En formidabel utfordring mot en av de virkelig store

Glimt reiser til England for å bryne seg på den største utfordringen i klubbens historie. Dette er alt du trenger å vite om Arsenal

Annonse:

Tirsdag ettermiddag lettet Glimt-flyet fra Gardermoen, hvor de helgule fra Bodø har oppholdt seg de siste dagene etter seieren over Lillestrøm. Glimt-maskinen er nemlig ikke pensjonert enda, og nå vendes snuten igjen ut på kontinentet.

Nå skal nok en gang Nord-Norge innta en verdensmetropol. Over tre tusen Glimt-supportere reiser i disse dager til den engelske hovedstaden for å se sitt kjære fotballag i kanskje den største kampen i klubbens historie.

I maskinen som lettet fra Gardermoen tirsdag finner du det kjære fotballaget og støtteapparatet. Arsenal på bortebane er en formidabel utfordring, men den er langt fra umulig for Bodø/Glimt.

Vi skal ikke langt tilbake i tid før vi finner sist Glimt inntok en verdensmetropol, og selv om det den gang ble et blytungt 0-4-tap i Roma har Glimt bevist flere ganger at de er mer enn kapable til å hamle opp med storklubber ute i Europa. Det siste året har Glimt slått Roma to ganger, Celtic to ganger, AZ Alkmaar og Diniamo Zagreb for å nevne noen av de største navnene. I tillegg har Glimt sikret seg ett viktig poeng på bortebane mot nederlandske PSV Eindhoven i årets gruppespill.

Nå venter altså Arsenal, en av de største klubbene i en av verdens største fotballnasjoner. Arsenal topper for øyeblikket Premier League, ett poeng foran meriterte Manchester City. I bagasjerommet på Glimt-flyet finner vi også tre poeng, fornyet selvtillit og en deilig prestasjon fra helgens toppoppgjør mot Lillestrøm. Seieren over Kanarifuglene sørger for at Glimt reiser til London som serietoer i den hjemlige ligaen.  

Villarreal CF v Arsenal FC - UEFA Europa League Semi Final Leg One.jpg
Nordmannen Martin Ødegaard er Arsenals kaptein. (Photo by Alex Caparros - UEFA/UEFA via Getty Images)

I gruppe A i Europa League er det Glimt som topper tabellen. Det gjør de etter å ha slått sveitsiske Zürich i forrige kamp etter å ha tatt ett poeng på bortebane mot PSV i runden før. Det gir totalt fire poeng på de to første kampene. Helt i rute, med andre ord. Oppgjøret mellom Arsenal og PSV i runde to ble utsatt som følger av Dronning Elizabeths bortgang tidligere i høst, og dermed har Arsenal på andreplass én kamp mindre spilt enn Glimt.

En pangstart på sesongen

Etter noen "magre" år for Arsenal, om det i det hele tatt kan kalles det, har de virkelig fått fart på sakene igjen i år. Arsenal topper som nevnt Premier League etter åtte kamper. De har vunnet syv og kun tapt én kamp. Tapet kom borte mot Manchester United på Old Trafford. 

United vant kampen 3-1, men utenom det har "The gunners", som er Arsenals kallenavn vunnet det som vinnes kan. Også om man inkluderer treningskampene de spilte før sesongen. 

Arsenal har ikke møtt fryktelig mange topplag til nå, men slo blant annet erkerival Tottenham hjemme på eget gress sist helg 3-1. 

Også i gruppespillet har Arsenal full pott, med den ene seieren de har. I likhet med Bodø/Glimt slo Arsenal Zürich 2-1. 

Arsenal var direkte kvalifisert til gruppespillet i Europa League med sin 6.plass i forrige sesong i Premiere League. Dermed har ikke rødtrøyene vært gjennom noe kvalifiseringsspill. 

Blant de aller største

Men nå skal det dreie seg om historien til Glimts neste motstander. Arsenal er verdenskjent og vi trenger vel egentlig ikke noen stor presentasjon av laget. Fotballinteresserte nordmenn har et forhold til Premiere League og engelsk fotball, med få unntak. De aller fleste har sitt favorittlag på de britiske øyer og det er ofte topplagene som går igjen. Liverpool, Manchester United, Tottenham, Chelsea og Arsenal.   

Arsenal er ett av de mest meriterte lagene i det engelske seriesystemet. De har 13 seriegull (inkludert årene før ligaen ble Premier League), vunnet FA-cupen 14 ganger og vunnet Community Shield 15 ganger. Sist laget ble seriemester i 2003/04-sesongen gikk laget gjennom samtilige 38 kamper i Premier League uten å tape en eneste kamp. Totalt spilte Arsenal 49 ligakamper uten å tape i den perioden. Laget fikk kallenavnet «De uslåelige» eller «The invincibles». Arsenal har også rekorden for flest kamper i UEFA Champions League uten baklengsmål. Den satte de da de nådde finalen i 2005/06-sesongen. Laget gikk gjennom hele ti kamper uten baklengsmål og slapp ikke inn før i det 76. minutt av finalen mot Barcelona. Arsenal har enda til gode å vinne Champions League, men ble mestere i Cupvinnercupen i 93/94-sesongen.

Villarreal CF v Arsenal FC - UEFA Europa League Semi Final Leg One (1).jpg
I 2021 tapte Arsenal semifinalen i Europa League mot Villareal. (Photo by Alex Caparros - UEFA/UEFA via Getty Images)

Det er med andre ord en vel merittert og stor klubb som er Bodø/Glimts neste utfordrer i Europa League.

Arsenal ble stiftet i 1886 under navnet «Dial Square», men navnet ble kort tid etter endret til Royal Arsenal, oppkalt etter fabrikken med samme navn som arbeiderne som stiftet klubben jobbet på. I 1893 ble klubben med i den profesjonelle ligaen og endret igjen navn til Woolwich Arsenal. Laget rykket i 1904 opp til førstedivisjon, men på grunn av den usentrale geografiske plasseringen hadde ikke Woolwich Arsenal de samme tilskuertallene som andre klubber i London. Dette førte til at klubben var på randen av konkurs da Henry Norris tok over i 1910. Han flyttet klubben til Arsenal stadium i Highbury tre år senere. Da ble også Woolwich-delen av navnet fjernet.

Arsenals argeste konkurrent i Nord-London er bydelsklubben Tottenham. Arsenal kommer rett fra en sterk 3-1-seier over rivalene til møtet med Bodø/Glimt. Uansett, rivaliseringen mellom klubbene har flere historier ved seg enn bare at de begge hører til i Nord-London. I 1919 skulle ligafotballen i England gjenopptas etter fire år med pause, grunnet første verdenskrig. Arsenal ble i 1915 nummer 5 i andredivisjon, mens Tottenham havnet sist i divisjonen over. Ligaen skulle også øke antall lag fra 20 til 22 lag. I stedet for at Tottenham beholdt plassen sin ble Tottenham degradert til andre divisjon. Laget som overtok var ikke 3. eller 4. plassen i andredivisjon, men 5. plasserte Arsenal. Hvorfor er det ingen som egentlig vet, men det ble opptakten til hatet mellom de to klubbene.

Arsenal er en gammel og tradisjonsrik klubb med en svært interessant historie. Vi har verken kapasitet eller tid til å kunne dra gjennom hele klubbens historie. Vi får heller oppfordre spesielt interesserte til å oppsøke andre kilder for en mer utfyllende historietime. Men vi drar raskt gjennom hva som skjedde etter det kontroversielle opprykket i 1919.

Fra 1925 og gjennom 30-tallet fikk Arsenal sin første suksessfulle periode. I 1925 kom Herbert Chapman, en svært meritert manager til Arsenal og la grunnlaget for det som skulle bli et lite eventyr for rødtrøyene på 30-tallet. Fra 1930 og frem til 1938 vant de ligaen fem ganger og FA-cupen to ganger. Dessverre fikk ikke Chapman selv oppleve dette da han døde av lungebetennelse i 1934.

Etter andre verdenskrig opplevde igjen Arsenal en suksessfull periode. De vant ligaen to ganger og FA-cupen nok én gang før midten av femtitallet. Etter det ble det noen magre år midt på tabellen for Arsenal. Men i 1966 begynte Arsenal å vinne titler igjen. De vant som nevnt Messebycupen i 69/70-sesongen og sesongen etter vant de sin første «The double», altså både liga og cup på samme sesong. Fra 80-tallet og frem til forrige seriemesterskap i 03/04 har klubben sporadisk hatt gode sesonger og jevnt og trutt plukket meritter langs veien. Blant annet var laget i finalen i Europa League så sent som i 2018/19-sesoongen. Laget vant også FA-cupen i 2020.

Som nevnt holder Arsenal til i Highbury, men spiller ikke lenger hjemmekampene sine på Highbury stadium. I 2006 flyttet de cirka 500 meter sørvest fra sitt gamle stadion til dagens hjemmearena. Emirates stadium, eller Arsenal stadium som arenaen blir kalt i UEFA-sammenheng grunnet sponsornavnet. Flere supportere bruker heller ikke Emirates som navn på stadion og sverger heller til Ashburton Grove eller «The Grove» etter området stadion ligger i.

Arsenal stadion har en kapasitet på over 60 tusen tilskuere og er stort sett fullsatt på hver eneste kamp.  I sesongen 06/07 var det 99,8 prosent dekning på stadion.

Arsenal v Villareal CF - UEFA Europa League Semi Final Leg Two.jpg
Arsenals stadion i London (Photo by Christopher Lee - UEFA/UEFA via Getty Images)

For første gang i England

Som alltid når Glimt skal ut på reise får du en liten reiseguide på våre nettsider. Dette gjør vi til hver bortekamp og dermed også nå – når Glimt reiser til den verdenskjente byen London for å kjempe om poeng i Europa League.

London er hovedstaden i England og Storbritannia. Glimts reise til London er faktisk den tredje reisen til de britiske øyer i 2022. I februar spilte Glimt mot Celtic i Glasgow og i juli møtte de helgule Linfield i Belfast. Likevel er dette første gang Glimt møter et engelsk lag til en tellende kamp. Glimt har tidligere møtt engelske lag i treningskamper. Blant annet husker vi godt 5-1-seieren over Manchester City in 1995.

London ligger i langs elven Themsen og byen har vært sentral siden grunnleggelsen av romerne for to årtusner siden. Byen er en av verdens viktigste politiske, økonomiske og kulturelle sentre. London var hovedstaden for det britiske imperiet og ble i nesten tre århundre regnet som maktsenteret i store deler av verden.

Lad opp til kampen mot Arsenal med siste episode av 4-3-3: 

London var bare en liten landsby da romerne først ankom de britiske øyer. Byen ble grunnlagt av romerne cirka 50 år etter krisitus, men elleve år senere ble byen brent ned av ikenerne. Byen ble bygget rask opp igjen og ble tidlig på 100-tallet hovedstad for Britannia. Men byens unike og lange historie er langt fra over. I de siste århundrene før 1000-tallet var det danske og norske vikinger som herjet i byen. I flere år på 800-tallet var det vikingene som kontrollerte og patruljerte London, men i 1066 befant den siste invasjonen seg og britene tok igjen over makten i byen.

Arsenal FC v Dundalk FC Group B - UEFA Europa League.JPG
Arsenals drakter har nok endret seg en del siden de arvet det første draktsettet av en annen engelsk klubb. Les mer i funfact-delen nedenfor. (Photo by Matthew Lewis - UEFA/UEFA via Getty Images)

Byen har vært rammet av både branner og pest opp igjennom historien. Blant annet døde over 70 tusen mennesker av pest i 1665. Året etter brant 13 tusen hus og 84 kirker ned i den store bybrannen. Kun én femtedel av byen sto igjen etter brannen. Utrolig nok var det «bare» seks personer som omkom i bybannen. London kom seg på beina igjen og på 1800-tallet var London verdens største by.

London er fortsatt en verdensmetropol, og det er for mye å skrive om byens historie, kultur, geografi, samferdsel og turistattraksjoner. Derfor setter vi heller i gang med artigfakta.

Fun fact om London og Arsenal:

Vi er fortsatt glade i artigfakta. Derfor serverer vi nå de ti beste fun factene vi kunne finne om London og Arsenal. Som alltid har vi vært svært ukritisk til kildene vi har brukt i denne delen av artikkelen. 

  1. Arsenal arvet draktene til Nottingham Forrest. Da Arsenal ble stiftet var to av grunnleggerne tidligere Nottingham Forrest-spillere. Det var ikke mulig å oppdrive drakter, så de sendte brev hjem og fikk draktsett og en ball i retur fra Nottingham Forrest.
  2. London er både Englands største og minste by. Hæ? London med sine over ni millioner innbyggere er Englands største by, men Londons opprinnelige bykjerne City of London har bare drøyt syv tusen innbyggere og regnes som Englands minste by. Siden 1800-tallet har «London» blitt brukt om byregionen som har utviklet seg rundt denne bykjernen.
  3. Det snakkes over 300 språk i London. Den trenger vi vel ikke utdype, men det sier litt om hvilken gigantby det er snakk om.
  4. Big Ben heter ikke Big Ben. Dette visste du kanskje fra før, men «Big Ben» er ikke navnet på det ikoniske klokketårnet i London. Big Ben er navnet til den størte bjella i tårnet.
  5. Arsenal har «aldri» rykket ned. Arsenal rykket som nevnt opp i 1919/20-sesongen. Siden det har de spilt på toppnivå i England.
  6. Arsenal har et undergrundstopp oppkalt etter seg. Det er faktisk den eneste klubben som har det i London.
  7. Juletreet i London kommer fra norsk skog. Hvert år gir Norge en gave til London i form av et stor grantre som pyntes til jul.
  8. Arséne Wenger er den første utenlendingen som vant Premier League. Da Arsenal vant Premiere League i 97/98-sesongen ble manager Arséne Wenger den første ikke-briten som vant ligaen.
  9. Over halvparten av Londons undergrund-stasjoner er over bakken. Ironisk nok. Vi utdyper ikke den videre.
  10. Det er flere indiske restauranter i London enn i Mumbai. Hvis det ikke faller i smak finner du flere skandinaviske restauranter i byen.

Helt til slutt vil vi bare si til alle som har tatt turen til London; Kos dere, nyt dagene og ta vare på hverandre. Heia Glimt!

Annonse fra Eliteserien: