En oldtidsby i fotball-Europa
Glimt har tatt turen ut i og ut av Europa når Pyunik venter på bortebane. A-lag Herrer
Tidlig onsdag morgen satte Bodø/Glimt seg på flyet, med kursen sørøstover til et av fotball-Europas ytterpunkter. Med 3-0 i bagasjen fra det første oppgjøret mot armenske Pyunik ligger alt til rette for en flott opplevelse for Glimt-laget i Armenias hovedstad Jerevan torsdag.
Det som er litt ekstra spesielt med reisen til Jerevan er at Glimt reiser én dag senere enn de vanligvis gjør på bortetur i Europa. Vanligvis reiser Knutsens menn to dager før, og har en tidlig treningsøkt på motstanderlagets hjemmebane dagen før. Denne gangen er treningen flyttet til kvelden, grunnet det varme været som venter i Armenia.
I tillegg til varmen er også byens høyde en utfordring Glimt må takle. Stadion kampen spilles på ligger nemlig tusen meter over havet, som kan virke inn.
Glimt har altså en 3-0-ledelse å gå på i Jerevan, og går videre til play off så lenge laget ikke taper med tre eller mer. I denne artikkelen skal vi la sport være sport, og fotball være fotball. Nå skal vi gi deg en liten leksjon om Jerevan og Armenia, og som alltid har vi ikke brukt mest tid på kildearbeidet.
Europa i Asia
Når vi snakker om Europa i fotball og på kartet er det ofte to ting. Armenia er ett av landene som geografisk sett ikke ligger på det europeiske kontinent. Armenia er likevel en del av UEFA og deltar dermed på lik linje som andre europeiske land i turneringene. Landet omtales ofte som europeisk i politiske, kulturelle og andre sammenhenger også.
Men rent geografisk ligger landet i den nordlige delen av Vest-Asia, øst for Tyrkia. Landet grenser ellers til Georgia og Aserbajdsjan, som i likhet med Armenia inngår i Europa i visse sammenhenger. I sør har landet også en kort grense til Iran.
Som nevnt ligger Jerevan i høylandet, og er et fjelland. Hele 90 prosent av Armenia ligger høyere enn tusen meter over havet og helt nord i landet finner vi fjell på godt over 3000 meter over havet. Nesten hele landet ligger i Kaukasus.
Temperaturen som venter Glimt i Armenia, er noe de helgule ikke er vant med i Bodø. Der Bodø en uhyre sjelden gang når over 25 grader om sommeren er det motsatt i Armenia. Somrene er lange og varme på slettene i Armenia, og denne uka er det ventet opp mot 40 grader i Jerevan. Vinterne er korte og kalde, i motsetning til den evigvarende vinteren vi har i Bodø. I sør finnes det store gressletter som huser både sjakaler, villkatter og leoparder.
De gamle er eldst
Armenia regnes som ett av verdens aller eldste land. Landets historie går antakelig helt tilbake til sivilisasjonens begynnelse. Armenia blir nevnt i både mesopotamiske og egyptiske kilder, og kan dateres tilbake til bronsealderen, faktisk blir høylandet i Armenia omtalt som sivilisasjonens vugge.
Armenia ble befolket av jegersamlere som levde i landsbyer om vinteren for omkring ti tusen år før vår tid. Over tiden gikk de over til å bli bofaste, og arkeologiske utgravinger viser at armenerne hadde et tidlig avansert kulturnivå, til tross for at verken keramikk, metall, skrift og hjulet var tatt i bruk enda.
Armenia har en omfattende historie, som vi på ingen måte har verken tid eller mulighet til å gå i detalj på i denne artikkelen. Men vi kan dra kjapt gjennom den moderne tiden etter at landet hadde vært gjennom omfattende erobringer og religiøse og kulturelle omveltninger.
Den demokratiske republikken Armenia ble opprettet i 1918, men allerede to år senere ble landet inntatt av Den røde armé, og ble i 1936 en del av Sovjetunionen. I 1990 ble landet fri fra Sovjetunionen, og erklært og internasjonal annerkjent som egen stat året etter.
Dersom du studerer kartet over området nøye vil du legge merke til at Aserbajdsjan har en såkalt enklave i Armenia. Et lite område i Armenia som tilhører nabolandet. Det er flere av disse, men det er enklaven Nagorno-Karabakh som er mest omstridt. Området er nemlig hovedsaklig befolket av etniske armenere, og har vært okkupert av Armenia siden 1993. Til tross for kritikk fra FN har Armenia nektet å trekke sine styrker ut av Nagorna-Karabakh.
Artige fakta om Jerevan og Armenia
Jerevan er som nevnt landets hovedstad, og neste stoppested for Bodø/Glimts europeiske eventyrreise. Jerevan har vært hovedstad siden Armenia ble opprettet som egen demokratisk republikk i 1918, men har eksistert siden år 782 før Kristus. Byen har rett i overkant av én million innbyggere og er landets største by.
Byen regnes som en av verdens eldste byer som fortsatt er bosatt, og er en vakker by. Fjellet Ararat ligger som en vegg utenfor byen og er synlig fra hvor som helst i byen. Fjellet, som egentlig ligger i Tyrkia, er faktisk også Armenias nasjonalfjell. Det er gøy! Og det er også dette ...
Som alltid i våre reisebrev på glimt.no skal vi selvfølgelig by på noen fun facts om reisemålet. Igjen må vi minne om at vi garantert kunne vært mer kildekritiske, men dette er jo bare for gøy. Okei, da kjører vi på.
- Først på kristendom: Armenia var faktisk det første landet som tok kristendom som statsreligion. 97 prosent av befolkningen er i dag kristne.
- Sitt eget alfabet: Armensk er et spesielt språk, og armenerne har faktisk sitt helt eget alfabet som kun brukes i Armenia.
- Verdens lengste gondol: Ja, de sier så. I Armenia finner du verdens lengste gondol, eller cable car på engelsk. Gondolen binder sammen landsbyen Halidzor og Tatev Monastery og er hele 5752 meter lang.
- Lite innvandring: Du finner stort sett armenere i Armenia. Faktisk er hele 99 prosent av Jerevans innbyggere etnisk armensk.
- Kort-bane: Jerevans T-bane-system består av kun én linje og under tjue stasjoner, men det planlegges en utvidelse i nærmere fremtid.
- Temperaturforskjell: Det er meldt opp mot 40 varmegrader under Glimts besøk i Jerevan, og det er faktisk ikke langt fra varmerekorden som skal være på 42,4 grader. Kulderekorden er derimot på isende -28,2 grader.
- Den rosa byen: Jerevan kalles ofte den «rosa byen». Grunnen er at flere bygninger er bygget av vulkansk materiale, som inneholder et mineral som er rosa.
- Trygt og godt: Jerevan kommer ofte med på listen over de hundre tryggeste byene i verden.
- Likheter med Bodø: Det er kanskje ikke så fryktelig mange likheter mellom Bodø og Jerevan, men det er én. McDonalds har fortsatt til gode å etablere restauranter i begge byene.
- Hver bygning er unik: Det finnes ingen regulering av arkitektarbeid i Armenia, som gjør at arkitektene har frie tøyler. Dermed er nesten hver eneste bygning annerledes enn de andre. Ganske unikt.