Fra bedriftslag til gigant

Gruppespillet er straks i gang. Les deg opp om neste motstander.

Annonse:

Fjorårets Europa-moro er historie, men heldigvis har historien en tendens til å gjenskrive seg selv. For denne uken setter Bodø/Glimts helgule helter seg igjen i flyet på vei til sydligere strøk for å spillet et europeisk gruppespill. Denne gangen på nivået over fjorårets Conference League-spenning.

Glimt startet årets Europa-reise på samme sted som i fjor. Men der Glimt i 2021 tapte for Legia fra Polen i første kvalifiseringsrunde til Champions League ble det i år en «enklere» vei for de helgule. Færøyske Klaksvík, nordirske Linfield, litauske Zalgiris Vilnius og kroatiske Dinamo Zagreb ble alle slått på Aspmyra, før Glimt til slutt måtte ta til takke med Europa League-gruppespill etter å ha tapt den avgjørende kampen i Zagreb 1-4 etter ekstraomganger.

I fjor endte Glimts Europa-eventyr i kvartfinalen i UEFA Europa Conference League med 2-5 sammenlagt mot Roma, som Glimt også beseiret i gruppespillet. Mange har nok 21/22-sesongens opplevelser friskt i minnet og ser frem mot en ny høst fullspekket av moro.

Endelig gruppespill igjen

Glimt ble seedet som nummer tre i sin gruppe før trekningen, og endte opp i gruppe med London-laget Arsenal, nederlandske PSV og sveitsiske Zürich. En knalltøff og spennende gruppe. De to førstnevnte er nok de største favorittene til å gå videre, men vi må ikke glemme at Glimt har overrasket før.

I fjor var rangert som nummer fire i sinn gruppe bak Roma, CSKA Sofia og Zorya Luhansk. Glimt endte som nummer to, ubeseiret og bare ett poeng bak Roma, som til slutt skulle stå igjen som mestere i turneringen.

_DSC5841.jpg
Patrick Berg er tilbake og klar for å spille europeisk gruppespill med Bodø/Glimt. Her før hans foreløpig siste hjemmekamp i Europa med Glimt, da de helgule slo CSKA Sofia 2-0 i fjor høst. Foto: Kent Even Grunstad

Også FC Zürich er en vanskelig nøtt å knekke. Sveitserne ble seriemestere i hjemlig liga for første gang på flere år i fjor og har spilt seg inn i gruppespillet blant annet ved å slå Linfield.

Aller første kamp for Glimt i gruppe A er på bortebane i Nederland. Det er faktisk ikke mer enn et lite halvår siden sist Glimt skaffet seg gode erfaringer og opplevelser i Nederland. Da var det AZ Alkmaar som sto på motsatt banehalvdel. Etter at Glimt vant en tett og jevn kamp i Bodø 2-1, ble det ekstraomganger i Alkmaar. Alfons Sampsted stakk tåa frem på et innlegg fra Hugo Vetlesen og styrte Glimt videre til kvartfinalen i Conference League på lekent vis. Denne gangen er det PSV fra Eindhoven som skal få bryne seg på Bodø/Glimt. De skal vi bli bedre kjent med i denne artikkelen.  

Blant de store

Nederland er en stolt og stor fotballnasjon i Europa. Blant annet hadde de hele fire lag i sluttspillet i Conference League sist sesong, der Norge bare hadde ett lag med i alle de tre europeiske turneringene.

PSV regnes som én av de tre store i Nederland, sammen med den ubestridte eneren, Ajax fra Amsterdam og Feyenoord fra Rotterdam. De to førstnevnte fra den største og nest største byen. Eindhoven er landets femte største by.

PSV ble stiftet tre år før Bodø/Glimt som et bedriftidrettslag for den nederlandske EL-giganten, Philips.  Da skjønner du sikkert hva P’en i PSV står for (Philips Sport Verenging). Allerede den gang var klubbens farger rødt og hvitt, og «rood-witten» er fortsatt et kjent kallenavn på idrettsklubben.

Maccabi Tel Aviv v PSV Eindhoven Knockout Round Play-Offs Leg Two - UEFA Europa Conference League (1).jpg
TEL AVIV, ISRAEL - FEBRUARY 24: Players of PSV Eindhoven celebrate following the UEFA Europa Conference League Knockout Round Play-Offs Leg Two match between Maccabi Tel Aviv and PSV Eindhoven at on February 24, 2022 in Tel Aviv, Israel. (Photo by Tullio Puglia - UEFA/UEFA via Getty Images)

De første årene var det bare arbeidere i Philips som spilte for PSV, men i 1928 åpnet det opp at andre også kunne bli medlem av PSV. Året etter ble klubben for første gang nederlandske mestere. Siden det har de vunnet Æresdivisjonen hele 24 ganger. Sist i 2018.

Klubben har også en stolt historie og er nesten uten unntak en naturlig del av europeiske turneringer. I 1988 vant klubben for første og foreløpig siste gang det vi i dag kjenner som Champions League, etter å ha slått portugisiske Benfica i finalen. I perioden fra 1986 til 1992, som regnes som klubbens virkelig storhetsperiode vant de Æresdivisjonen seks ganger. Av ferskere Champions League-historie kan vi jo nevne at laget var i semifinalen i 2004/05-sesongen og tapte knepent (bortemål) for AC Milan. Vi kjenner den følelsen.

Talentfabrikk

I skrivende stund ligger PSV som nummer fire i den nederlandske ligaen. Det er de to store, Ajax og Feyenoord som har de to øverste plassene, mens Håkon Evjen og AZ Alkmaar foreløpig ligger som nummer tre. Det er tett og jevnt i toppen av tabellen etter fem runder. PSV har vunnet fire, men tapte for Twente sist helg og gikk dermed på årets første poengtap.

I Europa-kvalifiseringen i år gikk nederlenderne direkte inn i den tredje kvalifiseringsrunden til Champions League etter å ha endt opp som nummer to på tabellen i fjor. PSV slo imponerende nok Monaco 4-3 sammenlagt etter å ha vunnet den avgjørende kampen 3-2 på hjemmebane. Like bra gikk det ikke i play off-kampen mot Rangers. Skottene slo PSV 1-0 i Eindhoven og gikk inn i gruppespillet i Champions League, sammen med Celtic som Glimt i fjor sendte ut av Conference League, med 3-2-seiere sammenlagt.

PSV regnes som en av de virkelig store talentfabrikkene i Europa, og selger stadig spillere ut i de store klubbene. De kan skilte med å ha hatt spillere som Ronaldo, Romário, Jaap Stam, Ruud van Nistelrooy, Arjen Robben, Patrick Kluivert, Ruud Gullit og mange flere innom klubben sin.

Nevnte van Nistelrooy er i dag klubbens trener. Manageren har en fortid som spiss i noen av de beste årgangene til den engelske giganten Manchester United. Det er nok slik nordmenn flest kjenner ham, men han har også figurert gjenvlig på det nederlandske landslaget.

Netherlands Training Session and Press Conference - UEFA Euro 2020 Round of 16.jpg
Ruud van Nistelrooy er PSVs trener. Her fra tiden han var assistenttrener for landslaget. (Photo by Alex Livesey - UEFA/UEFA via Getty Images)

Kampen mot Glimt førstkommende torsdag spilles på PSV stadion, også kjent som Philips stadion. Stadionet ble blant annet brukt under fotball-EM som ble arrangert i Nederland og Belgia i 2000. Philips stadion har en kapasitet på cirka 36.500.

Utsatt for plyndring og branner

 Som oftest når Glimt er ute på reise i Europa er det til de største byene, i det minste til hovedstedene. Det er bare Klaksvík som har vært fra en ikke-hovedstad av de lagene Glimt har møtt i år. Men Eindhoven er heller ikke hovedstaden i Nederland. Sist Glimt var i Nederland var det også utenfor Amsterdam, Alkmaar.

Eindhoven er landets femte største by og har i overkant av to hundre tusen innbyggere. Byen ligger i det sørlige Nederland strategisk plassert langs den gamle handelsruten mellom Holland og Liège. Byen utviklet seg fra rundt 1200-tallet da det var omtrent 170 hus innenfor bymurene til den storbyen det er i dag.

Eindhovens historie er preget av utallige plyndringer og branner. Stor fattigdom gjorde at man ikke klarte å vedlikeholde bymurene og dermed var forsvaret mot plyndringer svakt på store deler av 13-1500-tallet. I midten av 1500-tallet ble 75 prosent av byen brent ned i en stor brann, men med hjelp av Vilhelm I av Oranien ble byen bygget opp igjen i løpet av bare seks år.

PSV Eindhoven v Club Atletico de Madrid - UEFA Champions League Round of 16 First Leg.JPG
Philips stadion hvor torsdagens batalje mellom PSV og Bodø/Glimt skal utspille seg. (Photo by Simon Hofmann - UEFA/UEFA via Getty Images)

I middelalderen var byen omringet av store vollgraver som skulle hindre uvedkommende adgang til Eindhoven. Da byen opplevde en kraftig vekst under den industrielle revolusjonen på 1800-tallet økte også behovet for flere hjem til arbeiderne i byen. Det ble bygget kanaler, veier og jernbaner. Det var tobakk og tekstiler som var hovedindustrien i byen, men i 1891 ble det grunnlagt en lyspærefabrikk i byen. Fabrikken går i dag under navnet Philips og har utvidet næringen til å omhandle stort sett det aller meste av elektronikk. Grunnleggelsen av Philips gjorde at industrien i byen blomstret ytterligere, og byen gikk på starten av 1900-tallet gjennom store endringer, slik at ikke lenger vollgravene skulle avgrense og forhindre videre vekst.

På samme måte som vår hjemby er det få historiske bygg å få øye på i Eindhoven i dag. Under et storskala bombetokt under andre verdenskrig ble store deler av byen ødelagt. Byen ble så gjenoppreist med flere høyhus. På 60-tallet tok de ikke hensyn til historiske bygg. Blant annet ble det gamle nygotiske rådhuset revet for å bygge en ny hovedvei. Det ble derfor bygget et nytt og moderne rådhus i byen. Hovedveien ble aldri bygd.

Funfact om Eindhoven og Nederland

Som alltid når Bodø/Glimt er ute på tur i Europa liker vi å briefe med funfact-kunnskapene våre. Det er nok ikke alltid funfactene er hundre prosent treffsikre, etter som vi selvfølgelig må google oss frem til dem, og ikke legger kildekritikk øverst på prioriteringslista. 

Uansett, her følger 10 artige fakta om Eindhoven og Nederland. 

1. Eindhoven er den grønneste byen i Nederland. I alle fall av de fem store. 

2. Etter krigen ville folk vise at lyset var kommet tilbake til byen. Innbyggerne satte derfor oss stearinlys i vinduene sine. Denne skikken ble mer og mer populær (og modernisert). I dag kan nyte "the route of lights", en 22 (tidligere 40(!)) kilometer lang rute med lys fra midten av september til midten av oktober. 

3. Eindhoven er Nederlands design-hovedstad. 

Okei, så var ikke Google like bra som vi er vant med. Fun facts om Eindhoven er overraskende vanskelig å finne. Vi har også prøvd å søke etter fun facts på Yahoo, Bing og Kvasir uten hell. Derfor gir vi heller våre lesere et lite tilbakeblikk til de ti fun factene vi skrev om Nederland da vi møtte AZ Alkmaar for et halvt år siden. "Til glede for nye lesere", som NRK pleier å skrive når de republiserer gamle saker. 

Her er 10 artige fakta om Nederland, i stedet: 

1. Nederlandske menn er verdens høyeste. En gjennomsnittlig nederlandsk mann er 183 cm høy. 

2. Nederland er verdens største eksportør av blomster. Kanskje ikke så overraskende? Hvem vil vel ikke ha noen nydelige tulipaner på kjøkkenbordet?

3. Én tredjedel av Nederland er under sjøen. Ja, ikke bokstavelig talt, altså. Men Nederland ligger lavt, og én tredjedel er altså under havnivået. Men det er ikke verdens mest lavtliggende land, for det er som alle vet ... Maldivene. 

4. Nederland var det første landet hvor likkjønnet vigsel ble tillatt. Dette synes vi Nederland kan slå seg på brystet og skryte av. Selv om de var først, er vi glade for at de ikke er det eneste.

5. Nederlenderne elsker lakris. Ingen spiser mer lakris enn nederlenderne. 

6. Det er over tusen vindmøller i Nederland. Denne trenger vi ikke å utdype. 

7. Nederland farget gulroten orange. Hæ? Joda. Gulroten er egentlig hvit, lilla eller gul. Men den nederlandske kongen Willian den tredje hjalp Nederland til å bli selvstendig fra Spania og nederlandske bønder farget gulrotene orange som en aldri så liten takk. Ikke spør oss hvordan de fikk til det. 

8. De elsker å sykle. Ingen har flere sykler enn nederlenderne. Det finnes over 22 millioner sykler i landet, og så mange har de ikke en gang i Bejing. Der har de bare ni millioner, ifølge Katie Melua. That's a fact. It's a thing we can't deny.

9. Bare Mexcio eksporterer med øl. Vi har vel (nesten) alle tatt et glass med iskald nederlands pils. 

10. Nederland har verdens eldste nasjonalsang. Den nederlandske nasjonalsangen kan dateres tilbake til 1569 - 1572. Verdens eldste nasjonalsang, altså. Og Don McLean som sier at musikken er død.

Annonse fra Eliteserien: