En voksende kjempe

Bli bedre kjent med vår neste motstander i Europa League

Annonse:

Torsdag spilles den andre runden av årets seriespill i Europa League. Glimt reiser til Brussel med tre poeng og masse selvtillit etter den første runden sist uke. Hjemme på Aspmyra var Glimt nådeløse mot den portugisiske stormakten Porto, og feide superstjernene av kunstgresset.

Til tross for at gjestene fra Portugal tok en tidlig ledelse snudde Glimt kampen allerede før pause, og ledet kampen 2–1 etter halvspilt. I starten av andre omgang skulle Portos ørlille håp tennes, men Isak Dybvik Määttäs utvisning var ikke nok for Porto til å reise hjem med noe særlig mer enn kamerarullen full av nordlysbilder.

Jens Petter Hauge vartet opp med sin andre scoring for kvelden, da han økte ledelsen til Glimt i andre omgang. Gjestene reduserte like før slutt, men det var de helgule fra Bpdø som sto igjen som seiersherrer etter 3–2-seieren på Aspmyra sist onsdag.

Nå venter nye utfordringer. Denne gangen på bortebane i den belgiske hovedstaden Brussel.

Startvansker

Der holder nemlig Royale Union Saint-Gilloise til. Klubben som har et hatt en eventyrlig reise i belgisk fotball de siste årene, og som etter hvert begynner å få litt erfaring på europeisk nivå. Litt sånn som Bodø/Glimt, med andre ord.

Union, som vi omtaler klubben som heretter, fikk ikke en like god start på Europa League som Glimt. På bortebane i Istanbul mot Fenerbahçe tapte belgierne 1–2 og står igjen med null poeng etter første spillrunde i Europa Leagues nye seriespill.

Laget Glimt møter på den belgiske nasjonalarenaen torsdag har som nevnt fine resultater fra de siste årene, men har ikke kommet skikkelig i gang i årets serie. I skrivende stud ligger de som nummer åtte på tabellen i Belgia. Serien i Belgia har nylig startet.

Nå skal vi prøve å bli litt bedre kjent med torsdagens motstander.

Union er kjent for å ha et energisk publikum på sine hjemmekamper
Union er kjent for å ha et energisk publikum på sine hjemmekamper

Fra skyggenes dal til europeiske topper

Union kommer ifølge den norske Wikipedia-artikkelen fra kommunen Forest, men er kalt opp etter nabokommunen Saint -Gilles. Klubben er stiftet i 1897, og det tok ikke lang tid før klubben oppnådde stor suksess i den hjemlige ligaen. Union vant elleve seriemesterskap mellom 1903 og 1935, og var dermed den mest suksessrike belgiske fotballklubben frem til andre verdenskrig.

Titlene klubben tok før verdenskrigen gjør at Union stadig er blant de mest suksessfulle klubbene i Belgia, men i nyere tid har andre storklubber som Anderlecht og Glimt-kjenningen Club Brugge tatt over hegemoniet.

Klubben spiller normalt sine hjemmekamper på Joseph Marien Stadium i Forest, et stadion som tar rundt 9400 tilskuere. Det stadionet er derimot ikke godkjent for spill i Europa, og kampen mot Glimt spilles dermed på Belgias nasjonalarena. Vi kommer tilbake til det legendariske stadionet kampen spilles på lenger ned i artikkelen.

I 1973 rykket klubben ned fra det øverste nivået, og klarte ikke komme tilbake til toppen av belgisk fotball før i 2021. 48 år etter nedrykket var altså klubben tilbake på øverste nivp for tre år siden. Og de siste årene har vært svært vellykket for klubben som spiller i gule og blå hjemmedrakter. Glimt spiller torsdagens kamp i den hvite Saltstraumen-drakten.

Union er kjent for et energisk hjemmepublikum, men i og med at kampen mot Glimt spilles på et mye større stadion enn det normalt spiller på er det ikke ventet at hjemmepublikummet klarer å være like dominerende i lydbildet som hjemme i Forest.

Bildet viser en liten stadion i landlige omgivelser, nærmest midt i et skogholt. Dette er Unions egentlige hjemmebane
Unions egentlige hjemmebane i Forest

I sitt første år tilbake i toppdivisjonen i Belgia endte Union opp som nummer én på tabellen i grunnspillet. Klubben ble den første til å klare det direkte fra opprykk året i forveien. Dessverre for Union er ikke serien i Belgia ferdigspilt etter at alle lagene har møtt hverandre to ganger, slik den er i Norge. I Belgia møtes lagene i toppen av tabellen i et sluttspill, likt det Glimts kvinnelag nå skal igjennom i 1. divisjon denne høsten. I sluttspillet endte Union på andreplass, likefullt en imponerende prestasjon. For første gang i klubbens historie skulle de forsøke seg i kvalifiseringen til Champions League.

I 2024 fortsatte suksessen for Union. 9. mai ble klubben cupmestere for første gang på 110 år etter at de slo Royal Antwerp 1–0 i finalen. Laget vant også finalen i cupen i 1914, og har vunnet cupen totalt tre ganger. Etter 1935 er det ferske cupgullet klubbens eneste tittel. Union ble nummer to i serien i både 21/22-sesongen og i 23/24-sesongen.

Tidligere Glimt-spiller Victor Boniface spilte for Union i sesongen 2022/23 og ble toppscorer i Europa League. Union gikk hele veien til kvartfinalen, der de ble slått ut av Bonifaces nåværende klubb Bayer Leverkusen. Vi tok en prat med Victor Boniface tidligere denne uka. Se intervjuet med Boniface i videovinduet under:

Hjemme på fremmed gress

Som nevnt spilles ikke Glimts møte med Union på hjemmelagets offisielle hjemmebane. I stedet spilles akmpen på nasjonalarenaen, Kong Baudouin stadion. Stadionet tar over 50 tusen tilskuere og brukes av de belgiske landslagene i både fotball og rugby, i tillegg til å være et kjent friidrettsanlegg.

BRUSSELS, BELGIUM - OCTOBER 16: Players, fans and match officials observe a minutes silence prior to the UEFA EURO 2024 European qualifier match between Belgium and Sweden at King Baudouin Stadium on October 16, 2023 in Brussels, Belgium. (Photo by Alexander Hassenstein - UEFA/UEFA via Getty Images)
På denne stadion møtes Bodø/Glimt og Union torsdag. Her fra landskamp mellom Belgia og Sverige

Stadion er tidligere kjent som Heysel stadion, og åpnet i 1930 dagen etter Belgias 100 årsjubileum. Da het stadion Jubelstadion. Stadionet har vært vertskap for flere europeiske finaler, og er nok aller mest kjent for tragedien i 1985.

Stadionet var i dårlig stand og var preget av dårlig vedlikehold da den i 1985 var finalearena i Serievinnercupen (nåværende Champions League). Stadionet gikk bokstavelig talt i oppløsning under kampen mellom Liverpool og Juventus. Det var flere supportere som ikke hadde fått tak i billetter til oppgjøret, men gjorde det som sto i deres makt for å slippe inn. Det er observert supportere som har sparket hull i ytterveggen på stadionet for å komme seg inn. Ulykken førte til at nærmere 40 tilskuere mistet livet. Ulykken første også til at Liverpool ble utestengt fra alle europeiske turneringer i seks år, mens andre engelske fotballklubber fikk en karantene på fem år fra å delta i europeisk fotball. I ettertid har det belgiske politiet blitt kritisert for dårlig innsats og planlegging, mens UEFA har blitt beskyldt for å arrangere finalen på en stadion som ikke holdt mål.

Europas hovedstad

Når Glimt reiser ut på tur i Europa pleier vi alltid å skrive noen ord om byen og landet vi skal besøke. Nå er det den belgiske, eller faktisk europeiske hovedstaden Brussel som står for tur. Lenger ned i artikkelen finner du som alltid artige og interessante fakta om byen vi besøker.

Men først skal vi, lynkjapt, ta en liten geografi- og historietime.

Brussel er som nevnt Belgias hovedstad, men regnes også som Europas (EU) hovedstad all den tid både Europakommisjonen og Europaparlamentet ligger i byen. I tillegg finner du også NATOs hovedkontor i Brussel.

Bilde av en bygning i Brussel som ligger delvis i skyggen og delvis i solen tatt fra bakken mot en mørk og dyp blå himmel
Dersom du nyter god arkitektur er Brussel en fin by for deg

Brussel er med andre ord en internasjonal by, og en by hvor det florerer flere språk. Belgia har tre offisielle språk, fransk, nederlandsk (flamsk) og tysk. I Brussel er det fransk og flamsk som er de offisielle språkene, men byen har også flere utlendinger og immigranter som prater sine språk. Hele 27 prosent av byens innbyggere prater et annet språk enn byens offisielle.. Nederlandsk var det dominierende språket i Brussel frem til 1950-tallet, men i dag er det fransk som dominerer. Hele 77 prosent av innbyggerne oppgir fransk som sitt morsmål, mens 16 prosent bruker nederlandsk.

Det bor over 1,2 millioner mennesker i Brussel og er Belgias definitivt største by.

Artige fakta om Brussel

Men nå er det nok kjedelige fakta. La oss gå i gang med de artige faktaene. Merk at vi igjen opererer med høyst lite troverdige kilder i dette avsnittet.

  1. Regnby: Det regner i snitt rundt 200 dager i året i Brussel.
  2. Himmel for ølelskere: Denne vil nok mange tilreisende Glimt-supportere sette pris på. På puben Delirium i sentrum finnes det over 2000 ulike ølsorter på tapp. Drikk med måte.
  3. Konfekt ble funnet opp i Brussel: Ikke så spennende i utgangspunktet, men bare hør nå. Belgia er god på sjokolade, og for å få folk til å ta medisiner bestemte en apoteker i Brussel seg for å gjemme medisin i sjokoladen til folk. Og slik kom man på at man også kunne gjemme nøtter og andre godsaker i sjokolade, og vips! Konfekt!
  4. Ta deg en tur på museum: Det finnes over 120 ulike museer i Brussel, så her er det umulig å kjede seg.
  5. Tissatrengt: Du har sikkert hørt om Menneken Pis, statuen av den lille gutten som tisser. Den er verdenskjent. Men visste du at de også har en Jeanneke pis? Lille jente tisser. Som om ikke det var nok. Den vesle jenta har en tissende hund også. Het Zinneke.
  6. Alle i Brussel er Zinneke: Ordet Zinneke kan oversettes til «bastard dog» på engelsk. Fillebikkje på norsk, kanskje? Uansett, det er visst nok vanlig å omtale personer fra Brussel som Zinneke. Kanskje greit å dobbeltsjekke før du prøver.
  7. Sump: Visste du at ordet Brussel kommer fra det gamle nederlandske navnet Bruoscella som betyr sump-bosetting?
  8. Tegneserie-Mekka: Er du glad i tegneserier er Brussel byen for deg. Både Tintin, smurfene og Lucky Luke er belgiske og Brussel lever opp til ryktet som tegneseriens hovedstad.
  9. Verdens tredje dypeste svømmebasseng: I Brussel finner du et av verdens dypeste svømmebasseng. Bassenget Nemo 33 er 34, 5 meter dypt og er verdens tredje dypeste svømmebasseng.
  10. Europa i miniatyr: Ja, faktisk helt bokstavelig. I Brussel finner du en miniatyrversjon av EU. Ta et lite googlesøk og sjekk ut Mini Europe.
Gatefoto fra Brussel med en av byens kirker lyst opp av solen. Bildet er i svart/hvitt og uten farger
Brussel, "Europas hovedstad"

 

Annonse fra Eliteserien: