Drømmenes teater venter for Bodø/Glimt
Bodø/Glimt skal på en av fotball-Europas største scener A-lag Herrer
Eliteserien får være Eliteserien. Nå ser vi fremover mot en heidundrande Bodø/Glimt-fest i Manchester. For de helgule setter seg onsdag på flyet sørover mot Balløya og kanskje den største scenen av de alle. Drømmenes Teater.
Som alltid når Bodø/Glimt spiller bortekamp i Europa skriver glimt.no-redaksjonen en "bli bedre kjent med ..."-artikkel til våre lesere. Det gjør vi også denne gangen, selv om motstanderen er blant verdens største klubber og historien er verdenskjent. Derfor kan vi ikke garantere at du lærer noe som helst nytt i denne artikkelen.
Manchester United er en formidabel utfordring for Bodø/Glimt, og kanskje er det den største enkeltkampen klubben noen sinne har spilt. Old Trafford tar 74 tusen tilskuere og er det største klubbstadionet i hele det fotballgale Storbrittania. Kun Wembley i London er større. Her skal altså over seks tusen helgule supportere møtes for å se sitt favorittlag mot selveste Manchester United.
Kanskje den aller største
Ja, for selv om resultatene til Manchester United har vært en del svakere enn de har forventet de siste årene må vi tillate oss å omtale klubben på den måten. Manchester United er blant de mestvinnende klubbene i England og har i alt 67 trofeer i medaljeskapet sitt. Det får Glimts 14 trofeer til å blekne noe i forhold.
Ingen klubber har vunnet flere seriemesterskap i England enn Manchester United, som ofte bare omtales som "United" til tross for at det flere klubber som også benytter "United" som etternavn. Totalt har klubben vunnet den engelske ligaen 20 ganger, sist i 2012/13-sesongen. Siden det har de store trofeene uteblitt, frem til i vår da Manchester United vant FA-cupen for første gang siden 2016.
Manchester United har også bitt fra seg i europeiske turneringer. Tre ganger har "de røde djevlene", som er klubbens kallenavn vunnet Champions League. Det skjedde sist i 2007/08-sesongen i en høydramatisk finale. Også i 1998/99-sesongen var det dramatisk da United sikret seg mesterligatittelen på overtid etter et ikonisk vinnermål av nordmannen Ole-Gunnar Solskjær.
Scoringen resulterte i at Manchester United ble det første engelske laget til å vinne "the treble", trippelen. Premiere League, FA-cupen og Mesterligaen i samme sesong.
Busby babes
United ble stiftet i 1878, under navnet Newton Heath LYR Football Club av en gruppe jernbanearbeidere i Manchester. Klubben var med å starte Football Alliance i England, og tre år senere ble Manchester United tatt opp i The Football League, som ble starten på fotballen slik vi kjenner den i dag.
I 1902 holdt Newton Health på å gå konkurs, men ble rettet av bryggerieier John Henry Davies som betalte klubbens gjeld. I samme slengen forandret hans klubbens farger fra gult og grønt til rødt og hvit, omdøpte klubben til Manchester United og ble klubbens nye president. Med økonomisk hjelp fra Davies flyttet klubben til sitt nye stadion Old Trafford i 1910, etter å ha vunnet ligaen i 1908 og FA-cupen i 1909. United vant igjen ligaen i 1911.
- Pssst! Har du husket å sikre deg billett til neste kamp på Aspmyra? Klikk her
Deretter måtte vi gjennom to verdenskriger før United igjen ble kronet seriemestere i England. Etter den andre verdenskrigen ble Matt Busby utnevnt til klubbens nye manager, og hadde umiddelbar suksess. I 1947 endte laget på andreplass i ligaen og vant FA-cupfinalen året etter. 41 år etter forrige serietittel vant United igjen ligaen i 1951/52-sesongen.
En av Matt Busbys suksessfaktorer var å hyppig hente inn spillere fra ungdomslaget. I 1956 vant han ligaen med et lag med gjennomsnittsalder på bare 22 år. Det unge laget fikk kallenavnet "Busby Babes". Ungguttene vant ligaen året etter, og ble det første engelske laget til å delta i Europacupen, der de endte i semifinalen.
På vei hjem fra en europacupkamp i München kræsjet flyet til United-spillerne ved avgang. Åtte spillere og 15 andre passasjerer omkom i ulykken, og klubben vurderte å trekke seg fra alle turneringer. Jimmy Murphu tok over som manager mens Busby ble behandlet for skadene han pådro seg i ulykken. Klubben spilte resten av sesongen med sitt reservelag og nådde FA-cupfinalen, der de tapte for Bolton Wanderers.
Busby bygget opp et nytt lag på 60-tallet og fortsatte å hove inn trofeer for United. Han trakk seg som manager i 1969.
Fergusonæraen
Etter at Busby gikk av som trener slet United med å erstatte suksesstreneren sin. Klubben var i perioden etterpå gjennom flere managere, før Alex Ferguson tok over klubben i 1986. Ferguson skulle etter hvert vise seg å bli den mest suksessrike treneren i Manchester Uniteds historie.
Likevel var det en litt seigstarta for Ferguson på Old Trafford. Til tross for seriesølv i sin andre sesong var det mange av Fergusons spillere som ikke levde opp til supporternes forventninger, og etter en tøff sesong i 1989 var det mange som undret seg om Ferguson ville få sparken i 1990. Fergusons United overbeviste likevel ved å vinne FA-cupen, og i 90/91-sesongen vant de Cupvinnercupen. I 1992/93 vant Manchester United serien igjen for første gang siden Busbys unggutter vant i 1967.
Så gikk det som kniv i varmt smør for Alex Ferguson og Manchester United. Laget vant Premier League i 1993, 1994, 1996, 1997, 1999, 2000, 2001, 2003, 2007, 2008, 2009, 2011 og 2013. Etter at United vant sitt 20. seriemesterskap i 2013 ga Ferguson seg som manager. Siden det har United ikke vunnet ligaen og vært i en tyngre periode. Flere kjente trenerprofiler som Ole Gunnar Solskjær, Louis van Gaal, José Mourinho og Erik ten Hag har forsøkt å gjenskape og gjenerobre Fergusons herredømme i britisk fotball, men ingen av dem har foreløpig lykkes.
Nytt managerhåp
Det er ikke mange dagene siden ten Hag måtte forlate Old Trafford etter drøyt to år bak roret. Nå er en ny manager på plass, en portugiser som har oppnådd store resultater med Sporting. Rúben Amorim er navnet på mannen som nå skal prøve å løfte Manchester United opp på Alex Ferguson-nivå.
Amorim debuterte som United-manager i helgen med uavgjort 1–1 borte mot Ipswich. Oppgaven å løfte Manchester United er formidabel. Laget ble nummer 8 i Premier League i fjor og det er cupseieren i FA-cupen som har gitt de røde djevlene en plass i årets Europa League og muligheten til å måle krefter med Bodø/Glimt.
I øyeblikket ligger United på 12. plass i Premiere League med fire seire og 16 poeng på 12 kamper. I forrige hjemmekamp vant laget 3–0 mot Leicester, som de også slo 5–2 i ligacupen tidligere i høst. Ellers er det Brentford, Southampton og Fulham som har måtte gitt tapt for United i årets Premiere League.
I Europa League har det ikke gått særlig mye bedre for United. Manchester United har seks poeng etter fire kamper, ett mindre enn Bodø/Glimt som rota det til med et skuffende hjemmetap for Qarabag i forrige runde.
United åpnet turneringen med uavgjort 1–1 hjemme mot nederlandske Twente. Deretter fulgte de opp med 3–3 borte mot Porto, som i runden før hadde reist tomhendte hjem fra Bodø. Også mot sin tidligere manager Mourinho måtte United ta til takke med ett poeng. 1–1 mot Fenerbache i Istanbul før greske PAOK forærte Uniteds første seier (2–0) i Europa League på Old Trafford i forrige runde.
Manchester United er med det ett av åtte lag i Europa League i år som ikke har tapt. Hvordan statistikken er etter at Bodø/Glimt har vært på besøk vet vi torsdag kveld.
Artige fakta
Vanligvis i disse artiklene dreier de artige faktaene seg om byen vi reiser til, men siden det er en såpass verdenskjent klubb som står på motsatt banehalvdel lar vi heller de artige faktaene denne gangen dreie seg om klubben.
Vi minner om at artige fakta som alltid kommer fra svært lite troverdige kilder, og dermed kan og mest sannsynlig vil inneholde feil.
- En mistet hund reddet klubben: Historien om Davies som reddet klubben fra konkurs hadde kanskje ikke skjedd dersom det ikke var for at den daværende kapteinen Henry Stafford mistet hunden sin ute på tur. Han fant hunden igjen utenfor Davies pub og de to kom i prat over en kald en.
- Manchester United er blant Norges største klubber: Ja, det er kun Liverpool som har flere registrerte supportere i Norge enn Manchester United. I 2023 hadde den norske United-supporterklubben hele 45 942 medlemmer.
- Hver åttende verdensboer holder med United: Hvert åttende menneske holder Manchester United som sitt favorittlag. Det utgjør rundt én milliard mennesker.
- Old Trafford har ikke navn: Nei, faktisk ikke. Stadionet er det eneste stadionet i de fire øverste divisjonene i England som ikke har et offisielt navn. Stadionet blir kalt Old Trafford etter stedet det ligger på.
- Verdens mest verdifulle sportsklubb: Manchester United ble i 2011 rangert som verdens mest verdifulle sportsklubb med en verdi på over 10 milliarder kroner
- Én million tilskuere: I 2017/18-sesongen hadde Manchester United 1,4 millioner tilskuere på sine hjemmekamper totalt sett.
- Slo norsk rekord: I 2005 kvalifiserte Manchester United seg for mesterligaen for tiende år på rad og slo rekorden til Rosenborg. Real Madrid innehar rekorden nå.
- The treble til besvær: Manchester United vant the treble i 98/99, men i sesongen etter kunne de ikke gjenta bragden ettersom de måtte prioritere VM for klubblag og måtte trekke seg fra FA-cupen.
- Maskoten drakk seg ihjel: Denne er kanskje ikke så artig, men etter FA-cup-finalen i 1909 endte Manchester Uniteds maskot, som forøvrig var en geit (ja, en faktisk geit), opp med å drikke for mye champagne og døde av alkoholforgiftning.
- Flest på nivå to: United rykket sist ned i 1974 og i sesongen etter hadde de likevel det høyeste tilskuersnittet i engelsk fotball.