Kom seg inn i eiendomsmarkedet med lånte penger - og landet på begge føttene

Fallhøyden var stor da brødrene Jørgen og Trond Amundsen sluttet som flyteknikere og lånte 22 millioner kroner for å kjøpe Staples-bygget i Bodø.

Annonse:

Denne saken er produsert av markedsavdelingen i Avisa Nordland, Bodø/Glimts partner.

Brødrene Trond og Jørgen Amundsen i Bodø er to tidligere Glimt-spillere - og to av mange gründere Sparebank 1 Nord-Norge støtter med både gode råd, diskusjoner - og ikke minst finansiering.

- Banken er den første instansen du går til. De er en grunnmur og det er der nøkkelen videre ligger. Du sitter sammen med dem og lager planer. Dette samspillet er viktig - og banken har gitt oss mange råd underveis som har løst mye som vi ellers ikke hadde fått til, sier Jørgen Amundsen.

Kjøpte Staples-bygget

Staples-bygget i Bodø var den første investeringen brødrene gjorde. Dette var i år 2000.

- Vi kjøpte bygget for 22 millioner kroner. To av leietakerne var da på tur ut. Fallhøyden var utrolig stor, minnes Trond Amundsen.

Risikoen til tross; brødrene lot seg ikke skremme fra å låne hele beløpet for å finansiere kjøpet. Knapt et halvt år etterpå kjøpte de ytterligere et næringsbygg i Bodø. Denne gang lånte de drøye 16 millioner kroner.

Staples-bygget ble etter syv år solgt med god gevinst. Og brødrene vokste seg etter hvert store i eiendomsmarkedet i Bodø. 

- Vi solgte Staples-bygget i 2007. Da hadde verdien økt til det dobbelte, sier Trond Amundsen.

Ekstremsport

Investerings- og innovasjonstempoet økte i årene etterpå. Alltid med SpareBank 1 i ryggen.

- Det var ekstremsport. Vi fikk sterke frarådninger fra andre underveis. Men den gangen gikk du i banken og fikk 100 prosent lån. Det får du ikke i dag, sier Jørgen Amundsen.

Avdelingsleder bedriftsmarkedet i SpareBank 1 Nord-Norge, Bertil Sandvik Aas smiler.

- Vi hadde tro på brødrene og de tankene og ideene som ble presentert oss. Mye er mulig hvis ideen og planen er god nok. Mange lurer på helt grunnleggende ting, fra hvordan de skal sette opp selskap, til hvordan de skal komme seg videre og få i gang prosessen med å utvikle et produkt. Vi får spørsmål fra folk på alle nivåer. Vi har kapital og ønsker å stimulere til å stimulere til vekst i SMB-markedet (små- og mellomstore bedrifter), sier han.

SpB3
Bertil Sandvik Aas i SpareBank 1 Nord-Norge har god kontakt med brødrene Trond og Jørgen Amundsen. Foto: Lise Fagerbakk, innholdsprodusent Avisa Nordland.

Begynte som flyteknikere

Overgangen og inngangen til eiendomsmarkedet i Bodø var tilfeldig. Begge brødrene er utdannet og var den gang ansatt som flyteknikere. Trond Amundsen hos Widerøe. Jørgen Amundsen i forsvaret.

- Vi holdt på å snekre sammen med pappa - og vi hadde en kompis som holdt på med eiendom. Det ballet bare på seg. Normalt bygger man seg opp kapital gradvis, men vi pantsatte alt vi hadde og kjøpte Staples-bygget, forteller Trond Amundsen.

Helt cowboy var det ikke.

- Vi analyserte kjøpet etter worst case-scenariet. Vi ønsket å posisjonere oss. Renta så ut til å holde seg stabil og verdien på eiendom så ut til å øke. Det viste seg at vi fikk rett, sier han.

Bonanza

Men det har kostet. 

- Et par år etter at vi kjøpte Staples-bygget, begynte vi med boligprosjektet på Støver i Bodø. Vi kjøpte 28 boenheter, men rakk ikke å stille garanti før de ble solgt. Vi laget et nytt prosjekt; Alstad panorama. Her kan du snakke om risiko. Men før vi rakk i banken var også disse solgt. Det var bonanza, sier de to.

Pengene rant inn. 

- I årene 2004/05 investerte vi i 60/ 70 boenheter. Vi fikk inn all kapital før finanskrisen i 2008, sier Trond Amundsen.

...men pengene rant også ut. 

- Vi har tapt masse penger, men vi har ikke satt noen i knipe. Vi har ingen konkurser, sier Jørgen Amundsen.

Verdiskapningen dette har gitt i forhold til etableringer, med ansettelser og økonomisk gevinst for flere enn brødrene, er stor.

Nå har de gått hver sin vei.

- Jeg har solgt meg ut, og i denne prosessen var gode råd fra SpareBank 1 vesentlige, sier Jørgen Amundsen, som nå driver sitt eget firma; CCJ Invest AS.

Gjennom dette selskapet har han kjøpt og utvikler nå tre næringsseksjoner i sentrum av Bodø. Her blir det Kiwi-butikk, treningssenter og parkering.

Nye planer

Trond Amundsen fortsetter for fullt, og har gjennom selskapet T. Amundsen Eiendom flere nye prosjekter på gang:

  • Har kjøpt hotelltomten i Bodø og vant anbudskonkurransen for nytt bygg til Fylkesmannen i Nordland. Bygget vil etter planen stå ferdig i 2020.
  • Hotelltomten trinn II; skal utvikles videre.
  • Har kjøpt Alsgården på Alstad. Bygget er på 11.000 kvadratmeter og har et stort utviklingspotensiale.

Dette er saken:

FNs bærekraftsmål nummer 8.
FNs bærekraftsmål nummer 8.

SpareBank 1 Nord-Norge er partner til Bodø/Glimt. Da Glimt nylig lanserte sitt bærekraftprosjekt Gi ALT, ble banken med.

Gjennom å rette fokus på bærekraft ønsker Bodø/Glimt å bli ytterligere relevant for eksisterende og nye partnere. Bodø/Glimt ønsker å inspirere og bidra til dette, og blir nå den første toppklubben i Norge som setter FNs bærekraftsmål på dagsordenen. De forskjellige bærekraftsmålene knyttes opp mot hjemmekampene med den enkelte kamppartner.

SpareBank 1 Nord-Norge er kamppartner til serieåpningen mot Rosenborg. Banken valgte selv FNs bærekraftsmål nummer 8: "Anstendig arbeid og økonomisk vekst". 

Sentralt for SpareBank 1 Nord-Norge er delmål 8.3: 

"Fremme en utviklingsrettet politikk som støtter produktiv virksomhet, opprettelse av anstendige arbeidsplasser, entreprenørskap, kreativitet og innovasjon, og stimulere til formalisering av og vekst i antall svært små, små og mellomstore bedrifter, blant annet ved å sørge for finansielle tjenester."

Gi ALT for en bærekraftig framtid

  • Gjennom Eliteseriesesongen 2019 skal vi følge Bodø/Glimts kamppartnere med artikler som denne.

  • Hver kamppartner fronter ett av FNs 17 bærekraftmål.

  • Dette i tråd med Bodø/Glimts egen bærekraftstrategi GI ALT for ei bærekraftig fremtid.

Annonse fra Eliteserien: