En riktig belgisk storklubb

Når gruppespillet er tilbake i Bodø er det ikke hvilken som helst motstander som står på motsatt banehalvdel

Annonse:

Endelig er gruppespillet i Europa Conference League tilbake i Bodø. Under flomlyset, mellom regnbygene og vindkastene er også to gamle kjenninger tilbake på Aspmyra. Nå står ett av høstens virkelige høydepunkt foran oss. 

Og enda er det muligheter for flere å bli med på moroa. Kjøp billetter til kampen her.

Det er nemlig den belgiske storklubben, Club Brugge som står på motsatt banehalvdel. En klubb som har haugevis av erfaring fra store europeiske turneringer. 

Det er en klubb som har huset flere nordmenn opp igjennom årene også. Blant annet tok Glimts toppscorer i 2002-sesongen, Bengt Sæternes turen til Club Brugge midt i sesongen samme året. Også landslagsspiller, og tidligere Stabæk-spiller Antonio Nusa spiller for den belgiske klubben. 

  • Se Club Brugges pressekonferanse fra tidligere onsdag nederst i saken, eller ved å klikke her

Men to vi kjenner enda bedre er de to tidligere Glimt-spillerne Hugo Vetlesen og danske Philip Zinckernagel. Begge to kåret til "årets spiller" i Eliteserien de siste årene. Begge to for Bodø/Glimt. Nå skal de opp mot Bodø/Glimt, på deres tidligere hjemmebane. 

I denne artikkelen skal vi bli enda litt bedre kjent med Club Brugge. 

Storvinner

Club Brugge ble grunnlagt i 1891, og er et av de mest suksessfulle lagene i Belgia gjennom tidene. Klubben har blitt seriemester 18 ganger, senest i 2021/22-sesongen, og cupmester 11 ganger. 

Kun Anderlecht har vunnet ligaen oftere i Belgia, med sine, suverene 34 seriemesterskap. Og det er stort sett de to lagene som har delt seriemesterskapene seg imellom de siste årene, med noen få unntak. 

Victor Boniface' tidligere klubb, Union Saint-Gilloise er nummer tre på lista med 11 seriemesterskap, og har for eksempel ikke vunnet siden 1934/35. I fjor, 22/23-sesongen, var det derimot Royal Antwerp som vant ligaen, mens Club Brugge ble nummer fire. 

_DSC4685.jpg
Hugo Vetlesen jubler for scoring mot Odd for Bodø/Glimt tidligere i år. Nå skal han forsøke å score mot Glimt. Foto: Kent Even Grundstad

I den første sesongen etter første verdenskrig tok Club Brugge sitt første seriemesterskap i 1919/20, men måtte deretter gjennom både nedrykk, opprykk, én verdenskrig til og over 50 år med venting før de igjen kunne løfte seriemesterskapet. Det gjorde de i 1972/73, og siden det har de aldri sett seg tilbake.

For utenom en 15. plass i 81/82 er 6. plass den dårligste plasseringen til Club Brugge siden 1964/65. Det er med andre ord nesten 60 år med sammenhengende topp 6 i den belgiske ligaen. Vi snakker en virkelig storklubb her. 

"Norske" Club Brugge

Vi har allerede vært litt innom det. Det har vært flust av nordmenn innom belgisk fotball, også Club Brugge. I tillegg til de to nevnte nordmennene i dagens tropp er også Ronny Deila lagets trener. Den tidligere Strømsgodset- og Vålerenga-treneren har hatt stor suksess i utlandet, og ble før årets sesong Club Burgge-trener. 

_DSC9222.jpg
Også Philip Zinckernagel er tilbake i Bodø for anledningen. Foto: Rune Larsen

Men han er ikke den første nordmannen bak roret i storklubben. Også tidligere Glimt-trener Trond Sollied trente laget med stor suksess fra 2000 til 2005, og tok to seriemesterskap og tre andreplasser i ligaen. 

Også kjente spillere som Tom Høgli (eks. Glimt), Rune Lange, Mushaga Bakenga og Bengt Sæternes (eks. Glimt) har spilt for Brugge. 

Nå er det altså landslagsspillerne Hugo Vetlesen og Antonio Nusa som fører den norske arven i Brugge videre. 

Supporterne, rivaleri og stadion

Det er ventet godt med belgiere i Bodø på torsdag også. Club Brugge har, som de fleste andre klubbene på dette nivået en trofast kjerne supportere. Hvis vi forstår Club Brugges engelske Wikipedia-side korrekt har de over ti tusen supportere fordelt på over 60 supporterklubber. 

Som en hyllest til supporterne deler ikke lenger klubben ut spillertrøye nummer 12 til spillere, for det er supporterne som er lagets tolvte spiller. 

Vi skal selvfølgelig komme mer tilbake til både stadion og byen Brugge når Glimt reiser til Brugge for å spille det motsatte oppgjøret i midten av desember, men vi tåler litt allerede nå. 

Club Brugge deler stadion med den lokale rivalen Cercle Brugge. Brugge-derbyet er et av årets viktigste kamper for supporterne, som møter opp i hopetall for å støtte laget sitt med tifo, flagg og banner når det rivalene som står på motsatt banehalvdel. 

363bccb1-abc7-4d60-85fd-836dbefee358.jpeg
Photo by Alex Grimm - UEFA/UEFA via Getty Images

Stadion deres heter Jan Breydel stadion og er oppkalt etter, ja du gjettet riktig, Jan Breydel. Hvem det er, spør du? Det er en lang og komplisert historie vi ikke har tid eller energi til å gå inn på her og nå. Men han ledet et voldelig oppgjør mot Philip the Fair, og er godt nok likt til å få et stort fotballstadion oppkalt etter seg i Brugge. 

Stadionet tar nesten 30 tusen tilskuere. 

Så tilbake til de øvrige rivalene. I tillegg til Cercle Brugge er også, naturligvis Anderlecht og Royal Antwerp store rivaler. Førstnevnte fordi de to klubbene er de ubestridte enerne og toerne i Belgia, og hvert år kriger seg imellom om seriegullet. 

Royal Antwerp er sammen med Club Brugge den eldste klubben i Flanderen, og rivaleriet dateres allerede tilbake til starten av 1900-tallet. Etter et 1-2-tap i 1908 gikk Brugge-supportere til angrep på Antwerpen-supportere, og siden det har det vært et intenst rivaleri mellom klubbene, som igjen har økt etter at R. Antwerp har kommet tilbake og etablert seg som en toppklubb i Belgia. 

Annonse fra Eliteserien: