Gjenbruksnett til A-laget
Små steg mot større endringer. Et nett i riktig retning. Action Now A-lag Herrer
Reisevirksomheten til A-laget har tatt seg betraktelig opp de siste årene. I tillegg til å reise til alle kampene i Norge, har det de siste årene også vært reising til det store utland. For hver reise pakkes drakter og utstyr ned. Å tenke bærekraft gjør alle ansatte i klubben, så da materialforvalter Tor Karlsen fikk idéen om gjenbruksnett, ble det fort en realitet.
- Dette er et godt eksempel på at alle i klubben har et bevist forhold til bærekraft og har bærekraftsansvar, forteller leder for marked i Bodø/Glimt, Tom Steffensen.
Bærekraftspartner hjelper til
- A-laget har i "alle" år pakket ned drakter og utstyr til hver enkelt spiller i vanlige handleposer i plast. Tor fortalte at plastposene gikk fort i stykker og at han ønsket seg tøynett han kunne bruke gang etter gang, år etter år, fortsetter Steffensen.
Da idéen var på bordet, ble det naturlig for klubben å høre med bærekraftspartner Retura Iris om dette var noe de kunne tenke seg å være med på. Som renovasjonsselskap vet de godt hvor stor forbruket av plast, og konsekvensene av både bruk og dårlig sortering av plast. De var ikke vanskelige å be og ville støtte klubben med bærekraftsnett.
- Dette er en veldig god måte å få bort unødvendig bruk av plastposer. Dette er med på å skape et signal om at det er enkelt å gjøre en liten endring som gjør en forskjell. Man oppnår jo enkelt og greit mer gjenbruk av den samme posen, og man får ned forbruket av plast, forteller leder for kommunikasjon og marked i Iris Salten, Pernille Devold Kolsing.
Få ned plastbruken
Gjenbruksnettene er laget uten navn, kun med nummer, som gjør at nettene ikke er låst til en spiller og dermed kan brukes igjen og igjen, år etter år.
- Det som er med «den vanskelige» plasten er at det i utgangspunktet er en veldig fin oppfinnelse fordi den er veldig bestandig. Men det er også dette som gjør den så problematisk. I naturen vil den kunne brytes ned over tid, men da til mikroplast. For å få ned mengden plastavfall som havner på avveie så er det kun to ting som gjelder: få ned forbruket og unødvendig bruk av plast, og sorter plasten slik at den kan gjenvinnes til ny plast, fortsetter Devold Kolsing.
Det er ikke alltid de store tingene som må gjøres for å få en endring som betyr noe. Når A-laget bruker handlenett er det et tydelig eksempel på at det er små endringer i hverdagen som skal til for at forbruket av plast blir kuttet ned.
Les hvordan klubben gikk fra nøkkelbånd til vester ved bærekraftsdulting her.
- Det finnes flere eksempler på at klubben tar bedre valg og endrer på rutiner for å bli mer bærekraftig. Vi har enda en vei å gå, men hvert steg vi tar er i riktig retning, avslutter Steffensen.