En portugisisk storhet kommer til Aspmyra

Bli bedre kjent med Glimts neste motstandere i Europa League

Annonse:

Selv om vi etter hvert begynner å bli bortskjemte og godt vant til store kamper på vår vesle stadion i Bodø er det fortsatt noe ekstra spesielt når Aspmyra er kledd opp til Europa-kvelder. Når flomlysene slås på onsdag kveld er det den portugisiske storheten Porto som får æren av å gjeste Bodø til fest i Europa Leagues farger. 

Porto blir det første portugisiske laget som møter Bodø/Glimt til tellende kamp, men definitivt ikke det siste. Det er allerede klart at Glimt om bare noen få uker reiser til Portugal for å møte Braga i seriespillet i Europa League, men den tid den glede. Nå er det Porto det skal dreie seg om. 

For med et splitter nytt bekjentskap på besøk er det på sin plass å bli litt bedre kjent med våre neste motstandere. 

Som en god (port)vin

Porto kommer fra den portugisiske storbyen med samme navn. Byen er Portugals nest største og ligger nord i det smale landet på vestsiden av Spania. Det bor omlag 250 tusen innbyggere i Porto, og lagets hjemmebane Estádio do Dragão tar like i overkant av 50 tusen tilskuere.

 Porto ble stiftet i 1893 som Foot-ball Club do Porto av en lokal portvinkjøpmann. Kjøpmannen, António Nicolau de Almeida ble fascinert av fotball på sine jobbreiser til England. Laget spilte i starten kamper mot andre portugisiske lag og i 1907 spilte Porto sin første internasjonale kamp mot spanske Real Fortuna. 

PORTO, PORTUGAL - FEBRUARY 21: Galeno of Porto who scored late on to make it 1-0 celebrates during the UEFA Champions League 2023/24 round of 16 first leg match between FC Porto and Arsenal FC at Estadio do Dragao on February 21, 2024 in Porto, Portugal. (Photo by Julian Finney - UEFA/UEFA via Getty Images)
Porto-spillerne feirer foran sine egne supportere på hjemmebane etter å ha scoret mot Arsenal i Champions League-sluttspillet tidligere i år

Og Porto har bare blitt bedre med årene. I starten av 1920-årene hadde Porto vunnet det regionale mesterskapet seks ganger på syv år, og i 1922 vant klubben sin første nasjonale turnering da de vant finalen i Campeonato de Portugal mot Sporting. Finalen i 1922 var den første av sitt slag. Turneringen ble avviklet til fordelt for en ny turnering i 1938. Porto vant turneringen fire ganger i løpet av de 16 årene. 

En voksen oppgave

Så det er slett ingen småklubb som kommer på besøk til Bodø denne høstkvelden, og det er heller ikke bare i portugisisk kontekst at Porto har hevdet seg helt i toppen. 

To ganger tidligere har Porto vunnet selveste Champions League. Senest i 2003/04-sesongen med en kommende supertrener ved roret. José Mourinho trene Porto til suksess i Europa før han etter hvert reiste videre ut i det store fotball-Europa på sin seiersferd. Men nok om han.

Porto har vunnet den hjemlige ligaen hele 30 (!) ganger, og cupen 20 ganger (senest i vår). Det er femti titler i bare to turneringer det. Meget solide tall. Og mens vi er inne på titler; Porto har vunnet Europa League to ganger (senest i 2010/11-sesongen) og den europeiske supercupen ved én anledning. De har også vunnet den portugisiske ligacupen én gang og den portugisiske supercupen 24 ganger. 

Men alle disse titlene hører historien til. Likevel er det virkelig ikke noe dårlig lag som kommer til Aspmyra onsdag. Kjetil Knutsen rangerte på tirsdagens pressekonferanse Porto som ett av de aller beste lagene som noen sinne har spilt kamp i Bodø, og refererte selv til Portos innsats i fjorårets Champions League. 

LONDON, ENGLAND - MARCH 12: The UEFA Champions League 2023/24 round of 16 second leg match between Arsenal FC and FC Porto at Emirates Stadium on March 12, 2024 in London, England.(Photo by Michael Regan - UEFA/UEFA via Getty Images)
Porto-spiller Wenderson Rodrigues Nascimento Galeno under kampen mot Arsenal i London tidligere i år

Yppet seg i det gjeveste selskapet

Porto deltar støtt og stadig i europeiske ligaer. Laget er sammen med sine største rivaler, Benfica og Sporting Lisboa det beste laget i hjemlandet. De tre fordeler stort sett de tre øverste plassene på tabellen seg imellom. 

Det betyr jevnlig deltakelse i enten Champions League eller Europa League for Porto. I fjor var heller ikke noe unntak. I gruppe med Barcelona fra Spania, Royal Antwerp fra Belgia og Shaktar Donetsk fra Ukraina endte Porto på andreplass, med like mange poeng som den spanske storheten. 

I åttendedelsfinalen slo Porto først Arsenal hjemme 1–0, før de i returoppgjøret mot engelskmennene tapte med samme siffer. Til slutt røyk Porto ut av Champions League etter straffesparkkonkurranse. 

 I hjemlig liga gikk det ikke like bra sett med Porto-øyne. De blå/hvite endte som nummer tre på tabellen, bak nettopp Sporting Lisboa (mestere) og Benfica. Tredje- og fjerdeplassen i Portugal gir direkteplass til seriespillet i Europa League. Fjerdeplassen gikk til Braga som Glimt møter senere i høst. 

Onsdag venter derimot en formidabel oppgave for Porto. Da er det nemlig Bodø, Aspmyra og Glimt som venter for portugiserne. Det er flere storheter som har prøvd seg på Europa Leagues nordligste stadion. Noen har lykkes, andre har reist tomhendte hjem. Tiden vil vise hva som blir Portos skjebne nord for polarsirkelen. 

Annonse fra Eliteserien: