Kasper Høgh peker mot venstre side av banen med sin høyre arm under oppgjøret mot Sandefjord på Aspmyra i mai 2024

Glimt sparker i gang fotballsommeren

Eliteserien er tilbake, og fotballsommeren kan begynne

Annonse:

Etter en lang juni måned uten eliteseriefotball er endelig verdens herligste liga tilbake. Kast vekk fotballabstinensene for fredag kveld spiller Bodø/Glimt igjen.

For andre gang i år går ferden til Østfold, når Glimt gjester Sarpsborg 08 til publikumsfest på Sarpsborg stadion. Næringslivet i byen ved Glommas bredder har gått sammen og for bare 29 kroner kan fotballfans skaffe seg billett til oppgjøret. Dermed er det ventet en ordentlig sommerfest når serielederne kommer på besøk.

Ferien er over

2. juni vant Bodø/Glimt 1–0 borte mot Haugesund, og deretter tok spillerne noen rolige og svært fortjente fridager med familie og venner. Ferdig oppladede og klare for en hinsides spennende fotball-sommer møttes de igjen på treningsfeltet på Aspmyra for et par uker siden.

I løpet av «ferien» har de helgule fått lagt ned utallige treningstimer og også rukket å spille en treningskamp mot Strømsgodset. Den kampen vant Glimt 2–1.

Seieren mot Haugesund i siste kamp før ferien var Glimts første seier siden Tromsø ble slått 4–0 16. mai. I kampene som fulgte gikk nordlendingene på et par tunge poengtap. 0–1 borte mot HamKam andre pinsedag ble Glimts første og foreløpig eneste tap i årets Eliteserie. Deretter tok Glimt to poeng på to hjemmekamper mot henholdsvis KFUM og Sandefjord.

Lad opp til kampen med de nyeste episoden av 4-3-3, der Runar Espejord og Jostein Gundersen er på besøk: 

Episoden finner du også der du lytter til podkast

Dermed smakte 1–0-seieren mot Haugesund svært godt for Bodø/Glimt, og nå råder optimismen om at ferien og noen uforstyrrede treningstimer har gjort godt for et Glimt-lag som plagdes litt i perioden før EM-pausen.

Ferien har i alle fall gjort godt for noen Glimt-spillere, for mot Sarpsborg er to spillere tilbake fra skade og med i troppen igjen. Daniel Bassi forlot banen under treningskampen mot Molde før seriestart, og er endelig tilbake. Fredrik André Bjørkan har heller ikke vært med siden han gikk av med en skade tidlig i kampen mot Strømsgodset 5. mai.

Bodø/Glimt-spillerne jubler etter 2–0-seieren mot Sarpsborg 08 på bortebane i første serierunde i 2023
Bodø/Glimt kunne juble med sine oppmøtte supportere etter å ha slått Sarpsborg 08 2–0 på bortebane i første serierunde i 2023

Ny trener og nedrykksplass

Tidligere denne uka kom nyheten om at Sarpsborg 08 fortsetter 2024 med ny hovedtrener. Den tidligere KBK-treneren Christian Michelsen er ny sjef i Østfold-byen, og håper å få skuta tilbake på riktig kjøl, allerede mot Glimt fredag kveld.

For det har ikke blitt den seriestarten Sarpsborg 08 hadde håpet på. Det var knyttet store forventninger til laget før sesongen, og mange så de blåhvite som en reel utfordrer for de antatte topplagene. Slik har det ikke sett ut foreløpig.

Kun Sandefjord har hatt en dårligere start på sesongen enn Sarpsborg. På 11 kamper står de igjen med 10 poeng, tre seire og én uavgjort. Det første poenget kom i tredje serierunde mot rivalene fra Fredrikstad da de spilte 2–2 på bortebane. Hjemme i Sarpsborg har de bare vunnet én eneste gang i år, da de slo Lillestrøm 1–0 i starten av mai. Molde og Tromsø er de to siste lagene som har måtte gi tapt for Sarpsborg henholdsvis 2–4 og 0–3.

Slik så det ut da Sarpsborg tok sine foreløpig siste poeng, borte mot Molde i slutten av mai: 


I de siste kampene før ferien tok Sarpsborg ingen poeng. 2. juni ble det 1–3-tap borte mot Kristiansund, mens Strømsgodset ble for sterke i Sarpsborg runden før. Når vi er inne på svake prestasjoner på hjemmebane er det vanskelig å ikke nevne kjempeskrellen Sarpsborg gikk på hjemme mot HamKam på fotballens egen festdag. 16. mai ble alt annet enn fotballfest for Sarpsborg som tapte hele 1–7 for HamKam. De grønnhvite fra mjøsbyen fulgte for øvrig opp 7–1-seieren mot Sarpsborg med å slå Bodø/Glimt 1–0 fire dager senere.

For statistikknerdene

Ingen før kampen-analyse uten litt statistikknerding. Bodø/Glimt og Sarpsborg har møttes flere ganger både i Eliteserien, 1. divisjon og i cupen, så her er det mye statistikk å ta av.

På 23 oppgjør her det Bodø/Glimt som har den suverent beste statistikken. Glimt har vunnet over halvparten av kampene og står med 12 seire, hvor fire av dem har kommet på bortebane i Sarpsborg. Kun én gang har Glimt reist hjem fra Sarpsborg med tap (mot 08. Glimt har flere tap mot andre Sarpsborg-lag gjennom historien). Det skjedde i 2014, da Bodø/Glimt tapte 1–2 etter at bodøværingen Martin Wiig avgjorde fire minutter før slutt.

Det er med andre ord ti år siden Glimt tapte borte for Sarpsborg sist, men hjemme i Bodø har Sarpsborg oftere stukket kjepper i Glimt-hjulene. Tre ganger har S08 vunnet i Bodø, sist i 2016, også da 2–1. Syv av 23 oppgjør har endt i poengdeling.

Slik så det ut da Glimt slo Sarpsborg på bortebane i første serierunde i 2023: 


Glimt har også, naturligvis, målforskjellen på sin side. 49 ganger har Glimt scoret mot Sarpsborg, og kun 26 ganger har Glimt sluppet inn. Da lagene møttes i fjor vant Glimt 2–0 både på bortebane i første serierunde og på hjemmebane i siste serierunde. I vinter møttes lagene til treningskamp i LSK-hallen, også da vant Glimt 2–0.

En annen interessant statistikk foran fredagens oppgjør er den nye Sarpsborg-trenerens Glimt-spøkelse. I flere år ledet han Kristiansund med stor suksess i Eliteserien, men mot Bodø/Glimt gikk det aldri veien for Michelsen. På ti forsøk står han med ett poeng mot Kjetil Knutsen. Poenget kom i hans første kamp mot Glimt, og siden har han gått på ni strake tap.

Så gjenstår det å se om Kjetil Knutsen får sin seier nummer ti på rad mot trenerkollegaen eller om Michelsen pynter på statistikken når Glimt gjester Sarpsborg fredag kveld klokken 19:00.  

Annonse fra Eliteserien: