Årets tredjedrakt: Nordlys over livet
Lyset omgir oss overalt. Noe naturlig, annet er kunstig. Årets tredjedrakt er en hyllest til lyset, men også en advarsel om at det kan bli for mye . A-lag Herrer Action Now
"Æ har nordlys over livet, og Nordland e mitt land"
FK Bodø/Glimt har en stolt tradisjon med å spille i drakter som betyr mer for oss enn bare fargen vi spiller i. Når vi bærer Glimt-drakten skal vi føle stolthet og tilhørighet til noe større enn oss selv. Også de gangene gulfargen er byttet ut med en alternativ farge.
I 2022 spiller vi en drakt kraftig inspirert av plassen vi er fra. Et av de sterkeste symbolene på Nord-Norge er lyset. Om sommeren bader vi i midnattsolen, mens den bekmørke vinterhimmelen lyses opp av et fargesprakende og dansende nordlys.
Selv om nordlysmengden varierer ut fra hvor mye solaktivitet det er, har nordlyset alltid vært her. Ikke akkurat her i nord, for de magnetiske polene flytter, helt naturlig på seg. Men nordlyset har alltid vært her på jorda. Dinosaurene så det samme bølgende, fargerike lyset jeg og du kan se i dag.
Og uansett hvordan det står til på jorda, kommer også nordlyset alltid til å være her. Det flytter seg sørover, men det består. "Førr evig". I alle fall så lenge sola brenner. Nå er det vår oppgave å sørge for at også jorda kan vare "førr evig".
Nordlyset danser over himmelen som et symbol på evigheten, er den også en påminnelse om at ikke alt varer evig. For natten er i ferd med å forsvinne for oss. Vi omgir oss med mer lys enn før. Det kommer vi tilbake til litt lenger ned. Men først litt positive sider ved lyset.
Dette gjør lyset for oss
At det er mørkt om natten og vinteren er helt naturlig. Det er sånn det skal være, men det kan være både ubehagelig, skremmende og deprimerende for oss mennesker. Derfor lyser vi opp hverdagen vår med kunstig lys.
Bra belysning kan føre til økt sikkerhet og trygghet for befolkningen. Det gir oss bedre opplevelser, trivsel og velvære. Langs veiene og gatene bidrar lyset til at det er enklere å orientere seg og holder oversikt. For eksempel i trafikken. Lys er bra for oss.
Bedre belysning kan nemlig bidra til at vi oppnår hele 11 av FNs 17 bærekraftsmål, skriver lyskultur.no.
For eksempel kan godt planlagt belysning forhindre alvorlige helseplager som kronisk stress, migrene og depresjon. Godt belyste uteområder brukes også mer til trening og sosiale aktiviteter, noe som forbedrer sinnstilstanden og virker stabiliserende på både blodtrykk og lymfe- og nervesystem. Investering i belysning på arbeidsplasser og skoler kan føre til økt lærings- og prestasjonsevne, og ikke minst bedre trivsel, helse og livskvalitet. (Mål nummer 3: God helse og livskvalitet)
Godt lys er med andre ord bra for oss. Men her, som med så mye annet kan det bli for mye av det gode. Kunstig lys bidrar også til det vi kaller for lysforurensning.
Lyset forstyrrer økosystemene
Vi omgir oss med lys overalt. Blant annet må vi strekke armene i været når det gjelder opplysning av Aspmyra stadion. I tillegg til at lyset lyser opp banen lekker også mye av lyset ut av stadion og inn i natten.
Budskapet fra forskerne er at kunstig lys utgjør et stort globalt miljøproblem som fortjener mer oppmerksomhet. Ved å investere i lysfaglig kompetanse kan belysning som reduserer disse effektene implementeres, skriver lyskultur.no.
Mennsker påvirkes av kunstig lys, men det gjør også planet, dyr og andre organismer.I fjor spilte Bodø/Glimt i en blå hav-drakt for å minne om bærekraftmål nummer 14: Livet under vann. Det sier at vi skal:
"Bevare og bruke havet og de marine ressursene på en måte som fremmer bærekraftig utvikling."
Forskere har lenge visst at kunstig lys påvirker organismer. De mest ekstreme tilfellene vi vet om er sjøfugler som flyr inn i fyr og nyfødte skilpadder som trekker inn mot lyset i byene i stedet for ut mot havet og måneskinnet. Naturlig lys regulerer viktige livsfunksjoner som reproduksjon, næringsinntak, migrering og vekst både i havet og på land. Lysforurensing fra våre kunstige lys kan skade mangfoldet og økosystemer.
Natten er i ferd med å forsvinne
Ifølge en studie lever så godt som hele Europa i dag under en himmel preget av lysforurensning.
«Melkeveien er skjult for mer enn en tredjedel av menneskeheten, inkludert 60 prosent av europeere», står det i rapporten.
For vi omgis altså av så mye lys at øynene våre ikke lenger klarer å oppfatte stjernene eller nordlyset for den saks skyld.
NRK Nordland skrev i 2020 en sak om hvordan natten er i ferd med å forsvinne for mennesker og dyr.
LED-teknologien får av forskerne ta en del av skylden. LED-lys er nemlig billige i drift og kan fint stå på hele natten uten at strømregninga skyter i været. LED-lys er populært både i det offentlige og i private hjem.
Se mer av årets drakt her:
Dette kan vi gjøre
Det er ingen tvil om at vi trenger både naturlig og kunstig lys. Det kunstige lyset er viktig for å øke både trivsel og sikkerheten i samfunnet. Hvordan kan vi da bruke lyset til det vi trenger det til, når vi trenger det?
Det finnes enkle og mer kompliserte løsninger. Det er viktig å bevare mørke landskap og sentrere lyset dit vi trenger det. Hvis vi skal lyse opp en fotballbane, hvordan kan vi unngå at også nattehimmelen, planet og dyr i nærheten påvirkes av lyset fra lyskasterne?
I disse dager planlegger FK Bodø/Glimt Bodø Storstue, også her med bruk av kunstig lys for å lyse opp arenaen. Men vi ønsker ikke å lyse opp mer enn nødvendig og har derfor begynt å se på konkrete tiltak for å hindre lekking og forurensning med lys. Blant annet er vi forpliktet til å holde lysforurensningen til et minimum gjennom BREEAM Communties-sertifiseringen til den nye arenaen som vurderer hvor bærekraftig planleggingen av større utbyggingsprosjekter er.
Helt til slutt kommer vi med noen forslag til hva du og jeg kan gjøre som privatpersoner for å bidra litt i kampen mot lysforurensning.
- Slukk lyset når du forlater rommet
- Vurder om utelyset må stå på når du ikke oppholder deg på uteområdet.
- Skru av utebelysningen om natten
- Tenk på lysfargene
- LED-lys har mye hvitt lys i seg. Hvitt lys forvirrer biologien mest fordi det etterligner dagslyset.
- En lavere fargetemperatur (mer gult lys) er bedre fordi det etterlikner lyset solen lager ved skumring og daggry.
Hvorfor trenger vi bedre lys? Her har du 10 grunner:
-
Økt sikkerhet
-
Økt trygghet
-
Bedre opplevelser, trivsel og velvære
-
Enklere å orientere seg
-
Bedre helse
-
Bedre klima
-
Mindre lysforurensning
-
Lavere energiforbruk
-
Bedre læringsmiljø
-
Bedre prestasjonsevne
-
kilde: lyskultur.no