Å leie i stedet for å eie
Har du noen gang stått hjemme, klar for et hageprosjekt eller oppussing, men så har du manglet akkurat det utstyret du trenger? Hos Ramirent Bodø kan du leie det du trenger. Action Now
- Ved å leie før du eventuelt ser behovet for å eie kan du redusere det totale fotavtrykket ved å dele det samme utstyret med mange, forteller Christina Niemi, markedssjef i Ramirent AS.
Å leie i stedet for å eie er ikke en ny tankegang i anleggsbransjen. Ramirent har helt siden 60-tallet drevet med utleie av maskiner. Idéen ble bygget på at det på byggeplasser og hos privatpersoner ofte var maskiner som ble brukt få ganger eller med lange mellomrom, til akkurat den tiltenkte jobben, før de ble stående. Stående utsatt for vær og vind, og da rust og ødeleggelse. Da så Ramirent behovet for å gjøre noe som ville hjelpe – å tilby leie av maskiner. Slik startet det.
- Det er sirkulær økonomi i praksis, og noe som vi i Ramirent stolt tilbyr. Det er mange fordeler ved å leie. Blant annet hindrer det at store og små maskiner blir kjøpt og deretter knapt nok brukt. Ved utleie har maskinene lengre levetid. Våre maskiner blir rengjort, testet og reparert, ved behov, før ny utleie. På den måten kan de brukes trygt gang på gang på gang, fortsetter Niemi.
Fra byggeplass til hjemmet
Maskinflåten til Ramirent er bred og står klar til utleie når du skulle trenge det.
- Det er også viktig for oss å ha en bred utstyrsflåte som kan utleies. På den måten kan bedrifter og privatpersoner leie den rette maskinen til det den skal bruke til, og det igjen gjør at jobben går smidigere.
De utleide maskinene reiser heller ikke langt for å komme seg til byggeplassen.
- Vi har kundesentre fra Alta i nord til Kristiansand i sør. Det reduserer transporten og gjør maskinene mye mer tilgjengelige for alle. I tillegg planlegger vi godt, slik at transportbilene ikke kommer tomhendt tilbake. De tar med seg maskiner som er ferdig leid tilbake, forteller Niemi.
Det er ikke bare store maskiner som kan leies, men også mindre verktøy. Derfor er Ramirent ikke bare for anleggsbransjen og større prosjekter, men også for deg. Hos Ramirent Bodø ligger hovedtyngden av kundegruppen hos bedriftene, men de har likevel en stor andel privatkunder som leier utstyr til prosjekter hjemme.
- Det kan være en godt bevart hemmelighet at hvem som helst kan leie utstyr hos Ramirent Bodø, men da er det på tide at flere får vite om tilbudet. Det er helt i bærekraftens ånd å dele på det vi har og ikke kjøpe boden full av verktøy som blir brukt en håndfull ganger, forteller markedssjef i FK Bodø/Glimt, Tom Steffensen.
Han er glad for at Ramirent Bodø er av partnerne til klubben og at de har stort fokus på bærekraft.
Bærekraft i hver utleie
Kan det være bærekraftig å leie utstyr? Ja, absolutt. For ved å dele på ressursene reduseres CO2-utslippet. Valg av rett maskin maksimerer effektiviteten og ved at transporten til byggeplassene er kort, at maskinene blir vedlikeholdt og at maskinene blir brukt, reduserer utleiebransjen karbonavtrykket med opptil 30-50%.
Les mer om bærekraftsarbeidet til Ramirent her.
- Det er gøy å se at alle tar del i bærekraftsarbeidet og at bedrifter ser muligheter og viktigheten i det å tenke sirkulær økonomi, fortsetter Steffensen.
- Det at Ramirent har drevet med utleie av maskiner i så mange år, før det i det hele tatt var snakk om bærekraft, viser at tankegangen med å dele på ressurser ikke er ny, men likevel viktig.
Mål om å være utslippsfritt
98% av flåteinvesteringene til Ramirent er i dag utslippsfritt, og innen 2023 skal hele flåtene være fossilfri.
- Det krever enorm planlegging av anleggsbransjen, byggeplassene og av oss for å kun bruke utslippsfrie maskiner. Derfor er vi også veldig behjelpelige med å planlegge lademuligheter på byggeplassene, for det er ikke bare-bare å skulle bygge utslippsfritt. Likevel er det viktig at vi nå går bort fra fossilt drivstoff, og sammen støtter norsk klimapolitikk om at anleggsbransjen skal bli utslippsfri, fortsetter Niemi.
Og når maskinene har gjort jobben sin hos Ramirent?
- Da selges de på det åpne markedet. Maskinene er fortsatt brukbare, og kan leve videre enda en stund, avslutter Niemi.