransens åttendedelsfinale. Den gangen ledet Glimt 3-1 fra det første oppgjøret i Glasgow. 

I fjor var også Bodø/Glimt i play off-kampen. Da kom nordlendingene fra Europa League og startet dobbeltoppgjøret på hjemmebane. Det endte 0-0 mot den polske seriemesteren Lech Poznan. I returoppgjøret i Polen sa det stopp, og polakkene vant sammenlagt 1-0. 

Nå står Glimt igjen klare for å kjempe om en plass i sluttspillet.  Utgangspunktet er enkelt. Glimt må slå Ajax. Vinneren tar plass i åttendedelsfinalen. 

Vil du ha enda mer Glimt-stoff før kampen? Sjekk ut siste episode av podkasten vår 4-3-3 nedenfor, eller der du hører podkast:

 

Dansk dominans

Glimt og Ajax barket sammen i den nederlandske hovedstaden torsdag for en uke siden. Et Glimt-lag utenfor sesong viste ingen nåde for sjokkerte nederlendere, og satte standarden fra start. 

Ingen reagerer om vi påstår at Glimt gjorde en meget god fotballkamp, og spesielt førsteomgangen var imponerende fra nordlendingene. Albert Grønbæk ble kampen, og turneringens store spiller da han scoret to lekre mål mot den gamle stormakten. 

Allerede etter 16 minutter måtte Ajax' tyske målvakt plukke den første ballen ut av nettet på Johan Cruijff ArenA. Glimt vartet opp med et meget lekkert angrep, startet helt bakfra. Scoringen ble senere kåret til rundens mål i turneringen. 

Men Glimts danske lyslugg var ikke ferdig med det. Halvveis inn i den andre omgangen stjal han ballen like ved Ajax' mål, og hamret inn sin andre scoring for kvelden. Albert Grønbæk ble i forrige runde kåret til rundens spiller i UEFA Europa Conference League.

_DSC4569.JPG
Albert Grønbæk kunne juble for to scoringer i Amsterdam. Foto: Kent Even Grundstad

Uavgjort på overtid

Glimts 2-0-ledelse så ut til å sikre nordmennene et vanvittig utgangspunkt foran torsdagens returoppgjør, men sårede nederlendere biter hardt. Ett minutt inn i overtiden pekte kamplederen på straffemerket, og etter en VAR-sjekk måtte Odin Bjørtuft ta den tunge veien inn i garderoben med rødt kort. 

Kjetil Haug, Glimts keeperdebutant var etter ballen, men klarte ikke hindre Ajax i å redusere i kampens 92. spilleminutt. 

Fem minutter senere fikk Ajax uttelling for en utrolig sluttspurt. Reduseringen ga hjemmelaget en vitamininnsprøytning, og et ekstatisk hjemmepublikum løftet laget nok til å utlikne mot Glimts ti mann. 

En vakker lobb havnet i nettet og 50 tusen nederlendere fikk Johan Cruijff ArenA til å eksplodere. Som om de hadde vunnet. 

Dermed er det et kjempespennende utgangspunkt for en deilig europeisk storaften på Aspmyra. Glimt og Ajax står på hver sin banehalvdel, og vinneren får anledning til å spille åttendedelsfinale i Conference League. 

_DSC6113.JPG
Ajax fikk uttelling til slutt mot Bodø/Glimt på eget gress. Foto: Kent Even Grundstad

Utsolgt Aspmyra

For er det én ting vi vet at er sikkert som banken, så er det at Europa-kvelder på Aspmyra alltid er en herlig opplevelse. Oppgjøret mot Ajax er utsolgt, og det er ikke lenger mulig å kjøpe seg billetter til kampen. 

Det betyr at det blir helt fullsatt, og nok en folkefest i vinternatta på Aspmyra. Storklubber har fått erfare hvor tøft det kan være før, og det er helt bænkers at også Ajax kommer til å få kjenne hva Bodø-publikummet og -været kan by på. 

Vi oppfordrer som alltid publikum til å komme tidlig, slik at gutta våre får den støtten de trenger allerede fra oppvarmingen. Dersom du har billett til kampen anbefaler vi at du leser denne artikkelen for å stille best mulig forberedt torsdag kveld.

I morgen lar vi alle hemninger være igjen hjemme, og sørger sammen for å løfte Glimt-gutta på banen. 

_DSC1015 (1).jpg
Aspmyra er utsolgt mot Ajax torsdag. Foto: Kent Even Grundstad

Én i trynet på overtid

Ajax fikk en solid dose selvtillit etter å ha scoret to ganger mot Glimt på overtid sist torsdag. I helgen fikk de smake sin egen medisin i hjemlig liga. 

Hovedstadslaget tok imot NEC Nijmegen på hjemmebane og tok tidlig ledelsen. Fem minutter inn i overtiden ledet Ajax 2-1, men fikk "bare" med seg ett poeng. Gjestene utliknet like før slutt, og dermed måtte de to lagene dele poengene. 

Ajax ligger som nummer fem på tabellen, tre poeng bak AZ Alkmaar som foreløpig ligger på fjerdeplassen som gir mulighet for spill i Europa League. Dersom den tidligere Champions League-klubben skal få muligheten til å igjen tre inn i den gjeveste av de europeiske turneringene må Ajax ta igjen både Az Alkmaar og Alfons Sampsteds FC Twente. Sistnevnte har per nå tredjeplassen (som gir CL) og ligger åtte poeng foran Ajax. 

De to siste kampene føyer seg inn i rekken av uheldige resultater for Ajax i det siste. De rødhvite har nå spilt fire kamper på rad uten å vinne. Skal de avansere til neste runde i Europa må den trenden ta slutt torsdag. 

Tvinges til å gjøre endringer

Glimt på sin side har hatt spillefri i helgen. Det kommer naturligvis av at Glimt er utenfor sesong, og trenger kun å konsentrere seg om kampene i Europa. Derfor har de helgule kunne bruke hele uken på å forberede seg til kamp mot Ajax.

Det er derfor vanskelig å si så mye om hvor Glimt står uten å ha vært på lagets treninger den siste tiden. Det vi derimot vet med sikkerhet er at Glimt må klare seg uten både Odin Bjørtuft (som soner karantene) og Sondre Brunstad Fet. Sistnevnte pådro seg en skade i det første oppgjøret mot Ajax og er garantert ute torsdag kveld. 

Dermed tvinges Kjetil Knutsen til å gjøre endringer på laget. Hvem som får tillit fra start er naturligvis enda bare oppe til spekulasjon, men at det blir et nytt Glimt-lag på banen mot Ajax er det ingen tvil om. 

_DSC1010.JPG
Sondre Brunstad Fet måtte hjelpes av banen etter en smell mot Ajax. Foto: Kent Even Grundstad

I Amsterdam var det hele fire spillere som fikk sin debut for Glimt. Vel. Det var egentlig bare to. Jens Petter Hauge og Håkon Evjen redebuterte i helgult, og begge får sin første kamp i den gule trøya på Aspmyra på henholdsvis tre og fire år dersom de spiller torsdag. 

Jostein Gundersen og Kjetil Haug fikk sin offisielle debut for Glimt sist uke. Begge får sitt første møte med Aspmyra som Glimt-spillere på torsdag, enten de spiller eller ikke. 

Torsdag kveld vet vi om Glimt får plass i én av bollene når åttendedelsfinalene skal trekkes i Sveits fredag. Skal det skje må Glimt slå Ajax, enten ved fulltid eller etter ekstraomganger/straffesparkkonkurranse. Det blir utvilsomt spennende, og garantert ufattelig morsomt. 

Annonse fra Eliteserien: