– Jeg ville ikke vært et annet sted

Bli bedre kjent med Lise Dissing fra Glimt Kvinner.

Annonse:

I januar 2024 stod Lise Dissing klar i Bodø, som en del av Glimt Kvinner sitt A-lag. I sesongåpningen satte hun inn scoringen som sikret årets første Glimt-seier på Aspmyra Stadion. La oss bli bedre kjent med målscoreren. 

Årets første kamp ble en stor opplevelse for flere på laget. Da Lise vokste opp i Asaa i Danmark savnet hun kvinnelige rollemodeller i fotballen. Med kun 1000 innbyggere i Asaa var det få jenter som spilte fotball, og ingen rene jentelag. Det føltes derfor stort for henne å plutselig skulle være den rollemodellen hun selv ønsket seg som barn.

– Det var helt fantastisk å spille vår første kamp på Aspmyra. Jeg er veldig takknemlig for alle som møtte opp og håper de kommer tilbake gjennom sesongen. Å kunne vise jenter at de også kan spille fotball synes jeg er veldig kult. Jeg ble stående og skrive autografer etter kampen, så jeg gikk glipp av heiaropet i garderoben, sier hun og ler.

Bildet viser Marthe Hansen og Lise Dissing som omfavner hverandre etter Dissing sin scoring mot Øvrevoll Hosle på Aspmyra Stadion 17. mars.
Gleden var stor da Lise Dissing satte inn det avgjørende målet i kampen mellom Bodø/Glimt Kvinner og Øvrevoll Hosle 17. mars. Foto: Kent Even Grundstad

Starten på et jentelag

Fotballkarrieren til Lise startet allerede som 5-åring. Det var spesielt moren som inspirerte henne til å velge fotballen. Hun stod lenge med ett bein i hver leir, og var usikker på om hun skulle velge fotball eller håndball.

– Fotball for meg, og for mange andre jenter der jeg vokste opp, var en gutte-idrett. Personlig likte jeg best å spille med jentene, så jeg trivdes best med håndball, siden det var flere jenter som spilte håndball. Etter hvert som interessen for fotball i bygda økte, var det flere som begynte å leke med tanken om å starte rene jentelag.

Da tok moren til Lise grep, og startet et småjentelag sammen med flere ildsjeler i bygda Asaa.

Se 4-3-3: Direkte etter Bodø/Glimts kamp mot Øvrevoll Hasle i videovinduet nedenfor, eller ved å klikke her: 

– Mamma var med å starte et jentelag i bygda. Da jeg var ung synes jeg det var rart å ha mamma som trener, men i dag sitter jeg igjen med en takknemmelighet. Hun så at vi trengte å samle jentene til et fotballag og tok grep. Hadde ikke mamma hatt interessen for fotballen og lagt til rette for fellesskapet, er det ikke sikkert jeg hadde spilt fotball i dag. Jeg har enda kontakt med flere av de jeg spilte med som barn, så jeg er veldig glad for at vi fikk det fellesskapet i så tidlig alder.

Etter hvert begynte Lise å utmerke seg på fotballbanen, og hun fikk plass på talentlaget i Aalborg. 

– Det var stort for en 11-åring å bli tatt ut på talentlaget, og det ga meg tro på at jeg var god nok som fotballspiller. Samtidig var det fint å se at det fantes så mange flinke jenter der ute. Rundt samme tid ble det også startet J16-landslag. Igjen fikk jeg opp øynene for at vi jenter faktisk kan nå langt.

Seriemester med Valur

Som 15-åring ble Lise tatt ut på J16-landslaget. Her spilte hun fast til hun var 19 år.

Lise Dissing. Foto: Vilde Hiller Rasmussen.
Lise Dissing. Foto: Vilde Hiller Rasmussen.

– Da jeg var 15 år ble jeg for første gang tatt ut på landslaget. Jeg husker at det var veldig stort! Samtidig tenkte at det er nå jeg virkelig må jobbe hardt. Nå som jeg hadde fått innpass startet jobben for å også bli med videre. 

Før hun kom til Glimt var hun en kjapp tur innom Valur på Island, hvor hun rakk å bli seriemester før hun kom til Bodø. Selv om oppholdet ble kortvarig ville hun ikke vært foruten.

– Jeg ble bare et halvt år på Island. Selv om det ble kortvarig fikk jeg vært med på mye gøy. Vi vant serien og fikk spille Champions League-kvalifisering, hvor vi dessverre røk ut. Tross det korte oppholdet ga det meg tro på at jeg er tøffere enn jeg selv tror. Det var et stort steg for meg å flytte til utlandet.

22-åringen har vært mye plaget med skader gjennom sin karriere. Det begynte allerede da hun var 16 år. Hun ville derfor være sikker på at neste klubb skulle ha særlig fokus på utvikling og skadeforebygging.

– Jeg visste om Glimt, men jeg visste ikke om kvinnesatsingen før Cato og Stian ringte meg. De fortalte hvordan de skulle bygge satsingen og jeg synes det virket som en spennende mulighet for meg som fotballspiller. Det er en klubb som tenker på utvikling og tar vare på spillerne. Noe jeg var avhengig av med tanke på skadeforløpet mitt. Nå når jeg er her kunne jeg ikke tenkt meg å være et annet sted. Jeg tør å stole på vår fysioterapeut og fysiske trener Rikke, og kroppen min har aldri føltes bedre siden jeg kom tilbake fra skaden.

– Å flytte til Bodø har bare vært positivt!

Da Lise kom til Bodø flyttet hun inn i kollektiv sammen med flere av spillerne på Glimt Kvinner sitt A-lag. Her bor hun sammen med Aubrei Corder, Rikke Fleischer og Lærke Hammer, som alle flyttet til Bodø for å spille for Glimt.

– Å flytte til Bodø har bare vært positivt! Vi har blitt godt tatt i mot av de andre jentene på laget. Det var fint å flytte inn i kollektivet og å ha noen å dele hverdagen med. Hjemme går det mye i fotballprat, men flere av oss studerer ved siden av fotballen, så det går mye i studier også.

Lise studerer 2. året for å bli lærer. Studiene er nettbasert fra Danmark, men allerede har hun sikret seg praksisplass på Løpsmark skole her i Bodø.

– Det er fint å ha en mulighet til å bygge opp noe ved siden av fotballen. Etter videregående jobbet jeg som vikar på en skole hvor jeg møtte noen veldig flinke lærere. Det var nok de som inspirerte meg til å bli lærer. Jeg trives med å ha mange baller i lufta og koser med veldig på Løpsmarka skole.

Annonse fra Eliteserien: