Patrick Berg og Jostein Gundersen jubler etter seieren mot Tromsø 16. mai på Aspmyra. I bakgrunnen smiler Fredrik Sjøvold

Endelig tilbake på Aspmyra – toppkamp mot Brann

Bodø/Glimt og Brann møtes til toppoppgjør i Bodø

Etter en lang ferie vender endelig Bodø/Glimt tilbake til Aspmyra denne helgen. Søndag blir det en rysare av et toppoppgjør i Bodø når Brann kommer på besøk. Bergenserne ligger som nummer to på tabellen, og kampen spilles allerede 14:30. Et perfekt utgangspunkt for en skikkelig fotballfest.

For å krone det hele har det torsdag morgen blitt solgt godt over 7000 billetter til oppgjøret. Nå venter vi bare på at værgudene skal vise seg fra en bedre side. Foreløpig meldes det som fine temperaturer, men noe regn i lufta.

Over til det sportslige ...

To på rad

Glimt åpnet sommer/høst-sesongen med tre poeng i Sarpsborg sist helg. De helgule kom meget godt i gang, men tapte initiativet i kampen utover førsteomgang, og det var hjemmelaget som fikk hull på byllen først.

Etter pause var det derimot et litt annet Glimt-lag vi fikk se i det skiftende været i Østfold fredag kveld. Glimt svarte tidlig i andre omgang etter en lekker scoring av Patrick Berg. Jens Petter Hauge vippet ballen gjennom til en årvåken Håkon Evjen som fra død vinkel og dødlinja la ballen perfekt igjen til Patrick Berg som kom stormende inn i feltet. Uten problemet plasserte han ballen mellom beina på keeper og i mål fra kloss hold.

Glimt tok alle poengene i Sarpsborg etter overtidsdrama:

Men det skulle bli mer moro for de drøyt 600 Glimt-supporterne som hadde møtt opp denne junifredagen. Fredrik André Bjørkan ble byttet inn rundt tyve minutter før slutt etter å ha vært ute med skade siden 5. mai. Bodøværingen fikk også gleden av å være svært bidragsgivende da Glimt sikret alle tre poengene på overtid.

Albert Grønbæk spilte fri Bjørkan på venstrekanten. Bjørkan banket ballen inn foran mål der Ulrik Saltnes kom stormende. Men, like foran Saltnes kom en av Sarpsborgs forsvarere også stormende. Uchenna var uheldig og sparket ballen i eget mål, og dermed eksploderte det på bortefeltet i Sarpsborg.

Seieren var Glimt andre på rad etter en litt tung avslutning på vårsesongen. De helgule var i strålende form frem til og med 4–0-seieren mot Tromsø 16. mai. Deretter fulgte tre kamper uten seier (ett tap og to uavgjort mot HamKam (B), KFUM (H), Sandefjord (H), før Glimt i siste kamp før sommerpausen var tilbake med tre poeng på bortebane mot Haugesund.

Vi må med andre ord helt tilbake til 16. mai for å finne forrige Glimt-seier på Aspmyra. Nå kommer serietoer Brann på besøk. Et lag som ga Glimt mye hodebry i fjor og som er i kanonform om dagen.

Gullfeber i Bergen

Brann rykket opp fra OBOS-ligaen foran 2023-sesongen, etter en meget imponerende sesong på nivå to. De røde tok ikke foten av gasspedalen da de var tilbake i det gode selskap. I fjor var Brann meget gode, på våren tok de cupgull (for 22-seosngen) og til slutt endte de på andreplass på tabellen.

Slik så det ut da Brann møtte Glimt i Bodø i fjor:

Samme plassering som de har i dag. Brann har fått en kjempestart på sesongen, og ligger etter 13 spilte kamper (én kamp mer enn Bodø/Glimt) kun to poeng bak den regjerende seriemesteren fra Bodø. Med seier på søndag vil Brann ta over tabelltoppen, og kjenner vi bergenserne riktig vil det få blodet til å bruse i årene deres.

På de siste fem kampene har Bodø/Glimt og Brann speilet hverandres resultater. Brann står med to seire, to uavgjort og ett tap siden 16. mai. Sist uke spilte 0-0 mot Strømsgodset hjemme på stadion, et resultat de neppe er spesielt fornøyd med.

Brann har kun tapt to kamper i årets Eliteserie. Allerede i årets første hjemmekamp kom årets første tap for sølvlaget. Nyopprykkede Fredrikstad har imponert i år, og revansjerte 0–2-tapet for Glimt i første serierunde med en imponerende (og noe kontroversiell) 2–0-seier i Bergen i runden etter.

Etter det gikk laget på en flott rekke med seire og en og annen uavgjort før Brann i slutten av mai igjen måtte gi tapt på egen hjemmebane. Medaljejagende Molde ble et par nummer for store på Brann stadion og tok med seg en sterk 3–1-seier hjem til Rosenes by.

Er du interessert i å høre hva Jonas Kolstad tenker om kampen mot Brann? Hvilken Glimt-scoring var den vakreste i mai, og hvem er nominert i juni? Sjekk ut den siste episoden i videovinduet nedenfor, eller der du hører podkast:

Det er med andre ord et Brann-lag helt uten tap på bortebane som gjester Aspmyra søndag. Vi satser på at den statistikken endrer seg til helgen.

For statistikknerdene

Brann er en av de mest tradisjonsrike klubbene i Norge, og dermed et av lagene Glimt oftets har møtt i seriesammenheng. Totalt har lagene møttes 50 ganger i serien og én gang i cupen.

I fjor var Brann det eneste laget som ikke tapte for Glimt etter å ha smadret seriemesteren på Brann stadion i sesongens nest siste kamp. Bergenserne ledet hele 4–0 tidlig i andre omgang, men Glimt svarte to ganger mot slutten av kampen. Det var selvfølgelig ikke nok, og Brann vant kampen fortjent 4–2. I det motsatte oppgjøret på våren måtte det også en aldri så liten opphenting til for Bodø/Glimt. Brann ledet 2–0 til pause, og to mål av Amahl Pellegrino mot slutten av kampen sørget for poengdeling omsider.

Men totalt sett er det Glimt som har det statistiske overtaket. Om så noe knepent. Av de 50 oppgjørene har Glimt vunnet 22 kamper. 9 kamper har endt uavgjort, mens Brann har vunnet 19 kamper. Hjemme i Bodø er statistikken 12-6-7 i Glimts favør.

I 2020 vant Glimt hele 5-0 mot Brann på Aspmyra:

Vi må likevel tilbake til 2020 for å finne Glimts forrige hjemmeseier mot Brann. Den gang vant de helgule 5–0, men siden har begge oppgjørene i Bodø endt med 2–2, også da Glimt kunne sikre seriegullet og Brann kjempet mot nedrykk mot slutten av 2021-sesongen. Glimt tok seieren i Bergen både i 2020 og i 2021. I 2019 var Brann det eneste laget som slo Glimt på Aspmyra, og dermed er Brann ett av kun tre lag som har vunnet på Aspmyra i Eliteserien siden 2019 (Molde og Tromsø er de to andre).